Cultureel Erfgoed

We hebben in Winschoten een Ludensweg en een Udesweg, dat schept wel eens verwarring.
Zo hebben we ook een Bosstraat en een Dokter D.Bosstraat, reuze verwarrend.

Dat er geen afbeeldingen bij de omschrijvingen stonden wat betreft de rijksmonumenten in Winschoten deed me besluiten om dat zelf maar te doen, gebruik makend van streetview.

Overigens is dit weer in een heel andere straat.
Normaal liep ik hier zo voorbij zonder te beseffen dat het een monument is.WOONHUIS gebouwd in 1937 in opdracht van de heer M.E. en mevrouw H.A. Proverbio naar een ontwerp van de architecten Kruyer en Visker uit Nieuwe Pekela in een Zakelijk Expressionistische stijl.

De woning is opvallend gelegen op een rechthoekig perceel dat aan de voorzijde van de openbare weg wordt gescheiden door een eenvoudige bijpassende ERFSCHEIDING.


Omschrijving

Het deels één deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in gele baksteen op een trasraam van gesinterde bruine baksteen. De rechthoekige volumes worden gedekt door platte daken met mastiekbedekking; zuid- en achtergevel houten goot; gemetselde schoorsteen. De gevels worden geleed door staande samengestelde vensters met stalen kozijnen waarin glas-in-lood (uitgezonderd de achtergevel) en onderdorpel van bruine dorpelstenen.

In de voorgevel (westzijde) van het één verdieping hoge volume een samengesteld driedelig venster met driedelig bovenlicht en in de schuine zijde rechts twee stalen terrasdeuren waarin glas-in-lood met tweeruits bovenlicht, alle onder één uitkragende betonlatei. Voor de schuine zijde een rechthoekig terras met gemetseld muurtje annex bloembak; twee gemetselde treden verschaffen toegang tot het terras. Boven het één verdieping hoge volume een balkon met gemetselde borstwering afgedekt met bruine tegels waarachter in het twee bouwlagen hoge volume een balkondeur waarin glas-in-lood met zijlichten waarvan één tweedelig, alle onder één uitkragende betonlatei.

Links in de noordgevel in het twee verdiepingen hoge volume vier staande klimmende vensters waarin gekleurd glas-in-lood. De entree in portiek is tegen de rechterzijde van dit volume aangebouwd en bestaat uit een gladde houten deur waarin een staand venster en waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep. Het portiek bestaat uit een betonnen luifel rustend op een gemetselde muur. In het terugspringende twee bouwlagen hoge volume rechts in de noordgevel een liggend venster waarin gekleurd glas-in-lood.

In het één bouwlaag hoge volume aan de achterzijde (oostgevel) een H-venster, een houten deur met roedenverdeling waarvoor een gemetselde stoep en twee H-vensters waaronder twee tweeruits keldervensters; in het terugspringende rechter geveldeel een liggend tweeruits venster waarin gekleurd glas-in-lood. Op het platte dak een niet-originele balustrade waarachter in het twee bouwlagen hoge volume een gemetselde schoorsteen die over de gevelwand doorloopt en een houten deur met roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood.

Links in het twee verdiepingen hoge volume aan de zuidzijde een samengesteld driedelig venster met driedelig bovenlicht onder één uitkragende betonlatei waarboven een samengesteld driedelig venster (één H-venster). Aan de rechterzijde een één bouwlaag hoog volume met aan de voorzijde een samengesteld vierdelig venster (één H-venster) en aan de linkerzijde een staand venster. Op dit volume een niet-originele balustrade waarachter een samengesteld vierdelig venster (één H-venster).

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de gladde houten deuren met houten omlijsting, de geglazuurde vensterbanktegels, in de hal de parketvloer, de hoge houten lambrisering en de houten bordestrap met dichte houten leuning, in de salon de parketvloer, in de badkamer de granito vloer, in de keuken de lambrisering van gele tegels, de houten schouw en de houten keukenkast.

De eenvoudige bijpassende ERFSCHEIDING bestaat uit een laag gemetseld muurtje met bij de entree twee gemetselde rechthoekige pijlers waartussen een ijzeren hek van ronde ijzeren buizen met geometrische patronen.


Waardering

Woonhuis en erfscheiding van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1937 in de provincie Groningen in een Zakelijk Expressionistische stijl;

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering;

- vanwege de vrij hoge mate van architectonische gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur;

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van de architecten Kruyer en Visker.

Rene Woensdag 25 Mei 2011 at 6:00 pm | | Smurf

negen reacties

10y

Zo, dat is uitgebreid omschreven. Er is aan jou een makelaar of reisgids verloren gegaan :-)
Het lijkt me een enig huis om eens lekker in rond te snuffelen.

10y, (URL) - 25-05-’11 19:16
Sjoerd

Mooi pandje wat ik wel het mijne zou willen noemen.

Sjoerd, (URL) - 25-05-’11 21:18
frank-103

zo wordt elk pand wel cultureel erfgoed, ik vind het niet zo bijzonder…

frank-103, - 25-05-’11 21:33
Di Mario

Geen traditioneel huisvorm. Daarom wel wat mooier dan het gemiddelde huis.

LoveAs Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 25-05-’11 22:28
ajeetje

Voor die tijd heel gewaagd en groot modern dit blokkedoosje.
Zou best eens binnen willen kijken

:) Aly

ajeetje, (URL) - 25-05-’11 23:16
curieuzeneuzemosterdpot

heel mooi, rs!

dit is van een tijdloze architectuur!

dat de straatnamen verwarring scheppen is moeilijk met dat minieme verschil. :-(

curieuzeneuzemosterdpot, (URL) - 26-05-’11 00:10
gerdaYD

Merciekes René, voor dit knap stukje cultureel erfgoed, je weet dat je me daar plezier mee doet…
Tot later hé!

gerdaYD, (URL) - 26-05-’11 10:22
rietepietz

Ik zou het zeker herkent hebben als cultureel ergoed ,huizen uit die periode herken ik vrijwel altijd omdat ik het zo mooi vind..Al moet ik toegeven ,er zijn móóiere panden uit die tijd !

rietepietz, (URL) - 26-05-’11 17:27
oma

Ha Rene,

Een mooi pant, doet me aan de architect Dudok denken.
Via deze weg willen we je hartelijk danken voor de steun die je ons hebben gegeven via de weblog, Tommy heef nu geen pijn meer, dit heeft ons goed gedaan. oma

oma, (URL) - 26-05-’11 23:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.