Drie

De Tweede Kamer is voor invoering van taaltoets voor jonge kinderen.
Een VVD- motie om alle peuters vóór hun derde verjaardag te testen, krijgt de steun van een Kamermeerderheid.
Kinderen die niet door de test komen, worden verplicht bijgespijkerd.

Dat doen ze om buitenlanders te pesten.
En kleuters.
En Groningers, Limburgers, Friezen en alle verdere bevolkingsgroepen met een eigen taal.

Ik vrees dat ik gezakt zou zijn als een baksteen.
Ik leerde immers pas Nederlands praten op de kleuterschool.
Ik kon het al wel vestaan, mede dankzij onder andere Sesamstraat.
Het spreken deed ik gewoon in het Gronings, zoals dat hoort bij Groningers.

En nog steeds spreek ik vrijwel alleen Gronings.
En een achterstand heb ik niet echt opgelopen daardoor, het is meer een voordeel.
Dialectmensen zijn taalgevoeliger.

Maar daar wordt allemaal niet naar gekeken, er moet getest worden voor het derde levensjaar.

Kleuters moeten geen toets maken, kleuters moeten met elkaar spelen.
Rene Maandag 02 Oktober 2006 at 11:00 pm | | Smurf

45 reacties

Theo

Belachelijk! Ik vind die Cito toets al complete onzin komt dit er ook nog ‘s bij.

Theo, (URL) - 02-10-’06 23:35
ria

helemaal mee eens, wat een onzin.

ria, (E-mail ) (URL) - 02-10-’06 23:51
CasaSpider

Straks krijgen we nog kleuters met maagzweren. Van de examenstress…

CasaSpider, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 00:07
Leibele

Het zijn de fascistoide trekken van Mark Rutte.

Leibele, (URL) - 03-10-’06 00:17
rob

Welnee zeg, ze moeten al op jonge leeftijd gereed zijn om onze economie te laten groeien.

rob, (URL) - 03-10-’06 00:23
Hansje

Wat ben ik blij dat ik vroeger nog gewoon kind mocht zijn!

Hansje, (URL) - 03-10-’06 00:25
Bloem

Yes, helemaal mee eens, genieten, dat is het verrrukkkkelllijke om kind te zijn.:-)

Bloem, (E-mail ) - 03-10-’06 05:53
Youke

Wat ik dan ook niet begrijp is dat als ze gezakt zijn, ze naar voorschoolse opvang moeten voor bijles. Bijles? Krijgen ze les in taal dan op de kleuterschool?

Youke, (URL) - 03-10-’06 06:43
V@nM@n

Nog even en die gasten staan bij de wieg van die kindertjes…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 07:52
Citizen Kane

je hele log had je niet hoeven schrijven, met die laatste zin alleen had je het wel afgekunt!!

Citizen Kane, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 08:20
Meneer Helffer

Zolang ongeboren naar geluid en liedjes moeten luisteren, vind ik dat ze bij geboorte ook moeten kunnen spreken. :-p

Meneer Helffer, (URL) - 03-10-’06 08:58
eisema

ik vraag altijd wat mijn zoontje gedaan heeft op zo’n dag en het mooiste wat ik dan altijd hoor is dat hij gespeelt heeft!
da’s toch beter dan dat hij zegt dat hij een taaltest heeft gedaan…

eisema, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 09:32
Kitty

Ik ben het ( uiteraard ) niet helemaal met je eens in dit geval. Helaas zijn taalachterstanden hier in de randstad een zeer groot probleem. Kinderen beginnen vaak pas op de basisschool met het leren van het Nederlands. Voor de meeste kinderen is dit echt te laat ! Ik ben dus niet tegen het toetsen mits dat op een kindvriendelijke manier gebeurd en er niet te hoge eisen aan het kind worden gesteld. De taaltoets in groep twee kennen we al en geen één kind die dat echt erg vind. Zo lang je het maar op een speelse manier brengt. Deze toetsen zullen nooit in de plaats komen van het spelen dat altijd op nummer één blijft staan. Trouwens, ik leer ‘mijn’ kinderen de taal aan door vooral veel te spelen ! De kinderen springen al op wanneer ik binnen kom, ze gaan graag mee !

