Etty Hillesum

Etty Hillesum werd op 15 januari 1914 geboren in Middelburg. In 1918 vertrok het gezin Hillesum naar Winschoten en ging daar aan de Oranjestraat wonen. In 1924 verhuisde men naar Deventer.

In 1932 ging Hillesum in Amsterdam rechten studeren. Deze studie sloot ze op 4 juli 1939 met succes af. Hierna volgde ze een studie Slavische talen in Leiden. Deze studie voltooide ze niet. Want Hetty was Joods en verdween in Auschhwitz in 1943.

En het goede nieuws van vandaag is dat het voormalig woonhuis van Etty Hillesum in Amsterdam gered is van de sloop.

Slopen zou toch zonde zijn, juist in het pand waarin ze haar beroemde dagboeken schreef.  Hier in Winschoten staat een monumentje bij het huis waar ze als kind woonde, en er is een roos naar haar vernoemd, dan zou het toch doodzonde zijn om daar in Amsterdam de boel te slopen, maar dat gaat dus gelukkig niet gebeuren.

Het monumentje is vlakbij mijn thuis, en ook vlakbij de plek waar het huis heeft gestaan waar de vader van Ischa Meijer gewoond heeft.  Die verdomde oorlog heeft zoveel stuk gemaakt.  Als ik ooit weer een keertje in Amsterdam ben zal ik het pand eens opzoeken.

Rene Donderdag 18 Juni 2020 at 12:00 am | | Smurf

vijf reacties

די מריו

Dat is een mooi gebaar van je dat je het pand eens gaat bezoeken. Sowieso moeten niet panden zomaar gesloopt worden. En als er zo’n bijzondere verhaal aan een pand zit zeker niet.

Love As Always
Di Mario

די מריו, (URL) - 18-06-’20 07:05
Villasappho

Hoewel ik zeker van behoud ben vraag ik me serieus af waar het geld vandaan gaat komen om er een museum van te maken. Als voorbeeld Oorlogsmuseum Overloon krijgt geen subsidie.

Villasappho, (URL) - 18-06-’20 12:19
Hans

Ik sprong ook wel een gat in de lucht toen is las dat het woonhuis van Etty Hillesum in Amsterdam gered is van de sloop.
We moeten koesteren wat een les in de toekomst zal zijn, het brengt het gesprek opgang.
Weg is weg en zal worden vergeten. Hans

Hans, (URL) - 18-06-’20 22:28
frank-103

Wat zegt een gebouw over iemand die daar ooit gewoond heeft? Het achterhuis van Anne Frank laat zien hoe men ondergedoken heeft gezeten, dit is gewoon een woonhuis.

frank-103, - 18-06-’20 22:57
Rietepietz

Er wordt tegenwoordig té makkelijk gesloopt,

Rietepietz, (URL) - 19-06-’20 22:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.