Niet nodig

Het is inmiddels niet meer weg te denken in Nederland, maar ik blijf tegen koopzondagen.
Het is ook niet zo dat ik wil bepalen wanneer mensen  iets moeten gaan doen en laten.
Ik vind het gewoon onnodig.

Ooit was de zondag een rustdag.
Alles was dicht, behalve de kerk, en men zat de rest van de dag thuis.
Later werd er op zondag ook gesport, gingen pretparken open en kon je bij de benzinnestations nog wat halen.
Voorheen waren winkels maandag tot zaterdag open, en er was een koopavond, gelegenheid genoeg dus.
Langzaam maar zeker werd het vrijer en vrijer, en op een dag kwamen er tv en radioreclame`s op zondag en gingen de winkels open!
Eerst slechts sporadisch, maar nu is het eind zoek, en met name in de grotere steden.

Ik ben tegen koopzondagen omdat dat dat alles duurder maakt.
Op zondag moet personeel en verlichting en alles ook betaald worden, dus extra kosten op rekening van de consument.
En mensen kopen echt niet meer boodschappen dan anders.
Ze komen op de lokkertjes af, veel dingen veel goedkoper en zo, dat is een veeg naar mensen die niet willen op zondag.

Dan zijn er mensen die zeggen dat ze het wel makkelijk vinden of dat ze zich anders vervelen.
t`is wat, en maar rondbanjeren bij de woonwarenhuizen en winkelcentra.
Ik vind dat mensen zichzelf ook moeten kunnen vermaken.
ALs je geen paar dagen thuis kan zitten dat is er iets mis.

Tot zover mijn kersttoespraak.

Rene Woensdag 27 December 2006 at 11:00 pm | | Smurf

49 reacties

ria

Ohw, dus niet de Euros zijn de schuld maar de koopzondagen! ;-)

ria, (E-mail ) (URL) - 27-12-’06 23:10
RI@&BERT

Ja mensen kunnen zich ook niet meer vermaken dus gaan ze winkeliertje pesten want van die hoeft het ook niet hoor .

RI@&BERT, (E-mail ) (URL) - 27-12-’06 23:20
Sandra

De woonboulevards op tweede kerst/paas/pinksterdag…

Sandra, (URL) - 27-12-’06 23:49
rob

Dit zijn dus de zegeningen van de 24-uurs – economie en van het vrije markt – denken. En daar zijn we met zijn allen dus mooi klaar mee!

rob, (URL) - 27-12-’06 23:57
Pasula

Er is voor beide kanten wat te zeggen; van mij mag de zondag weer een rustdag worden en de winkels mogen dicht blijven, maar soms is hetbest handig als je een verjaardag vergeten bent en je nog snel een kadootje kunt halen, maar echt nodig is het niet nee.

Pasula, (E-mail ) (URL) - 27-12-’06 23:58
Martin

Ik bedoel maar..al dat gewinkel is nergens voor nodig!!

Martin, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 00:30
Kees

Toch was er vroeger op zondag meer open dan alleen de kerk.

En dat was de kroeg. Want na kerkbezoek gingen de heren van het dorp altijd naar hun kroegie voor een borreltje… of meer.

Kees, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 00:32
Roelof

Die koopzondagen hoeven van mij ook niet, ik kom er toch niet.

Roelof, (URL) - 28-12-’06 00:42
Brillie

Elke dag gewoon de winkels 24 uur open houden. Daar gaat het om. Nu kopen en gelijk kunnen gebruiken. Heerlijk. En dat er een kaartje aan hangt? Dat willen de mensen. Dat maakt de mensen helemaal niets uit. We geven 1 euro toch al uit als 1 gulden.

Brillie, (URL) - 28-12-’06 00:43
Brillie

PS: De rustdag is bedacht door de kerk: om kinderen te maken, tussen de clubhuis bezoekjes door.

Brillie, (URL) - 28-12-’06 00:44
CasaSpider

Een mooie toespraak met een eigen mening zonder die aan anderen op te dringen. Zelf ben ik voor vrijheid en mogen de winkels dus openblijven. Met wel op de achtergrond een controlerende overheid of de belangen van werknemers niet in het nauw komen.
Zoals Kees zegt zijn cafe’s en restaurants al sinds tijden open op zondag. Wat is het verschil met een ‘gewone’ winkel?