Kitty, (URL) - 03-10-’06 09:46
mysterycouple

En zo is dat

mysterycouple, (URL) - 03-10-’06 09:49
Corinne

Ja ben het gedeeltelijk met je eens, maar voor de buitenlandse kindjes vind ik het wel oke als ze hier een toekomst willen hebben. Dat dialect spreken heeft er volgens mij geen fluit mee te maken, die kinderen leren gewoon op school weer normaal nederlands te praten.

Corinne, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 10:11
Bloggie

Het is werkelijk een schande, ik heb er geen ander woord voor. Laat die kleuters lekker spelen.

Bloggie, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 10:24
paola

ik ben het helemaal met je laatste zin eens………

paola, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 10:37
paola

en nu mocht ik dat niet meer zeggen dat ik het met je eens was…..nah, maar het is echt zo…kleuters moeten spelen…klaar….

paola, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 10:38
travelagent

Dit is een logje naar mijn hart.

travelagent, (URL) - 03-10-’06 10:42
Belinda

Helemaal eens! Tis toch van de gekke dat je net 2 of 3 bent dat je al taaltesten moet afleggen? Er is genoeg controle op die leeftijd (consultatiebureau) dus ik vind het weggegooid geld wat ze beter kunnen investeren in beter onderwijs (lees: meer leerkrachten)

Belinda, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 10:52
jolie

Ik ben het ook helemaal met je eens, -al zie ik wat Kitty en Corinne vertellen ook vaak in de praktijk. Volgens mij willen ze eigenlijk gewoon toetsen hoeveel ouders hun kind al spelend geleerd hebben (sommige ouders doen dat niet, met als gevolg allerlei achterstanden) maar kunnen ze daarvoor geen discriminatie-vrije test verzinnen, en hebben ze maar een taaltest bedacht. Maar een taaltest kan ook alleen als je dezelfde taal als de ouders spreekt..

jolie, (URL) - 03-10-’06 10:53
Bart

Kinderen horen te spelen, dat is waar.

Bart, (URL) - 03-10-’06 12:04
Anasje

zo is dat, helemaal mee eens ..!
Liefss Anastasia

Anasje, (URL) - 03-10-’06 13:07
antje

laat kinderen kind blijven, en kleuters kleuter, daarna word er al zoveel van ze gevraagd, kom op zeg, wat een waanzin, als ik mijn kinderen nog zo klein had zou ik ze niet aan die onzin mee laten doen

antje, - 03-10-’06 13:11
Redstar

Ik zou als twee talige nog steeds zakken vrees ik

Redstar, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 13:17
Chantal

Kinderen mogen geen kinderen meer zijn, dat is HEEL JAMMER!!!

Chantal, (URL) - 03-10-’06 13:35
Jetje

Als je als moeder je kind niet naar een dure creche brengt, dan wordt je al vreemd aangekeken. Die oudste griet van mij l*lt ieder de oren van het hoofd in een prachtig Nederlands. Over een week of 3 wordt ze wéér gekeurd op het consultatiebureau. Over een jaar moet ze naar school en krijgt ze daar toetsen. Om de rest van haar schooltijd nog vele vele toetsen krijgen. Bepaalde preventieve maatregelen zijn oké, maar soms slaat men een beetje ver door.

Jetje, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 15:58
Martin

En als ze niet willen leren..gelijk het land uitzetten hop..ik vind het prima.>;-)

Martin, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 16:32
RI@&BERT

Helemaal mee eens, geen toets voor kleine kinderen, maar ja, alles moet in een hokje gestopt worden!:-(

RI@&BERT, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 16:33
Pasula

Met die laatste zin ben ik het volkomen eens, dat mensen die een dialect spreken taalgevoeliger zouden zijn bestrijd ik.

