Een dure rechtse hobby

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima ontvangen volgend jaar veel meer geld. De uitkering voor de drie leden van het Koninklijk Huis stijgt van in totaal 7.216.000 euro naar 7.277.000 euro.

Dat blijkt dinsdag uit de begroting van ‘De Koning’, die is opgenomen in de miljoenennota. De enorme toename houdt verband met de stijging van de consumentenprijsindex. De uitkering bestaat uit een inkomen en een onkostenvergoeding.

Het hele koningshuis kost volgend jaar 39,9 miljoen euro. Dat is een behoorlijke stijging: voor dit jaar staat het koningshuis voor 39,7 miljoen euro in de boeken.

Voor ‘functionele uitgaven’ is 27 miljoen euro bestemd, nipt minder dan dit jaar. Hieronder vallen onder meer personeelskosten, het gebruik van het regeringsvliegtuig, het in stand houden van het rijtuigenpark en faciliteiten als verwarming en verlichting van de paleizen.

Voor zaken als de Rijksvoorlichtingsdienst en het Kabinet der Koningin (dat onder andere het contact tussen het staatshoofd en de regering onderhoudt) is bijna 5,7 miljoen euro begroot.


Ja, mensen, we moeten bezuinigen, de broekriem moet aangehaald worden.
Alweer, zoals altijd.

En met dank aan de VVD, het CDA en de PVV, verantwoordelijk voor de miljoenennota, kan onze majesteit er nog wel wat bij krijgen.
Er zijn mensen die noemen zulk beleid met beide benen op de grond staan.
Ik noem het een dure rechtse hobby, dat koningshuis.

Rene Woensdag 19 September 2012 at 6:00 pm | | Smurf

tien reacties

Gisella

Ja ik heb me er gisteren zoooo druk om lopen maken :-( potverdikke. Ik vind het heel fijn onze Koningin maar ze mag best ook wel even wat minder..Wij moeten allemaal minderen en zij krijgen extra zodat ze misschien haar /hun zorgkosten kunnen betalen want zo voelt het….bah kan er nog pisnijdig over worden. sorry

Gisella, (URL) - 19-09-’12 18:16
Sjoerd

Goh dat verdienen we hier met z’n tweeën niet in heel ons leven.

Sjoerd, (URL) - 19-09-’12 20:27
SUSKE

de rijken worden rijker en de armen armer !
crapuleus noem ik zoiets !

SUSKE, (URL) - 19-09-’12 21:22
jager

Jij denk nog te veel links en rechts, ik denk niet dat het daar alleen aan ligt want je moet er ook bij vermelden dat ze hun vliegreizen straks zelf moeten betalen.

jager, (URL) - 19-09-’12 21:33
Bertie

In ons streekblad staat: ‘Koningin levert fractie van inkomen in.’ Daarna volgt een ingewikkelde uitleg over ambtenarensalarissen, prijsindex en nog zo wat, waardoor de koninklijke begroting uiteindelijk hoger uitvalt.
Ik weet dat een presidentengezin ook geld kost, dat de koningin goodwill oplevert die ‘niet in geld te schatten is’, dat ze ‘het volk bijeen houdt’, maar toch denk ik soms: zijn de kosten af te meten tegenover de voordelen?

Bertie, (URL) - 19-09-’12 21:42
zuster_klivia

Die vliegreizen die Jager noemt, dat gaat pas in in 2015, voorlopig nog niet. Ik kan me er ook kapot aan ergeren als ik lees dat iedereen moet inleveren, behalve het koningshuis. Stel ene voorbeeld en lever de helft in. Ik denk dat de bevolking dat wel kan waarderen. Dit zet alleen kwaad bloed. En terecht.

zuster_klivia, (URL) - 19-09-’12 22:27
oma

Ha Rene,

Gisteren was het tegenover gestelde te lezen. oma
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtl..
ik snap het niet meer. oma

oma, (URL) - 19-09-’12 22:29
Di Mario

Ik blijf het een groot bedrag vinden. Pfffff. Ik snap ook meteen waarom ze één van de rijkste vrouwen ter wereld is.

Love AsAlways
Di Mario

Di Mario, (URL) - 19-09-’12 22:44
frank-103

Tja, in feite is Nederland gewoon van ze, uit een ver verleden, en moeten we een soort pacht betalen. Of vind je dat we het recht hebben om de oranhjes hun eigendommen te ontnemen?

frank-103, (URL) - 19-09-’12 22:52
curieuzeneuzemosterdpot

denk jij beter af te zijn met een president die alle 4j herkozen moet worden??

curieuzeneuzemosterdpot, (URL) - 20-09-’12 00:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.