Niet Ritsen

Ik heb even een vraag voor de automobulisten onder u, maar eerst schets ik even de situatie.

Ten noorden van Winschoten bevindt zich het drukste verkeersknooppunt van de provincie, een rotonde genaamd de Blauwe Roos.

Als men Winschoten uit komt aan die kant komt men eerst op een rotonde, waar de oostelijke rondweg ook op aansluit, en de carpoolplaats en er is een aansluiting over de brug over het Winschoterdiep naar de BLauwe Roos.

De Blauwe Roos is een rotonde waar dus al het verkeer van en naar Winschoten op aansluit, alsmede de op- plus afrit van snelweg A7 en nog twee wegen die gaan naar Finsterwolde/Blauwestad en Beerta/Drieborg.

Kortom, een drukte van belang.
Helemaal als de brug over het Winschoterdiep scheepvaartverkeer voor moet laten gaan, dan staat alles muurvast.
Maar ook als het wat drukjes is wil het nog wel eens vastlopen.

Heel af en toe wil het wel eens voorkomen dat ik ineens tussen de drukte moet navigeren.
Wat me dan opvalt, en ook ergert is dat mensen dan ineens gaan ritsen.

Het verkeer op de rotondes heeft voorrang, de mensen die er op willen moeten wachten voor haaientanden.
Dat lijkt mij volkomen duidelijk.
En toch wil men daar ritsen, telkens laten auto`s op de rotonde er een auto tussen die achter de haaientanden zou moeten wachten.
Het is zelfs zo erg dat de wachtenden gewoon voorrang nemen als ze denken aan de beurt te zijn.

Levensgevaarlijk, en bloedirritant.

Of zit ik er naast?
Volgens mij werkt dat de doorstroming alleen maar tegen als er telkens wat tussen moet.

Nu mijn vraag aan de automobulisten onder u.
Hoe kijkt u hier nou tegenaan?

Ritst u ook als u in een soortgelijke situatie terechtkomt of houdt u zich aan de regels?

Ik vind het niks, dat ritsen, en het liefst laat ik er ook niemand tussen, maar ik wil ook geen deuk.
En als ik toevallig achter de haaientanden sta en een rotonderijder wenkt mij dat ik er voor mag dan ben ik ook weer niet zo principieel dat ik blijf staan.

Rene Dinsdag 09 Januari 2018 at 01:00 am | | Smurf

dertien reacties

Sjoerd

Autorijden is bij die snelheden een beetje geven en nemen, principieel heb je gelijk. Maar dat is hetzelfde als er een file op de autoweg staat en mensen komen de oprit oprijden. Die hebben geen voorrang, maar als je niet iemand erin laat staat die te wachten tot de file opgelost is…

Sjoerd, (URL) - 09-01-’18 06:38
די מריו

Ik zeg niet ritsen, auto’s die elke keer moeten stoppen omdat ze er een andere voorlaten nemen daarom onnodig tijd in beslag. Daardoor duurt het langer voordat auto’s over de rotonde kunnen. Maar.. ik heb dan ook geen rijbewijs. ;-)

Love As always
Di Mario

די מריו , (URL) - 09-01-’18 07:01
Marjolijn

Met ritsen blijft de hele boel wel meer in beweging en gaat het sneller…!!

Marjolijn, (URL) - 09-01-’18 07:27
John

Nee, ik rits niet bij een rotonde. Het is tegen de verkeersregels in, en het kan allerlei conflicten veroorzaken. Je gewoon aan de regels houden is het beste, en schept geen verwachtingen en/of verwarring.

John, (URL) - 09-01-’18 08:29
willy

op een rotonde heb je voorrang en moet je niet ritsen….

maar als er files staan, laat ik er ook wel iemand tussen

iedereen moet op zijn bestemming geraken, denk ik dan

willy, (URL) - 09-01-’18 11:33
Hans

Ik voel me gelukkig dat ik al heel wat jaren geen auto meer rijdt.
Maar toen ik het vervoermiddel nog wel gebruikte, is de reactie van John van toepassing. Hans

Hans, (URL) - 09-01-’18 12:37
Villasappho

Je verwacht niet dat iemand die op de rotonde is iemand die er op wil voor laat juist door de voorrangsregels, dus nee dat doe je niet. Ook hier zo’n situatie gehad, het hoort niet klopt niet en als het gebeurd moet je flink in de remmen.

Villasappho, (URL) - 09-01-’18 15:41
Rietepietz

In principe volg je dan de regels, maar ik kan me heel goed voorstellen dat , vooral nadat een brug open geweest is, de wachttijd een beetje om en om voor iedereen verminderd. In zo’n geval is een beetje geven en nemen zeker wel zo sociaal, ik heb er geen probleem mee. Uiteindelijk is het hele verkeer niet altijd strak via de regeltjes te doen.

Rietepietz, (URL) - 09-01-’18 18:44
francky

Ik houd me aan de verkeersregels en als die regels zeggen dat ritsen verboden is dan doe ik het niet.

francky, (URL) - 09-01-’18 19:14
Mirjam Kakelbont

Ik rits wel maar niet bij rotondes. Het mag niet (wat me op zich een rotzorg zal zijn) maar wat erger is, is dat het gevaarlijk is.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 09-01-’18 20:42
Leidse Glibber

Ik vind ritsen een mooie manier om iedereen er tussen te laten, alleen bij een rotonde hiirt het niet te gebeuren. Ik zou zo snel niet weten wat ik zou doen is erg afhankelijk van de situatie en zoals meer lezers al schrijven het verkeer is behalve de regels ook veel geven en nemen en vooral gunnen.

Leidse Glibber, (URL) - 09-01-’18 23:41
John

Ik heb het even gevraagd aan een bevriend agent. Je mag op een rotonde geen voorrang verlenen, tenzij er op de rotonde haaientanden of een stopstreep en verkeerslichten aanwezig zijn, maar dat spreek vanzelf. Als je in een ongeval terecht komt, zal de gene die voorrang krijgt (de gene die dus normaal moet wachten tot hij de rotonde op kan) strafbaar zijn. Niet doen dus!

John, (URL) - 10-01-’18 12:20
Frank-103

Een rotonde werkt bij grote drukte niet, de rotonde bij Zaandam is daarom voorzien van stoplichten en die van Hoorn gaan ze weer voorzien van stoplichten.
Het verkeer op de rotonde heeft voorrang en hoeft niemand voor te laten, waardoor bij grote drukte auto’s uit de zijwegen de rotonde niet op kunnen, die automobilisten nemen dan voorang, bij ongevallen zijn ze fout. Ik zal niet snel voorrang nemen, maar als het me te lang duurt rits ik mijn auto er ook tussen, ik kan moeilijk uren blijven wachten tot de rotonde leeg is.

Frank-103, (URL) - 10-01-’18 17:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.