XitteRend

Vandaag precies honderd jaar geleden begon de allereerste radiouitzending en programma ter wereld: Radio Soirée Musicale. Er werd een advertentie geplaatst met een lijstje platen en hoe men kon luisteren, en dit was de allereerste plaat:






Alhoewel er al in 1913 mee geexperimenteerd werd, eveneens door Steringa Idzerda, was dit de eerste echte uitzending die aangekondigd was en waar iedereen naar kon luisteren,  bovendien werd er voorheen veelal in morsecodes uitgezonden, nu was er muziek en gesproken woord.
De allereerste uitzendingen kwamen vanuit zijn huis in Den Haag.
En pas vanaf 21 juli 1923 kwamen de uitzendingen vanuit Hilversum en dat is sindsdien altijd zo gebleven.

Het begin van de radio.

De voorloper van de Arbeidsvitaminen, want die drukten vroeger ook altijd voortijdig de platenlijsten af.
Maar dat programma begon pas in 1946, om muziek te bregen tijdens de wederopbouw van Nederland, dat is ook de reden dat ze er nooit mee gestopt zijn want men bouwt immer voort, en daarmee is Arbeidsvitaminen het oudste radioprogramma ter wereld.
Idzerda heeft niks van Arbeidsvitaminen meegekregen, hij is in de oorlog doodgeschoten door de Duitsers.

Radio gemaakt door iemand met passie voor de techniek, en iemand die het gewoon leuk vindt dat er mensen naar luisteren.
Dat is radio.
En niet zo veel mogelijk scoren en geld vangen en advertentie`s door de strot duwen.

Rene Woensdag 06 November 2019 at 12:00 am | | Smurf

drie reacties

Rietepietz

Die mars is nog vele malen te horen geweest in de arbeidsvitamine- Er is heel veel aandacht . voor de 100 jarige, en terecht

Rietepietz, (URL) - 06-11-’19 17:25
hanscke

Ik realiseer mij nu pas, dat de radio nog niet eens echt gemeengoed was van iedereen toen ik geboren ben, want de oorlog zat er ook nog tussen. Nu begrijp ik die distributie radio veel beter. Wat zal dat voor veel mensen een welkome mogelijkheid zijn geweest.

hanscke, (URL) - 06-11-’19 19:27
Hans

100 jaar publieke omroep, er is veel veranderd. hans

Hans, (URL) - 06-11-’19 23:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.