TevReden

VCA staat voor Veligheid, gezondheid en milieu, Checklist Aannemers.  Dat heb ik overgeschreven, zoiets kan ik niet onthouden. En het is meteen al storend dat er een Engels woord in zit.
Wat ook storend is, maar waar ik ook wel weer begrip voor heb, is dat ik elke tien jaar opnieuw VCA examen moet doen en daarvoor ook dien te slagen.  En ik niet alleen, dat geldt voor vrijwel al het werkvolk in Nederland.

Als je in één keer slaagt ben je geneigd om te denken dat het erg goed is om de geheugens wat op te frissen en wat veranderingen bij te leren.  En als je zakt ben je geneigd om te denken dat het meer is om mensen te pesten en die opleidingsinstituten aan het werk te houden, want het is in theorie uiteindelijk toch weer heel anders dan in de praktijk. En het kost mijn werkgever en vele anderen een vermogen.

Ik weet het niet hoor, dat opgedrongende stuit me toch wel tegen de borst, zo krijg je de tekorten aan mensen in de bouw natuurlijk ook nooit weggewerkt, maar aan de andere kant moet het aantal mensen dat sterft op het werk het liefst natuurlijk helemaal naar nul.  Veiligheid vooraan.

Dit keer moest ik naar Stadskanaal, vorige keer Zuidbroek.  Ik had de avond te voren al op internet gekeken, vooral om te weten hoe lang de reis zou zijn, en toen zag ik dat ik een andere route moest nemen want er waren wat wegen afgesloten.
We waren met een stuk of tien personen van hetzelfde bedrijf, en de leraar vreesde dat het te gezellig zou worden, maar volgens mij viel dat uiteindelijk wel mee, we deden allemaal ons best om deze dagcursus te volgen.

Voor eten en drinken zou gezorgd worden, en wat rammelde mijn maag toen ik tegen tienen een plakje cake kreeg terwijl ik normaal al vier plakken brood op heb op dat tijdstip.
De lunch was wel goed verzorgd.  Wegens corona was alles natuurlijk aangepast en mochten we niet in de kantine, dat ging allemaal goed. Ik werd er wel doodmoe van, wat een stroom aan informatie zeg.  Ik had thuis al het leenboek gelezen en natuurlijk ook op internet gekeken de avonden van te voren, maar het blijft lastig.

Wat totaal anders is dan tien jaar geleden, nu was alles digitaal, met muis aan tablet, ieder zijn persoonlijke vragenlijst.   Er zijn 3000 examenvragen, en iedereen moet er 40 doen, en iedereen kreeg andere vragen.

Na de cursus nam de leraar afscheid en kwam er een mevrouw om de examens af te nemen.
En net als thuis met het proefexamen kwam ik er na afloop meteen met een muisklik achter dat ik geslaagd was.  79 Procent en ik kan er weer tien jaar tegen.

En ik ben het er ook niet mee eens dat het allemaal digitaal moest, er waren mannen bij die daar moeite mee hadden (en daarvoor even bijles kregen) en ik vind dat men de keus moet hebben, computer of papier.

Rene Zondag 05 Juli 2020 at 12:00 am | | Smurf

acht reacties

Frank 103

Fijn dat je het weer gehaald hebt, ik vind een keer toetsen per 10 jaar best weinig, terwijl er op de bouw best wel vaak ongelukken gebeuren. Het gaat om je veiligheid!

Frank 103, - 05-07-’20 09:27
ria

Ja, dat geverander ook altijd. Gefeliciteerd hoor, je bent er weer fijn doorheen gerold.

ria, (URL) - 05-07-’20 11:37
די מריו

Ik mag je er toch wel mee feliciteren. Goed hoor 79%. Dat is ruim voldoende.

Love As always
Di Mario

די מריו, (URL) - 05-07-’20 12:15
Rietepietz

Met je slotconclusie ben ik het gloeiend eens, Heel vervelend dat men ons steeds meer digitale ellende op de hals schuift. Misschien zou een enorme storing ze weer even aan het denken zetten.

Rietepietz, (URL) - 05-07-’20 18:25
Noortje

Eens in de 10 jaar vind ik ook wel weinig. Ik moest toen ik nog werkte 1x per 3 jaar maar het hangt natuurlijk af wat voor beroep je hebt.
Gefeliciteerd dat je het gehaald hebt.

Noortje , (URL) - 05-07-’20 18:56
francky

Proficiat met je resultaat.
Zoiets ken ik niet. Klinkt wel interessant.

francky, (URL) - 05-07-’20 19:38
Hans

Ik voel met je mee het is een ramp om telkens weer een VCA of ander examen te moeten doen, terwijl je al lang hebt bewezen dat je je werk goed kunt uitvoeren bent
Ja eten en drinken is er altijd wel, Maar ik zal niet vloeken, maar ik ben er spuug zat van geworden.
Dan weer een scholing in Rotterdam en dan weer in weet ik veel, ik had al 8 jaar en 7 jaar avondopleiding gevolgd drie avonden in de week
rot op met deze shit. Hans

Hans, (URL) - 05-07-’20 23:43
Hans

Nog even onder ons ik ben een Zaankanter en op gegroeid in een gereformeerd nest,
Maar de Zaanstreek is ook een rood gebied, vreemd genoeg voelde ik me daar goed bij.
Nu merk ik dat de kerk meer de richting naar links heeft gemaakt.
Nu is voor mij links altijd een ding, maar vele dingen en over een komsten kan ik wel delen.

Hans, (URL) - 05-07-’20 23:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.