CasaSpider, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 01:00
Joran

Koopzondagen zijn stom. Dan kan ik mijn auto niet gratis parkeren bij de repetitieruimte =(

Joran, (URL) - 28-12-’06 01:10
patrick

ik ben het roerend met je eens, weg die koopzondagen

patrick, (URL) - 28-12-’06 02:14
Frank

Hoewel een koopzondag wel handig kan zijn, is het in principe inderdaad overbodig.
Hier al sinds jaar en dag in Hulst en Sluis op zondag de winkels open en het gros van het winkelpubliek is belgen en fransen. Die wapperen hier flink met de euro biljetten. En daar gaan de heren en dames winkeliers graag een zondag voor open.

Frank, (URL) - 28-12-’06 08:14
Youke

Ik vind wat meer rust op zondag geen overbodige luxe. Maar dat alles duurder wordt omdat ze open zijn op zondag? Dat kan ik niet met je eens zijn.

Youke, (URL) - 28-12-’06 08:23
Bart

Inderdaad, 1 dag relaxen is goed, ook voor de ondernemers !

Bart, (URL) - 28-12-’06 09:29
travelagent

Cafe,s en restaurant is wat anders dan winkels.
Ik ben tegen winkels open op zondag omdat je leukere dingen kunt doen op zondag, of niet doen.
Op culturele vlak mag dan wat meer mee gebeuren.
Winkels open op zondag is niet gezellig.

travelagent, (URL) - 28-12-’06 09:42
Bloggie

De koopzondagen zijn tegenwoordig zo druk dat wij er niet meer heen gaan.

Bloggie, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 09:46
René

Bullshit vind ik, het is ideaal. Door de weeks heb ik even geen tijd en toch moet ik nog veel doen. Vooral rond sinterklaas. Met sinterklaas heb ik lekker rustig in Assen de cadeautjes kunnen kopen. Door de weeks heeft het grot een 8 tot 17 baan. Daarna moeten ze naar huis en de kinderen in bed stoppen na het eten en de rustig aan tijd. Moet de man dan in zijn eentje de boodschappen doen en de vrouw moet op de kinderen passen? In feite zou er geen dag zijn dat je naar de winkel kan gaan buiten de zaterdag om. Mensen willen keuze vrijheid in hun tijd. Afgezien van die principe kwestie waar je misschien mee speelt moet je juist blij zijn dat je kan kiezen wanneer je naar de winkel wilt. Hoe het met het personeel zit weer ik veel. Bij ons mocht je jezelf opgeven. Bij de MC Donalds is het zo dat je of een zaterdag óf een zondag werkt. Perfect toch? Dat kunnen kiezen.

René, - 28-12-’06 11:07
jager

Amen! Ik hoef ook geen boodschappen te doen op zondag, daar is doordeweeks genoeg tijd voor!

jager, (URL) - 28-12-’06 11:27
henriette

Koopzondagen vallen altijd precies nadat de kinderbijslag is gestort.

henriette, (URL) - 28-12-’06 11:37
Renesmurf
Personeel werkt zondags niet gratis, en het licht en de verwarming moeten ook betaald worden.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 11:48
agnes

ik ben het helemaal met je eens. afschaffen die hap.

agnes, (URL) - 28-12-’06 11:50
Ada

ik kan me helemaal vinden in je kerst-toespraak !!!

Ada, (URL) - 28-12-’06 13:16
Chantal

ik hou wel van koopzondagen, maar wel met mate.

Chantal, (URL) - 28-12-’06 14:51
Carola

Ik heb er niets op tegen. Maar ik ga nooit. Ik zou wel willen dat de banken en andere officiele kantoren waar papieren geregeld kunnen worden eens in de zoveel tijd een ochtend in het weekend open zouden zijn. Hier zijn die dingen alleen door de weeks ‘s morgens open. Als je iets moet regelen moet je daar dus een vakantiedag aan opofferen, dat vind ik wel een beetje belachelijk. Temeer omdat ‘de normale spaanse baan’ 6 dagen in de week is en maar 20 vakantiedagen in het jaar heeft.

Carola, (URL) - 28-12-’06 17:17
peer

Het fijne van koopzondagen is dat je niet hoeft als je geen zin hebt.

peer, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 17:31
Belinda

Ik hou niet van kersttoespraken!

