Rijksmonumenten

Er bestaat een mooi overzichtje van alle rijksmonumenten van Winschoten.
Maar de afbeeldingen ontbreken.
Gelukkig bestaan er wel adressen en is er streetview.
En zo zette ik alles mooi bij elkaar, stap voor stap.Markant aan de Blijhamsterstraat gesitueerd dubbel WINKELWOONHUIS, getuige de gedenksteentjes naast de toegangsdeuren gebouwd in 1897 in eclectisch-renaissancistische trant en behorende bij de eveneens beschermde voormalige regenkledingfabriek uit 1897 die is gelegen aan de Torenstraat 17 (zie de afzonderlijke omschrijving). Beide gebouwen zijn door middel van een tussenlid met elkaar verbonden.

Achter Blijhamsterstraat 13-13a en grenzend aan een der zijgevels van de fabriek aan de Torenstraat lag oorspronkelijk de door een muur omsloten tuin.

Omschrijving

Omvangrijk twee bouwlagen tellend dubbel winkelwoonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit vrij gladde oranjerode Groninger strengperssteen op gebosseerde hardstenen plint en gedekt door een afgeknot schilddak; de schuine dakvlakken zijn afgedekt met leien; het platte gedeelte was oorspronkelijk vermoedelijk met zink belegd; in elk der dakvlakken een rijk omlijste dakkapel onder puntdak; geprofileerde gootlijsten op consoles. De voor- en zijgevels verlevendigd door gestucadoorde bakstenen pilasters met fantasiekapiteel, licht afgewerkte banden en gestucadoorde vensteromlijstingen met driehoekige en gebroken frontons (alle van kunststeen); T-vensters; nr.13a heeft bovendien een door consoles gedragen balkon met openslaande deuren (de balustrade is niet origineel) en rijkbewerkte houten voordeur met gietijzeren sierrooster aan de voorzijde en dito deur in de linkerzijgevel en wordt, eveneens aan de voorzijde, gedekt door een afgeknot tentdak; de stichtingssteentjes aan weerszijden van de voordeur dragen respectievelijk het opschrift: ABr.K. 18 en MDK.A. 97; nr. 13 heeft in een rijk bewerkte omlijsting gevatte etalages en, boven de centraal gelegen winkeldeur, een eveneens rijk bewerkte door kunstenen karyatiden gedragen houten erker met gekleurde glas-in-lood ramen; in de soberder uitgevoerde achtergevel T-vensters en ronde ramen met gietijzeren tracering.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de zeer steil opgaande verzorgd vormgegeven houten trap van nr. 13a en hetgeen aldaar bewaard is aan plafonds van papier-mache en vensterbanken; in nr. 13 de nagenoeg oorspronkelijk bewaarde indeling, de winkelruimte met gietijzeren zuiltjes met fantasiekapiteel, de (ten opzichte van nr. 13a) rijker uitgevoerde plafonds van papier-mache, de erker met gesneden toog, de vensterbanken en de vouwblinden.

Waardering

Dubbel winkelwoonhuis van algemeen belang wegens

- de voor het noorden van het land unieke architectonische vormgeving;

- het opvallende, zeer gevarieerde en verzorgde materiaalgebruik;

- de oorspronkelijke en nagenoeg onaangetaste indeling van nr. 13;

- de waardevolle interieuronderdelen, in het bijzonder de in Nederland inmiddels zeer zeldzaam geworden plafonds van papier-mache;

- de vroegere functie van dubbel winkelwoonhuis;

- de eertijds functionele relatie tot de tegelijkertijd gebouwde bijbehorende regenkledingfabriek aan de Torenstraat die eveneens beschermd is.

Rene Dinsdag 06 September 2011 at 6:00 pm | | Smurf
Gebruikte Tags:

zes reacties

rietepietz

Als steeds ben ik weer verbaasd dat er zoveel mooie gebouwen in jouw Groningen staan .
je hebt er hiet oondertussen een mooi overzicht van gemaakt !

OT. Ik had even geen lol meer in bloggen ,zat te bálen van weblog …zucht !
ga nu toch maar weer mondjesmaat lezen en reageren waar dat kan , is toch iéts ;-(

rietepietz, (URL) - 06-09-’11 18:48
hanscke

tussenlid, in die beschrijvingen kom je dan ook vaak woorden tegen die miet zo snel meer gebruikt worden.

hanscke, (URL) - 06-09-’11 21:15
Leibele

Weer een prachtig bouwwerk.

Leibele, (URL) - 06-09-’11 21:27
ria

Winschoten heeft veel prachtige bouwwerkjes zo te zien.

ria, (URL) - 06-09-’11 21:57
Marjolijn

Weer een mooi optrekje..!!

Marjolijn, (URL) - 07-09-’11 05:47
Linda

Alweer zo’n geweldig bouwerk…super

Linda, (URL) - 07-09-’11 06:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.