Politiek

Soms worden dingen me te ingewikkeld, en dan haken mijn hersens af.
In plaats van me verdiepen in de materie verbaas ik me er over, want ik wil dan weten waarom iets is en dan vind ik het antwoord niet.

Neem nu bijvoorbeeld de provinciale staten.
Altijd interessant natuurlijk, even weten hoe het zo ontstaan is en het zich ontwikkeld heeft.

En momenteel is het dus zo dat de provinciale staten de eerste kamer kiezen.
Maar, wat ik dus fout vind:  de stem van provincie`s met meer inwoners telt zwaarder.

Hoezo?
Waarom zijn meer inwoners dan meer waard?
Dat vat ik niet.

Rene Donderdag 18 Juni 2015 at 10:22 pm | | Smurf

tien reacties

Di Mario

Dat is zeker besloten door mensen uit de provincies waar meer mensen wonen. Uiteindelijk is er misschien wel teveel politiek, want daar gaat een hoop tijd en geld in zitten die misschien wel gewoon bij de burger moet blijven zodat ze zelf kunnen beslissen wat ze er mee doen.

Love As Always
Di mario

Di Mario , (URL) - 18-06-’15 23:12
Marjolijn

Dat er controleurs nodig zijn om een kabinet onder controle te houden snap ik, maar over de hoeveelheid en de verdeling heb ik me nooit verdiept.

Marjolijn, (URL) - 19-06-’15 05:32
gerdaYD

Tja, dat is nu eenmaal de regel van de democratie… of zou dat toch moeten zijn René…

gerdaYD, (URL) - 19-06-’15 07:16
Rietepietz

Het klinkt inderdaad niét logisch. Misschien gaat men ervan uit dat grotere provincies een beter bestuursapparaat waar kunnen maken omdat er meer keuze is om het bestuur samen te stellen!

Rietepietz, (URL) - 19-06-’15 09:07
Chantal

Het zou inderdaad niet uit moeten maken. Provincies als Friesland en je eigen Groningen zijn minder dichtbevolkt dan bijvoorbeeld de Randstad of mijn Brabant. Maar jouw en mijn stem zouden even zwaar moeten tellen. het is een raar systeem, dat zeker eens onderzocht zou kunnen worden in aanloop naar verandering.

Chantal, (URL) - 19-06-’15 10:07
John

Het is een ouderwetse regel die de belangen van de mensen in dunnerbevolkte provincies voorbij loopt. Ik heb zoiets een tijd terug nog bevochten toen de cr in Goes meer zeggenschap wilde hebben in een centraal orgaan puur omdat de gemeente meer inwoners telde dan de overige gemeentes. Puur ouderwets en ondemocratisch.

John, (URL) - 19-06-’15 10:22
Sjoerd

Ik kan me voorstellen dat ze uitgaan van een gewogen gemiddelde, dat is een keuze. Ze hadden het ook kunnen baseren op de oppervlakte van de provincie.

Sjoerd, (URL) - 19-06-’15 12:10
Frank-103

Het is toch een volksvertegenwoordiging, en de indeling in provincies is arbitrair, de ene provincie is groter dan de ander of heeft meer inwoners. Om ervoor te zorgen dat een provincie met 5 inwoners niet dezelfde stem heeft als een provincie met 1 miljoen inwoners wordt naar het aantal inwoners gekeken, logisch dus!

Frank-103, - 19-06-’15 17:20
Hans

Frank-103 heeft het antwoord al gegeven. Hans

Hans, (URL) - 19-06-’15 21:32
Mirjam Kakelbont

Ik vind het maar een rare regel. Vast bedacht door bestuursleden in het Westen.
Dat de koning geen belasting hoeft te betalen vind ik ook een domme regel. “Dat staat nu eenmaal in onze grondwet,” zei Mark-lik-mijn-vestje. Nou…verander die regel dan!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 19-06-’15 21:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.