Pasula, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 17:04
Chippie

Achja….alles wat de VS doet is heilig lijkt wel en moeten wij dus ook maar gaan doen…

Vroeger speelde ik gewoon en was ik smerig als het eten op tafel kwam en het liefste ging ik daarna weer naar buiten om te spelen!

Chippie, (URL) - 03-10-’06 17:11
hanscke

Je weet het inmiddels heel goed te verwoorden in het Nederlands. Peuters moeten kunnen spelen, maar bij groep 1 van de basisschool de kleuters, mogen ze van mij wel bezig gaan met taalachterstand.

hanscke, (URL) - 03-10-’06 17:45
Maurice

@Martin..Vast een grapje.

Eens met je logje Rene ;-)

Maurice, (URL) - 03-10-’06 19:12
henriette

Vind ik ook!

henriette, (URL) - 03-10-’06 19:24
Rick

Als die kindertjes voor de toets zakken, leren ze meteen incasseren.

Rick, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 19:49
Marnix

op 3 jarige leeftijd al testen gaan doen vind ik de grootst mogelijk onzin

Marnix, (URL) - 03-10-’06 19:49
Jolanda

laat kinderen toch kind blijven..er zijn al genoeg testen en examens enz in het leven. te gek voor woorden!!

overigens den ik niet dat per definitie dialectmensen taalgevoelig zijn. Dan zou er in heel limburg friesland etc niemand met taalproblemen zijn…daar geloof ik niet in

Jolanda, (URL) - 03-10-’06 19:52
Carola

drie jaar is veel te jong!

Carola, (URL) - 03-10-’06 20:18
Ster

Het lijkt mij juist een voordeel als je meertalig opgroeit.

Ster, (URL) - 03-10-’06 20:54
Linda

Kinderen moeten gewoon lekker spelen en zeker niet op die leeftijd verplicht een toets afleggen ..kan me ook niet voorstellen dat het een goed onderzoek zal zijn

Linda, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 21:05
mikebollo

Er is geen speld tussen te krijgen. Kleuters moeten inderdaad spelen.

mikebollo, (URL) - 03-10-’06 21:12
Kees

Wat willen ze bereiken met die taaltoets? Dat die kinderen allemaal ABN gaan spreken. Of foutloos Nedelands schrijven. Dat lukt ze never en nooit niet. Want veel volwassenen hebben zelfs moeite met de Nederlandse taal.

Nee, laat die kinderen gewoon nog maar even kind zijn. Een taaltoets kan eventueel later ook nog wel.

Kees, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 21:13
Brillie

Ik ben voor het invoeren van een rekentest voor als je de tweede kamer in wil. Nee, niet 1 en 2 is 5. Maar echt rekenwerk. Zodat ze ook snappen waar ze over praten in de kamer.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 21:40
Angélika

Op het kdv waar ik werk houden we wel de ontwikkeling van de kids bij en als er iets zorgwekkends is dan melden we dat aan de ouders. Het is echter aan de ouders om te beslissen of ze daar wel of niet wat mee doen. Zo moet het ook blijven, als het dan later op school mis gaat dan doen ze toch een jaartje over? Verder heb ik geen moeite met dialect, dat spreken ze op de basisschool ook heus wel. Buitenlandse talen wordt moeilijker, als de juf/meester dat niet spreekt zal er toch bijles moeten komen vrees ik.

Angélika, (E-mail ) (URL) - 03-10-’06 23:37
Martha

Ik ben zelf ook n echte Grunninger.. en ik heb er nooit hinder van ondervonden.. leuk dat je dat noemt in je logje.
Vind t wel een beetje zuur dat ze die ukkepukken daar al mee willen opschepen…. als t gewoon zou zijn om te kijken wat t startpunt is van waaruit ze een kind iets willen aanlere a la… maar dan nog. tKomt gauw genoeg denk ik dan….

Martha, (E-mail ) (URL) - 04-10-’06 21:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.