Mooie foto`s

De titel van dit logje was eens een reactie van iemand.
Toen plaatste ik tien foto`s voorzien van boventitels en dan zegt iemand dat.

Simpel en doeltreffend, vandaar dat ik het regelmatig als titel gebruik, dan hoeft men dat in elk geval alvast niet te zeggen, want u weet al dat u mooie foto`s gaat zien.

Te beginnen in Winschoten, op de Venne, waar eens water was is nu zo af en toe ook weer water, en niemand weet waarom.Dit is Quandy in het water.In Winschoten bevindt zich ook een zaaiweg.Quandy op Ameland.In het Sterrebos in Winschoten waren wat werkzaamheden.Er verdween een huisje er werden geulen gegraven en er kwam weer wat terug, en ondertussen zag ik dus iets wat ik nooit weer zal zien.En zie hier het lijnenspel van de linten en het hekwerk en het schitterende huis aldaar.Dat u dat maar even weet.De zeven verdieping tellende voormalige bibliotheek pal tegenover het stadhuis te Winschoten.Ik liep er langs, maakte er een foto van, kwam een dag later weer langs, toen was alles weg.
Toch vastgelegd dus.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Maandag 22 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Eén reactie

LaRs KoehooRn

Het nieuwe nummer van Lars Koehoorn is weer een juweelje.
Weer iets geheel anders dan de vorige keer, maar wel met dezelfde overgave gemaakt:
Uitleg over dit lied kan u zien in de laatste minuut mijn filmpje van gisteren, maar gewoon luisteren is natuurlijk ook goed.
Schroom niet om uw mening te geven!

Update: een kort radiogesprekje, gevolgd door bovenstaand lied, op RTV Drenthe vanaf de 42e minuut.

Rene Zondag 21 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties
Gebruikte Tags:

Kijkt u maaR

Het was op een vrijdagavond dat de dichters van Dichter Bie Ons in het House of Sodom in Winschoters hun sfeervolle en prachtige avondje poezie verzorgden.

Ik was ook nog geweest naar de open dag van Doc- Direkt te Winschoten, de archiefspecialist van de rijksoverheid, binnen mocht ik niet filmen, buiten wel.

Daarna een korte sfeerimpressie van Kern van Stef Bos en band in De Klinker te Winschoten.

Er was een auto met caravan terecht gekomen op het Marktplein, en zie er dan maar weer vanaf te geraken.
Niet te doen, tot het uiteindelijk toch lukte.
En ik sluit af met een stukje van het gesprekje dat Lars Koehoorn vandaag had op Radio Noord.

Rene Zaterdag 20 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

Je ziet maaR

Vroeger liep het Winschoterdiep dwars door Winschoten, tegenwoordig wordt dat hiermee gemarkeerd.Quandy op zijn stekkie.Quandy op Ameland.Tijdens de RUN van Winschoten liep ik een stukje langs het parcour en maakte zo nu en dan een foto.De mooist versierde straat van Winschoten.Noorderstraat.De RUN van Winschoten is een ultraloop over een afstand van 100 kilometer, maar 50 of 10 kan ook, en iedereen die meedeed is hier ook langs gekomen.Verderop in de Noorderstraat.Kijkje van de andere kant in de Noorderstraat.Blik vanuit het Sterrebos op de Noorderstraat.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Vrijdag 19 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

In De Klinker

Stef Bos & band

Kern

Stef Bos op zoek naar het wezenlijke. ,,Deze man heeft, steeds verder weg van mediageniek vertoon, een eigen stijl gevonden die nu in volle rijpheid open gebloeid is”, schreef De Standaard een paar jaar geleden over Stef Bos.
Het theaterconcert ‘Kern’ toont de reis van een vijftiger, die stilstaat bij de grote thema’s, de diepte en de hoogte ingaat en probeert alles eruit te zingen en te schrijven wat erin zit. ‘Kern’ is ook de titel van zijn nieuwe album, dat eind dit jaar zal verschijnen.
Met zijn band zal Stef zijn verzameling nieuwe songs laten horen, maar uiteraard ook een greep doen uit zijn inmiddels enorme oeuvre.


Boven de streep staat datgene wat er op de website van het theater stond en hier onder de streep dat ik er naar toe ben geweest.
Het leek me wel leuk en interessant en dat was het dus ook.

De zaal was zo goed als half gevuld.
De band was goed, Stef was goed, de sfeer was goed.

Het ging over het leven en zijn visie en er werd ook flink gepraat, maar voornamelijk gezongen.
En op het eind een staande ovatie wat resulteerde in een swingende toegift!

