Pakhuis

Ik was bezig om de rijksmonumenten van Winschoten te laten zien met gebruik van wikipedia en google maps.
Inleiding

GRAANPAKHUIS gebouwd in 1922 in opdracht van de Coöperatieve Groninger Zaaizaadvereniging in een regionale Expressionistische stijlvariant. In 1927 werd het pakhuis met bijbehorende woning gekocht door de gebroeders A. en H.E. Robertus. Zij braken de bestaande silo's eruit en richtten de vloeren en zolders efficiënter in voor de bewerking van zaaigranen, -peulvruchten en -zaden. Enkele jaren later werd er een opslagplaats achter gebouwd, om meer ruimte te creëren. In 1937 ontwierp de architect H. Haan een kantoorgebouw voor de broers, dat in 1995 is verbouwd en uitgebreid met een nieuw gedeelte. De woning die er oorspronkelijk bij hoorde is afgebroken. Het kantoorgebouw valt buiten de bescherming van rijkswege, omdat er teveel aan gewijzigd is. De ijzeren vensters in het pakhuis zijn in de jaren zeventig vervangen door betonnen vensters. Aan de beide zijgevels en de achtergevel zijn na de oorlog aanbouwen gepleegd, die buiten de bescherming vallen. Het graanpakhuis is opvallend gelegen op het industrieterrein aan de Oosterhaven op de hoek van de Oosterhavenweg, te midden van andere bedrijfsgebouwen.

Omschrijving

GRAANPAKHUIS bestaande uit twee tegen elkaar aangezette bouwvolumes; een zeven verdiepingen hoog "silogedeelte" en een vier verdiepingen hoog "opslaggedeelte". Het pand heeft een inwendig betonskelet en is opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het silogedeelte heeft bovenop het platte dak met gemetselde borstwering rondom, een extra, kleiner verdiepinggedeelte ("penthouse") onder een plat dak met aan de beide zijkanten twee ruitvormige vensters. Om dit gedeelte is later een omhulsel geplaatst ter bescherming. De gevels van het silogedeelte worden geleed door langwerpige uitgespaarde vlakken met keperboog, waarbinnen zich de vensters bevinden. De voorgevel (zuid) heeft op de begane grond twee betonnen achtruitsvensters met strek en gemetselde onderdorpels met eronder verticaal gemetselde vlakken; op de bodem een ijzeren luik waaronder een betonnen kelder; aan weerszijden twee iets uitspringende geveldelen met dubbele schuifdeuren met ervoor een betonnen los- en laadplatform; boven deze gevelpartij een (vernieuwde) luifel op drie gemetselde consoles. In het midden boven de luifel drie betonnen vierruits vensters en een witgepleisterde band, waarop "ROBERTUS" en het logo staan geschilderd; een dubbele reeks van drie boven elkaar geplaatste staande betonnen achtruitsvensters met strek en bovenin een vierruitsvenster met driehoekig dichtgezet bovendeel; het bouwjaar in gele baksteen (1922). Aan weerszijden een reeks van vier boven elkaar geplaatste ruitvormige betonnen vensters met kruisroeden en een dichtgezet driehoekig venster. De voorgevel wordt afgesloten door een breed, horizontaal betonnen vlak.

In de zijgevels (oost) een reeks van vijf boven elkaar geplaatste ruitvormige betonnen vensters met kruisroeden; een reeks van zes boven elkaar geplaatste openslaande deuren onder een betonlatei, en een hijsbalk onder een houten kap met twee consoles; midden bovenin de gevel een betonnen ruitvormig venster met kruisroeden.

In de westgevel twee keer een reeks van (voorzover zichtbaar) vier staande betonnen achtruitsvensters met strek; midden bovenin een ruitvormig betonnen venster met kruisroeden.

Aan de achtergevel is het `opslaggedeelte' gebouwd onder een dubbel gebroken zadeldak (oorspronkelijk met glasvlakken bovenin) gedekt met golfplaat (niet origineel). De beide zijgevels met een fries van verspringende rollagen, worden geleed door lisenen aan de onderzijde met elkaar verbonden door keperbogen. In de westgevel (voorzover zichtbaar) negen keer een dubbele rij van twee boven elkaar geplaatste betonnen vierrruitsvensters met rollaag. In de oostgevel acht keer een dubbele rij van vier boven elkaar geplaatste betonnen vierrruitsvensters met rollaag en één keer een dubbele rij van vijf; op de begane grond een aantal (later) dichtgemetselde vensters, twee dubbele schuifdeuren met betonlatei, twee (later) met hout dichtgezette openingen.

