Winschoten

Oke, bij deze omschrijving stond wel een plaatje, maar omdat ik graag compleet ben liet ik het niet na zelf alsnog streetview er bij te pakken.
Dit is overigens een museum waar ik wel ooit eens geweest ben, toen ik nog op de lagere school zat.
En op de lokale tv zag ik dat een vrijwilliger aldaar dezelfde persoon is als die mij mijn auto verkocht.Stoomgemaal bij Winschoten aan het Oostereinde. Vijzelstoomgemaal, gebouwd in 1878 ter vervanging van twee poldermolens. Het gemaal bestaat uit de volgende delen: het ketelhuis onder zadeldak met puntgevels uit 1878, met daarin gebouwd het machinistenhuis. Links daarvan het machinehuis, in de recente tijd verbouwd. Links daarvan een machinehuis en ketelhuis onder een kap, daterend uit 1895, toen het gemaal werd uitgebreid tot een dubbel vijzelstoomgemaal. Hierachter schoorsteen op hoge sokkel. In dit laatste gedeelte een tandem-coumpound stoommachine, fabrikaat Landeweer te Martenshoek uit 1895. In het ketelhuis een vuurgangstoomketel uit 1935. Dit gemaal bevat de laatste combinatie van een stoommachine met een vijzel in Nederland. Uit oogpunt van industriele architectuur is het belangrijk als voorbeeld van de twee mogelijkheden bij stoomgemalen, namelijk een afzonderlijk ketel- en machinehuis (gedeelte uit 1878) en machine- en ketelhuis onder een kap (gedeelte uit 1895).

Rene Maandag 20 Juni 2011 at 12:00 am | | Smurf
Gebruikte Tags:

acht reacties

Redstar

Als vervanging, dus de poldermolens zijn er niet meer.
Hier staat ook een oud gemaalhuisje, maar niet meer in gebruik. Hiervoor is een nieuw gebouw neergezet.

Redstar, (URL) - 20-06-’11 07:37
Chantal

Een gemaal hebben we hier in het dorp ook nog wel, of het nog actief is weet ik eigenlijk niet… een molen vol draaiend kennen we zeker, en die is wijdverbreid bekend.

Chantal, (URL) - 20-06-’11 09:16
klaproos

mooi plaatje rene,
gemalen…. ik weet dat ze bestaan maar gezien heb ik ze nooit

klaproos, (URL) - 20-06-’11 09:41
gerdaYD

Een héél interessant site René, ik heb dit log eventjes naar mijn lefla doorgespeeld, misschien kunnen we dit bij ons volgend tripje naar Nederland over twee jaar, even aandoen. Merciekes!

gerdaYD, (URL) - 20-06-’11 10:27
antony

wat mooi zeg heel goed verwoordt echt prachtig om het te zien en te mogen zien
groetjes antony

antony, (URL) - 20-06-’11 11:39
ollie

Een gemaalhuis , nog nooit van gehoord , nu weet ik wat het is ! Bedankt pompsmurf !

ollie, (URL) - 20-06-’11 11:55
Sjoerd

Dit is helemaal mijn ding, oude industriele panden…

Sjoerd, (URL) - 20-06-’11 12:20
rietepietz

Blijft leuk dit soort oude gebouwtjes , wij hebben er óók 1 in de buurt ,aan de Vliet om precies te zijn en dat gebouwtje is zelfs nog véél mooier dan dat op de foto bij jou !

rietepietz, (URL) - 20-06-’11 19:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.