Rene Donderdag 18 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

Het is me wat

Te beginnen in Winschoten.Quandy.Quandy op Ameland.De RUN van Winschoten.Minder fraai Winschoten.
Update: Dat gebouw met dichtgetimmerde ramen staat er al lang zo bij.Daar stond een dj te draaien.Boegbeeld De Klinker.Zeeheldenstraat.Molen Edens, de grootste en oudste molen van de provincie Groningen.Hij werd gebouwd on 1763, en hoe hoog die is weet ik niet.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Woensdag 17 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties

Geld oveR de balk smijten

Winschoten gaat weer even 10 miljoen euro over de balk smijten.
Dit alles in het kader van de verfraaiing van de binnenstad onder de belachelijke naam: Poort van Winschoten.

Een poort bevindt zich in een stadsmuur aan de rand van een stad, en dit plan gaat over hartje centrum!

Het zit zo:  het stadhuis is te klein om al het gemeentepersoneel daar te laten werken, nu werken er ook een aantal in Scheemda, maar de gemeente vindt het beter dat ze allemaal bij elkaar gaan zitten, zodat Scheemda leeg komt te staan.

Nu zijn er leegstande panden in overvloed in Winschoten, zoals het voormalige arbeidsburo of het voormalige postkantoor, maar dat is allemaal te ver van het stadhuis.

Toch raar dat ze nu ineens ruimtegebrek hebben, terwijl er juist flink ruimte bijgekomen is toen de rijbewijsmensen van het CBR er uit gingen om een eigen pand te betrekken.

De rijbewijsmensen van het CBR waren tijdelijk in het stadhuis getrokken omdat het oude theater De Klinker, waar ze in gehuisvest waren, tegen de vlakte ging.
In de nieuwe De Klinker was geen plaats voor ze, dus hebben ze nu inmiddels een eigen pand elders in de stad.

En daarna komt de gemeente ineens met ruimtegebrek.
(Toen de oude Klinker gesloopt werd werd ook maar meteen de muziekschool gesloopt, want de muziekschool zit nu ook in de nieuwe De Klinker.)

De ambtenaren die niet meer in het stadhuis kunnen zouden er tegenover in de voormalige bibliotheek kunnen gaan zitten.
Want sinds de nieuwe De Klinker in gebruik is is ook de bibliotheek daar gevestigd, dus het gebouw tegenover het stadhuis zou uitermate geschikt zijn.

Ware het niet dat er niet goed warm te stoken is, dat kost kapitalen.
( Hele rare zin hierboven, lees het nog maar een keer)

Een gebouw dat er eens is neergezet blijkt nu pas een volkomen mislukkig?
Absurd.

Nu staat er ook een hele mooie leegstaande supermarkt.
Al jaren.

Nou ja, stond, ze zijn al begonnen met de sloop.
Zonde, dat doet wel een beetje pijn.

Waarom stond het jaren leeg?
Als de huur te duur is, maak het dan goedkoper!
Het had mij wel wat geleken om daar bijvoorbeeld de kringloop in de stoppen, dat lijkt me veel beter dan achter op een industrieterrein.

Onlangs ging de Lidl verbouwen en maakten ze tijdelijk gebruik van dit pand, en ik ben wezen kijken, het was een prima pand.
Ook daar kan je wel ambternaren instoppen, want het is ook vlak bij het stadhuis.

Maar nee, die tien miljoen moet er door gejast, dus plat die supermarkt.
En daarna willen ze de voormalige bibliotheek ook weg hebben.

Nu hebben ze ondertussen in die voormalige bibliotheek vier stichtingen gestopt, maar die kunnen plaatsnemen in het voormalige ziekenhuis.

Want het ziekenhuis was ook erg verouderd, dus kwam er een nieuw ziekenhuis, zeven kilomter vanaf de stad, en het oude gebouw staat er nog steeds hoor, in prima staat.
En daar komen dus de vier stichtingen in die nu nog in de voormalige bibliotheek zitten die dus binnenkort waarschijnlijk toch gesloopt gaat worden.

De vier stichtingen zijn Oud Winschoten, Het Cultuurhistorisch Cenrtum Oldambt, de Moskee van Winschoten en jongerencentrum Jimmie`s. 

Onlangs was er een vergadering met alle inwoners van het centrum van Winschoten, en daar werd besloten dat de inwoners in elk geval de voormalige bibliotheek wilden behouden.
En de gemeente heeft ook gezegt dat de omwonenden inspraak zouden krijgen, nou, mij is nog niks gevraagd.