De achtergevel (noord) wordt eveneens geleed door lisenen en heeft voorzover zichtbaar drie keer een dubbele rij van drie boven elkaar geplaatste betonnen vierrruitsvensters met rollaag.

Alle betonnen vensters waren oorspronkelijk van ijzer.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de silo's.

Waardering

Graanpakhuis van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een graanpakhuis gebouwd in 1922 met iets later aangebouwd opslaggedeelte

- vanwege de opvallende detaillering

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oosterhaven


Rene Donderdag 24 Februari 2011 at 12:00 am | | Smurf
Gebruikte Tags:

achttien reacties

curieuzeneuzemosterdpot

jij hebt nog een hele lijst af te werken, rs? ;-)

dit vind ik een knap gebouw, waar ik graag mijn neusje eens zou willen binnensteken? :-D

curieuzeneuzemosterdpot, (URL) - 24-02-’11 00:36
Marjolijn

Mooi dat deze gebouwen opgenomen worden als rijksmonument.
Ben benieuwd wat je nog gaat volgen.

Marjolijn, (URL) - 24-02-’11 06:04
Zon-nebloem

ik zit ook graag op google earth, daar vindt je ook heel wat terug

Zon-nebloem, (URL) - 24-02-’11 06:47
Frank

Mooi gebouw, zeker het behouden waard lijkt mij.
Ik zou wel eens foto’s van de binnenkant willen zien.

Frank, (URL) - 24-02-’11 07:32
Redstar

Ik vind dit ook een mooi gebowue. Lijkt meer geweldig in zoiets te wonen eigenlijk.
Met Google Earth zie je nog eens wat zeg, Erg leuk

Redstar, (URL) - 24-02-’11 07:34
gerdaYD

Als voormalig industrieel-archeoloog kon dit logje me zéér bekoren René! Dankjewel…

gerdaYD, (URL) - 24-02-’11 09:03
Fokkio

Een leuk idee en je kunt er nog even mee vooruit.
Dit gebouw lijkt wel wat op onze oude melkfabriek.
Ik ben benieuwd wat je ons nog laat zien van Winschoten.

Fokkio, (URL) - 24-02-’11 09:09
Chantal

Dit soort gebouwen moet zeker behouden blijven als cultureel erfgoed. Maar ik denk wel dat soms nieuwe bestemmingen ook kunnen bijdragen aan het onderhoud. Hier zijn bijvoorbeeld oude watertorens een goed voorbeeld van

Chantal, (URL) - 24-02-’11 09:19
ria

Heel mooi gebouw. Goed dat het bewaard blijft.

ria, (URL) - 24-02-’11 09:48
klaproos

prachtig gebouw om te zien rene.
daar wil ik wel eens op af :-)

klaproos, (URL) - 24-02-’11 10:23
ajeetje

Ik herken ze nog wel. Deze ziet er nog gaaf uit
In Hoogezand heeft er ook een hele grote gestaan aan het winschoterdiep
dat was een heel markant punt
die is niet meer…… …
:) Aly

ajeetje, (URL) - 24-02-’11 12:26
ollie

Heb er een jaar stage gedaan in zoon molenhuis , met veel verdiepen en vele graanmolens ! Interresante stage was dat !

ollie, (URL) - 24-02-’11 13:21
madbello

Je kan er mooie dingen doen met die pakhuizen en fabrieken, kijk maar: http://dornob.com/25-year-refab-concrete.. en altijd een doodzonde als het zo maar word gesloopt.

madbello, (URL) - 24-02-’11 13:52
Thérèse

Ja, een mooi voorbeeld van ons industrieel erfgoed. Een heel opvallend gebouw. Het zal ook wel van ver te zien zijn en boven alles uitsteken.

Thérèse, (URL) - 24-02-’11 15:27
Leibele

Daar moeten ze zuinig op zijn!

Leibele, (URL) - 24-02-’11 19:42
rietepietz

Mooi gebouw , ik zie er wel een mooie loft in !

rietepietz, (URL) - 24-02-’11 20:37
Linda

Wat een mooi gebouw, oude gebouwen hebben iets wat veel moderne gebouwen niet hebben…..

Linda, (URL) - 24-02-’11 23:33
oma

Ha Rene,

In Engeland vind men er vaak een andere bestemming voor, zo’n gebouw is het wel waar historisch gezien.
Hier in Amersfoort hadden we de cova graan silo’s aan de Eem, maar ze zijn wel plat gegaan. oma

ot, de aandoening van de cavaliers is sinds korte tijd bekend geworden, in de begin periode heeft men het ras terug willen fokken tot het oude ras, toen is men met een hond met de aandoening door gaan fokken.

oma, (URL) - 24-02-’11 23:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.