Cultureel Erfgoed

Dit gebouw heb ik ooit eens geschilderd, hemeltjelief zeg, wat veel rare hoekjes zitten daar aan.
Zeer moeilijk om ergens bij te wurmen, en een betere foto kon ik niet voor elkaar krijgen met streetview, misschien moet ik er eerdaags zelfs eens rond gaan lopen.
Het plan is om de bibliotheek te gaan huisvesten in een nog nieuw te bouwen cultuurhuis.Openbare BIBLIOTHEEK gebouwd onder architectuur van D. Bolhuis uit Winschoten. In 1927 werd "De vereniging Openbare Leeszaal en Boekerij te Winschoten" opgericht en in 1929 werd de leeszaal ondergebracht in een schoolgebouw. Na samengaan met de "Stichting voor een Winschoter Zuiderveense Volksleesbibliotheek", die was opgericht volgens een testamentaire beschikking van een inwoner uit Winschoten, kon men een eigen pand laten bouwen. In 1933 vond de feestelijke opening plaats van de in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken bibliotheek. In 1941 werd het pand uitgebreid met een extra kamer. In 1978 verhuisde de bibliotheek naar een nieuw onderkomen vanwege ruimtegebrek en kreeg het gebouw een andere functie. Aan de achterzijde is het pand toen uitgebreid en kreeg een nieuwe entreepartij aan de zuidoostzijde.

Het bibliotheekgebouw is markant gelegen op de hoek van de Dr. D. Bosstraat en de Johan Modastraat. Een laag gemetseld MUURTJE onderbroken door twee dwarsgeplaatste hoofdpijlers met bloembak bij de hoofdentree, geeft de scheiding aan tussen de perceelsgrond en de openbare weg.

Omschrijving

BIBLIOTHEEK op rechthoekige plattegrond met dwarsarm. Het gebouw is opgetrokken in een gesinterde baksteen in kettingverband op een trasraam van gesinterde klinkers. Het samengestelde zadeldak gedekt met een zwarte romaanse pan, heeft een rechthoekige goot. De vier topgevels van het gebouw hebben alle een decoratief metselverband in de top en een rollaag in muizetand langs de dakrand. De gevels zijn voorzien van stalen vensters binnen houten kozijnen met onderdorpels van geglazuurde dorpelstenen. De hoofdentree bevindt zich in de kopgevel aan de noordwestzijde en bestaat uit een dubbele rondboogvormige deur met deurlichten met horizontale roeden, binnen een rondboogomlijsting van vier eensteens rollagen; een gemetselde stoep (drie treden) met ijzeren rooster in het bordes, waaronder twee kelderramen. In de topgevel boven de entree twee smalle staande stalen vierruits vensters; metalen steunen voor vlaggenmast. Aan de noordoostzijde van de kopgevel drie, achter smalle lichtsleuven liggende staande vensters van glas-in-lood, en aan de zuidwestzijde twee van deze vensters. De noordoostgevel heeft een reeks van zes liggende stalen tweeruits vensters die overgaan in zes hoge staande stalen vensters met roedenverdeling in een dakkapel met plat dak en houten beschot tussen de vensters. Rechts in de noordoostgevel een topgevel met vanuit de gevel een hoog opgemetselde, zich verjongende schoorsteen met betondecoratie; in de gevel een driedelig liggend venster onder een rollaag; een koekoek met vier keldervensters afgesloten door een rooster van ijzeren traliewerk; in de top een deur met zijlicht naar brandtrap (alle niet origineel), tussen twee smalle zijlichten (restant van oorspronkelijk driedelig stalen liggend venster) samengevat onder een rollaag.

De kopgevel aan de zuidoostzijde heeft een driedelig stalen venster met rollaag; een gemetselde koekoek met vier keldervensters afgesloten door een (vernieuwd) stalen rooster; in de top een smal, liggend driedelig stalen venster met rollaag. Aan deze gevel de later aangebouwde entreepartij die buiten de bescherming valt.

De noordwestgevel van de dwarsarm heeft een reeks van vier liggende stalen tweeruits vensters die overgaan in vier hoge staande stalen vensters met roedenverdeling in een dakkapel met plat dak en houten beschot tussen de vensters. De topgevel (zuidwest) van de dwarsarm heeft een liggend driedelig (later met plaat dichtgezet) kozijn met rollaag; een gemetselde koekoek met vier keldervensters afgesloten door een (vernieuwd) stalen rooster; in de top een smal, liggend driedelig kozijn (later met plaat dichtgezet) met rollaag.

De achtergevels (zuidoost en zuidwest) zijn van ondergeschikt belang omdat ze later zijn uitgebouwd.

In het INTERIEUR zijn alleen van belang de houten paraboolspanten in de voormalige leeszaalruimte.

Waardering

Bibliotheekgebouw met muurtje van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een bibliotheekgebouw uit 1933 in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl

- vanwege de opvallende vensterreeksen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de vooraanzichten

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

- vanwege de markante ligging op de hoek van de Dr. D. Bosstraat en de Johan Modastraat.

Rene Vrijdag 29 April 2011 at 12:00 am | | Smurf
Gebruikte Tags:

dertien reacties

ollie

Ollie denkt dat ze alle overtallige ramen hebben gebruikt :-)

ollie, (URL) - 29-04-’11 06:05
Sjoerd

Dat gebouw moet toch alles behalve makkelijk zijn van binnen met al die rare hoeken. Aan de andere kant: het heeft wel wat.

Sjoerd, (URL) - 29-04-’11 07:17
Redstar

Een vreemd uitziend gebouw als je het mij vraagt.Het lijkt me nog niet echt heel erg oud trouwens.

Redstar, (URL) - 29-04-’11 07:20
Marjolijn

Toch wel een spannend gebouw vind.
altijd leuk die bijzonder hoekjes.

Marjolijn, (URL) - 29-04-’11 07:35
Frank

Mooi gebouw, strak maar toch speels.

Frank, (URL) - 29-04-’11 08:25
ria

Apart is het zeker.

ria, (URL) - 29-04-’11 09:12
Chantal

dit gebouw vind ik toch wat minder mooi, niet zo speciaal wmb

Chantal, (URL) - 29-04-’11 09:27
klaproos

het is wel een heel mooi gebouw rene,
vraag of je huisschilder mag worden :-))

klaproos, (URL) - 29-04-’11 09:30
suske

wel raar gebouw : grote muren, kleine venstertjes en dan die hoeken.

suske, (URL) - 29-04-’11 10:38
Bart

Een betere foto krijg je sowieso niet als je er zelf heengaat :-)

Bart, (URL) - 29-04-’11 11:37
kinderboerderij Winschoten

volgens mij is dit niet de foto die bij het verhaal past. Het verhaal gaat over het gebouw waar nu het Leger des Heils in zit. Dat was eerder altijd de bibliotheek.

kinderboerderij Winschoten, (URL) - 29-04-’11 19:01
Bertie

Het is in ieder geval apart, ook wat waard.

Bertie, (URL) - 29-04-’11 23:25
rietepietz

Het lijkt een nieuw en modern gebouw wel lekker strak ! Je tekst ook met al die trepen erdoorheen ;-)

rietepietz, (URL) - 30-04-’11 18:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.