Als de voormalige bibliotheek en de leegstaande supermarkt weg zijn willen ze daar huizen bouwen.
En ze willen de HEMA aanpakken.

De HEMA is gehuisvest in een hoekpand op een lokatie waar eens schouwburg Dommering stond, dat is afgebrand en toen kwam er een in de jaren 70 zeer modern uitziende HEMA, wat ze nu dus de keel uithangt.
Dus dat gebouw krijgt een ander uiterlijk, en ze moeten de bovenverdieping afstaan.
Terwijl je op die bovenverdieping juist heel fijn kan ontbijten met een prachtig uitzicht.

Maar omdat de KIJKSHOP, in hetzelfde pand pal achter de HEMA, er niet meer is, moet de HEMA maar beneden uitbreiden, zodat de ambtenaren boven de HEMA kunnen gaan zitten.
En dan komt er een loopbrugverbinding met het stadhuis zodat ze fijn droog heen en weer kunnen lopen.

En tussen de HEMA en een tijdschriftenzaak stond eens een solide bankgebouw, dat werd gesloopt omdat er een winkel zou komen die nimmer is gekomen, maar nu wil de gemeente daar toch wat nieuws hebben.

Een beetje warrig verhaal, als ik het zo nalees, maar dat is niet mijn schuld.
Ook dat is Winschoten, altijd aan verandering onderhevig, de ene vergissing na het andere.

Rene Dinsdag 16 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

Foto`s

Te beginnen met ergens in Winschoten.Quandy.Quandy op Ameland.Marktplein Winschoten.En toen was er op die prachtige zonnige zaterdag in september De RUN van Winschoten.En ik liep zo mijn rondjes en zag alweer deze zakken staan.Dat was vorig jaar ook al, daarvoor heb ik ze nooit gezien.Ik zou zeggen ,,fietsenstalling"De plek waar duizenden hardlopers hard gelopen hebben.En tenslotte nog even mijn schaduw op de bosjes.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Maandag 15 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vijf reacties

Een filmpje

DE ALGEMEEN COMMANDANT DER WA ZONDERVAN OPENT HET NIEUWE VENDELKWARTIER TE WINSCHOTEN, 01 jan 1941

Het audiovisueel Museum, 'Beeld en Geluid' in Hilversum heeft zo'n 170 NSB-films uit de periode 1941 tot en met 1944 online gezet.
Het gaat om materiaal waar de Nederlandse overheid het auteursrecht over verkreeg.
Nu is dat verlopen en mag iedereen het gebruiken.

Ik kwam het een tijdje geleden al tegen op de website van RTVNoord.

Bizar om te zien.
En ik kijk dan ook naar de gebouwen op de achtergrond, sommige herrinner ik me nog, die stonden dus nog wel een tijdje, en sommige zijn intussen vervangen door andere gebouwen.

En alle mensen in beeld zijn vast allemaal al dood, hoewel, dat weet je natuurlijk maar nooit, maar de meeste zijn er niet meer.
Donkere tijden, gitzwarte tijden, naar dat dat allemaal gebeurd is.

De wereld had er heel anders uit kunnen zien.
Wie weet wat ons nog allemaal te wachten staat.
Winschoten verloor tijdens de tweede wereldoorlog ruim 500 joden, waarvan een enkeling terugkeerde, maar van een gemeenschap was geen sprake meer.
En er is ook flink gevochten om de Duitsers te verdrijven.

Ik vind het een beetje raar dat er auteursrechten op dat filmpje zaten, dat slaat nergens op.
Maar goed, nu kunnen we toch eindelijk zien dat de Duitsers hartelijk welkom waren.

(Dat is net als bij het koningshuis, alleen de voorstanders komen ze welkom heten, de tegenstanders laten zich niet zien)

Rene Zondag 14 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties

De RUN van Winschoten

Maar eerst even een ander moment van Winschoten.Quandy in het Stadspark.Quandy op Ameland.Marktplein Winschoten.Pura Vida Blauwestad.
Alwaar ze jaarlijks een podium neerzetten voor het openluchtconcert van het Noord Nederlands Orkest.En op sommige momenten ziet dat er zo uit.En dan zijn we nu aanbeland bij De RUN van Winschoten, hardloopwedstrijden met afstanden van 10 tot 100 kilometer.En omdat ik zo weinig mogelijk mensen in beeld wil hebben blijft over datgene waar geen mensen in beeld zijn.Alles was weer zeer goed georganiseerd en het was een leuke sportieve dag.

