WinschoteR CitRoenballen

Vroeger had je in Winschoten aan de Torenstraat het joodse snoepwinkeltje van de familie van Berg, in de volksmond het 'Balletje van Berg' genoemd.
Hier kon je decennia lang de befaamde Winschoter citroenballetjes kopen.
De oorlog maakte een einde aan de levendige, jiddische handel in Winschoten en daarmee ook aan de Winschoter citroenballen.

New Originals heeft het snoepje nieuw leven ingeblazen en heeft het onder de naam 'Grunneger Sitrounballen' opnieuw op de markt gebracht.
Het snoepje wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd.


Dat boven de streep trof ik op een website aan alwaar men dat kan bestellen.

En nu moet ik even zeggen dat dat lulkoek is.
Een beetje een recept jatten en er bovendien nog een andere naam aan geven, bah!

De Winschoter Citroenbal is al veel eerder nieuw leven ingeblazen, en wel onder de naam Winschoter Citroenbal, en gewoon verkrijgbaar in Winschoten.

Wij produceren deze ballen niet zelf. Mijn leverancier levert deze ballen onder de naam 'Grunneger sitrounballen'. Hij had er van mij ook Winschoter sitrounballen op mogen zetten. Voor meer info kunt u dus beter met contact op nemen met New Originals.
Rene Vrijdag 02 Oktober 2015 at 10:22 pm | | Smurf

dertien reacties

Marjolijn

Tja, dat heet concurrentie en als er geen patent op zit, mag iedereen dit product maken.
Hier in Brabant worden ook ambachtelijke citroenballen verkocht.

Marjolijn, (URL) - 03-10-’15 05:55
Di Mario

citroenballen ken ik niet, maar als je ze mag namaken. Dan zal dat zeker niet worden nagelaten. Maar het is niet netjes om het verhaal erbij ook te jatten en het dan anders te noemen.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 03-10-’15 07:36
John

Er wordt heel wat afgejat in de wereld. Helaas niet tegen te gaan.

John, (URL) - 03-10-’15 12:32
Sjoerd

Van der Laan heeft daar een mooie winkel neergezet.

Sjoerd, (URL) - 03-10-’15 15:47
Rietepietz

En dan ga jij er nog reclame voor maken ook, die linkt ga ik dus niét aanklikken. Nou ja, ik zou er toch niets bestellen want ik koop niets online;-)

Rietepietz, (URL) - 03-10-’15 16:39
ria

Heerlijk ballen zijn het. Ik lust ze wel hpor.

ria, (URL) - 03-10-’15 19:04
SUSKE

Die ballen moet ik eens online bestellen want die ken ik niet.
Zolang je geen patent op je product hebt kan iedereen het recept en de naam gebruiken.
Zo is het nu eenmaal.

SUSKE, (URL) - 03-10-’15 19:31
Hans

Dat het m akkelijkst om ze te jatten, geen wonder dat je een zuur gezicht trekt. Hans

Hans, (URL) - 03-10-’15 20:32
frank-103

Als ik nog eens in Winschoten kom zal ik ze kopen, die citroenballen!

frank-103, (URL) - 03-10-’15 21:42
jager

Wat en oplichterij dan zeg, doe mij dan maar de echte ballen! :)

jager, (URL) - 03-10-’15 21:49
Albert y Mara fotoblog

De echte zijn dus de citroenballen. Dat ga ik onthouden mocht ik nog eens een keer in het hoge noorden komen als ik in Nederland met vakantie ben.
Grtz Mara

Albert y Mara fotoblog, (URL) - 04-10-’15 02:43
gerdaYD

Het is met de Winschoter Citroenbal precies net als met het Gentse Tsjoepke of cuberdon, velen willen het namaken maar er in slagen is een heel ander verhaal!

gerdaYD, (URL) - 04-10-’15 07:21
Hendrik Willem Prüst-Nieuwenhuis

Beste dames en heren,

Als reactie op het bovenstaande…..

Met mijn bedrijf breng ik naast de Grunneger Kekaigies, de Doesburgsche Balletjes en andere ambachtelijke snoepjes ook citroenballen op de markt onder de merknamen Grunneger Sitrounballen en Balletje van Berg.

De Grunneger Sitrounballen en Balletje van Berg zijn qua receptuur identiek. Ze zijn qua receptuur sterk gelijkend op de citroenballen bekend geworden onder de naam Balletje van Berg die de fa. Van Berg uit Winschoten vroeger op de markt bracht. Bijzonderheid van de receptuur van dit snoepje was, dat er citroenolie in werd verwerkt. Dit wordt gemaakt van de schil van de citroen en maakte het snoepje zacht van smaak en een goed middel tegen hoest. In de citroenballen die ik verkoop, zit dit heden ten dage moeilijk verkrijgbaar en duur ingredíënt, ook verwerkt.

In de Winschoter citroenballen die tegenwoordig in Winschoten worden verkocht, zit geen citroenolie. Bovendien zit er boter in het snoepje en dat hoort er volgens mij niet in thuis. Dit maakt het snoepje een babbelaar, terwijl het naar mijn mening een zuurtje zou moeten zijn. Voor de snoepkenner: de Winschoter citroenballen van nu lijken meer op de Zwolse Balletjes zoals die nog in Zwolle worden gemaakt, dan op het Balletje van Berg die tot 1974 in Winschoten werd gemaakt.

Wanneer u meer wilt weten hoe vroeger op ambachtelijke wijze snoep werd gemaakt, dan bent u van harte welkom in mijn ambachtelijke snoepmakerij in het historische centrum van de Hanzestad Doesburg, zie http://www.snoepjesfabriek.nl

Met hartelijke groet,
Hendrik Willem Prüst-Nieuwenhuis

Hendrik Willem Prüst-Nieuwenhuis, (URL) - 05-10-’15 14:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.