Rene Zaterdag 13 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vier reacties

CultuuR

Ik was op een verjaardag en de jarige kreeg dit kado: https://www.intertoys.nl/p/kweek-je-eigen-triops/1016309

Een complete set voor het kweken van Triops, eeuwenoude waterdiertjes die al in de tijd van de dinosaurussen bestonden. Ontdek nu zelf deze oude waterdiertjes met deze geweldige set!

Mijn eerste gedachte was: Weerzinwekkend!
Je kan dus levende diertjes kweken en het kan ook mislukken.
Je speelt dan wel met levens...

Ik vind het dan ook geen speelgoed.
Ze verkopen in een speelgoedwinkel toch ook geen knaagdieren?
Maar wellicht juichen de wetenschappers dit toe, dat mag ook van mij.

Ik hoef zo`n doos in elk geval niet en zou het ook nooit geven.

Rene Vrijdag 12 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Drie reacties

Bekijk het maaR

Te beginnen in Winschoten.Quandy in het Stadspark te Winschoten.Quandy op Ameland.Marktplein Winschoten.Pura Vida Blauwestad.Het openluchtconcert van het Noord Nederlands Orkest aan de oever van het Oldambtmeer.Vogeltjes.Een huis in Winschoten waar een boom door het dak groeit.Dat ziet u zelf ook wel.Dan ben ik nu toe aan de foto`s die ik gemaakt heb van de RUN van Winschoten.Volgende keer voort.

Rene Donderdag 11 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vier reacties

Altijd

Nedersaksisch wordt officieel onderdeel van de Nederlandse taal, las ik op de website van de NOS.

Het Rijk en de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland tekenen deze week een convenant waarmee het Nedersaksisch een zelfstandig en volwaardig onderdeel van de Nederlandse taal wordt. Het Rijk belooft met het convenant het Nedersaksisch te beschermen en bevorderen.

Nedersaksisch wordt gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, de Noordoost-Veluwe, de Achterhoek en in Oost- en Weststellingwerf.


Merkwaardig, ik meende dat het Nedersaksisch, waar het Gronings onder valt, altijd al een volwaardige taal was!

Dat kan toch niet zomaar even besloten worden door een aantal heren in een pak?

Maar kennelijk dus wel.

Ik ben zelf Gronings opgevoed, en ik spreek de hele dag Gronings.
Ik werk in de regio, en als ik buiten de regio kom merk ik pas dat we alhier een andere taal spreken, zo`n gewoonte is het al dat ik het niet altijd besef.

Natuurlijk spreek ik ook Nederlands, ik schrijf zelfs in het Nederlands.
Dat komt omdat ik nooit Gronings heb leren schrijven, wel Nederlands, en praten net zo.

Internet, radio, televsie en de krant zijn allemaal overwegend in het Nederlands.
Er staan wel eens Groningse stukken in de krant, maar die sla ik altijd over, daar ga ik me niet in verdiepen.

Nou ja, nu is het in elk geval nog officieler erkender dan het al was, en dat kan alleen maar goed zijn.

Update: ik heb het nergens over dialecten.

Rene Woensdag 10 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

Zomer 2018

Ik begin deze reeks met eentje uit Winschoten.Gevolgd door nog eentje uit Winschoten, Quandy.Quandy op Ameland.Marktplein Winschoten.Dit zijn nieuwe huizen in Blauwestad.Winschoten en Blauwestad bevinden zich pal aan Duitsland.Boei in BLauwestad.Kunst.De Wilgenborg.En dit kwam ik ook tegen.Tot zover dat wat ik zag en zoal tegenkwam.

Rene Dinsdag 09 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vier reacties

Youtube

Dit filmpje, van het Tellerlikkerfestival in Cultuurhuis De Klinker te Winschoten, sluit aan op het voorgaande filmpje.
Ik vond na tien minuten een mooi punt om af te kappen, en vervolgens alhier de draad weer op te pikken voor de resterende negen minuten.

Te beginnen met FATH, Ierse Folk Music uit Ter Apel.
Amusementskoor For Fun in Winschoten.
Harbour Jazz Selection.

Rene Maandag 08 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vier reacties
Gebruikte Tags:

XitteRende TelleRlikkeRfestival

Tellerlikkerfestival.


Cultuurhuis De Klinker te Winschoten.
Het Groot Niet Te Vermijden.
De Botanicahof Singers, senioren uit het wooncomplex Botanicahof te Winschoten.
Frans O uit Heiligerlee.
MultiVocaal.
Muziekvereniging D.O.K. uit Blijham.
Sproakwotter.
The Blue Happy Bacon, uit Blijham.

Rene Zondag 07 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties
Gebruikte Tags:

Winschoten

Te beginnen in Winschoten.Het Stadspark te Winschoten.Quandy op Ameland.Straattheater op het Marktplein Winschoten.Prachtige objecten.Dit zag ik op de zaterdagmarkt van Winschoten, deze bevindt zich niet op het Marktplein.In het kader van dat ik ook wel eens ergens anders kom nu wat ik zag in Blauwestad, ten noorden van Winschoten.Alwaar ze tegenwoordig ook zulke huizen neerzetten.Het podium van Pura Vida, het openluchtconcert van het Noord Nederlands Orkest.En ook dit kan men zien in BLauwestad.En nu heeft u er weer tien gezien.

Update: geen idee of het winkels zijn.

Rene Zaterdag 06 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vijf reacties

Van het ene festival naaR het andeRe

De Run en het Tellerlikkerfestival te Winschoten.
Zo af en toe speelt er iemand op het klokkenspel van de Winschoter Toren d`Olle Witte.
Tijdens De Run van Winschoten, Nederlands oudste ultraloop, sinds 1976, draaide de oudste en hoogste molen van de provincie Groningen, sinds 1763.
Quandy 11.

Het Tellerlikkerfestival in Cultuurhuis De Klinker te Winschoten.
Accordeonorkest Con Brio uit Winschoten is opgericht op 22 oktober 1955.

Cello.

Het Groot Niet Te Vermijden.

Rene Vrijdag 05 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vier reacties

U ziet maaR

Winschoten.Quandy in het Stadspark van Winschoten.Quandy op Ameland.Straattheater op het Marktplein van Winschoten.Dat zag er zo uit.En dat zag er een paar uur eerder zo uit:De stoeltjes voor de kleuters voor de poppenkast in de Langestraat van Winschoten.Waterbei was heel erg druk, maar hier waren bellenblazers bezig geweest dus een ieder liep er met een grote boog omheen.De EHBO was ook aanwezig op het Marktplein te Winschoten.Senatus Popules Que Winschotanus op het stadhuis van Winschoten en de vlag van Heavy Hoempa.En nu heeft u er weer tien gezien, waarvan de meeste van Waterbei het straatheaterfestival in Winschoten.

Rene Donderdag 04 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

Tijd van leven

Het Ronflonflonlied van eergisteren bracht de VPRO op woensdag 15 maart 1989, om op te komen voor het Nederlands product, en de clip van vandaag bracht de VPRO op zondag 30 september 2018, en waar deze over gaat ziet u gaandeweg zelf wel:

Koop Een Nieuwe | KEN ft. Damion Grey (prod. Kuub) | VPRO Dorst

Rene Woensdag 03 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties
Gebruikte Tags:

Stemwijzer

6. Bed-bad-brood

Ik gebruik de stellingen van de stemwijzer van mijn gemeente, voor de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezingen, om mijn mening er over kenbaar te maken.De gemeente Oldambt moet afgewezen asielzoekers en illegale migranten opvang (bed-bad-brood) aanbieden.


Absoluut.
Natuurlijk moeten mensen die hier niet mogen zijn weg.
Maar als ze dat niet zijn, kan je ze wel opvang geven natuurlijk, we blijven wel mensen.
Als je mensen laat overnachten in het stadspark kan dat problemen geven, en dan krijgen de inwoners last van dit overheidsbeleid dat dus heel makkelijk te voorkomen was geweest.

Rene Dinsdag 02 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

Ronflonflon

U hoort Neerlands Fabrikaat door Jan Vos en Etna Vesuvia en u ziet beelden die ik al fietsend maakte van de Langestraat in Winschoten.

Men hoort vaak van die praat dat Nederland niet bestaat als je de nationale omroep moet geloven.
Maar gelet op het gelul is het allemaal flauwekul en ik ben er dan ook niet van ondersteboven.
Is het nog slechts van korte duur en zal ons nationale vuur niet meer aangewakkerd worden zal het doven?
Slaat binnenkort het laatste uur van de Hollandse cultuur laten wij ons van onze wortelen beroven?


Kaatje ben je boven we zullen je wat beloven want we hebben weer een potje vet
op de rokende schoorsteen gezet.
En op onze schone stoep blijft ons aller hoeperdepoep hopsa hopsa heisasa falderire faldera
Uren dagen maanden jaren vliegen als een schaduw heen.
Laten wij ons allen scharen achter de zegetocht van brekebeen.
Want er is toch maar niks dat gaat boven Neerlands fabrikaat, boven Neerlands fabrikaatje ben je boven.

Rene Maandag 01 Oktober 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties
Gebruikte Tags: ,