En over de koopzondagen: we zijn onderweg naar een 24/7 economie dus echt… het kan nog erger!

Belinda, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 17:33
Redstar

Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Ik koop nooit iets op zondag, maar stel dat het nodig is…

Redstar, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 17:47
V@nM@n

Een beetje aan de late kant, maar beter laat dan nooit…

V@nM@n, (URL) - 28-12-’06 18:35
Marnix

In principe hoeven voor mij die koopzondagen ook niet maar som kan het wel eens handig zijn

Marnix, (URL) - 28-12-’06 18:42
Jolanda

Wij in de zorg hebben altijd al in de weekenden gewoon moeten werken dus ik heb er geen last van. Niet dat ik er gebruik van maak want het is mij dan te druk in de stad ;-)

Jolanda, (URL) - 28-12-’06 18:47
Linda

Ik vind koop zondagenm ook niet nodig, maar voor mensen die heel veel moeten ewerken kan ik het me best vorstellen da zij het handig vinden…….ik vermaak me thuis prima daar hoef ik niet voor naar een winkel op zondag

Linda, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 19:03
Bloem

De tijden veranderen en prima dat de winkels open zijn op zondag, ik werk 4×9 uur en voor mij is de vrijdag een “rustdag” en de zondag is doen en laten wat ik wil. De ondernemer heeft het al moeilijk genoeg, bijv. dat de consument veel meer gaat kopen via internet, en zeker de ‘kleine” middenstander, willen zij op de zondag open, dan moet dit kunnen.

Bloem, (E-mail ) - 28-12-’06 19:16
roel pot

Diep in mijn hart ben ik het eens met je.
Maar ik zondig mij regelmatig aan de koopzondag.

roel pot, (URL) - 28-12-’06 20:06
Tjap

Ik vind de koopzondag wel goed hoor! Doe geregeld nog wat boodschapjes op zondag bij Albert Heijn. Vind het wel relaxed als de winkels op zondag open zijn; hoef ik me op zaterdag tenminste niet zo te haasten als ik iets in de stad wil halen. En op koopavond ga je niet snel naar een andere stad om rustig te shoppen.

Tjap, (URL) - 28-12-’06 20:37
René

Soms kan een koopzondag wel eens handig zijn, maar tegenwoordig zijn het er wel erg veel.

René, (URL) - 28-12-’06 20:50
Brigitte

ooit waren er ook mensen die verschillende diensten hadden en nooit kans hadden om weekend te winkelen. Gelukkig is er nu soms een koopzondag om ook eens lekker uitgebreid een broek of trui te kopen:P

Brigitte, (URL) - 28-12-’06 20:59
Jetje

Sluis leeft van die zondag. Het is de drukste dag van de week. Dankzij die zondag is er menig brommertje of rijbewijs betaald.

Jetje, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 22:40
Renesmurf
Denk maar niet dat mensen meer gaan kopen als de winkels langer open zijn, want dat is niet zo.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 28-12-’06 23:00
Theo

Ieder z’n mening. Ik vind het woord koopzondag niet kunnen. Het is gewoon zondag. Dat alle winkels gewoon open zijn verandert daar n iks aan.

Theo, (URL) - 28-12-’06 23:13
Bloem

Bij mij wel:-)

Bloem, (E-mail ) - 29-12-’06 01:08
Renesmurf
Mensen kopen hun benodigeheden wel op een andere dag als het op zondag niet kan.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 29-12-’06 16:42
Hanscke

Ik was een aantal jaren geleden in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Echt er was geen verschil meer tussen een doordeweekse dag en een zondag. Vreselijk vond ik dat. Nu is het ook bijna hier in Nederland zover. Jammer jammer jammer.

Hanscke, (URL) - 29-12-’06 18:03
GJ

Renesmurf, ik denk dat het meer kost om een bedrijfspand 1 dag in de week helemaal leeg te laten staan dan die dag wat extra personeel te laten werken.
Ik weet het eigenlijk wel zeker!
:)

GJ, (URL) - 30-12-’06 10:23
Renesmurf

Een dag in de week de winkel sluiten kost helemaal niks.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 30-12-’06 12:45
Cornette

Niet alleen op je eigen weblog maar ook in comments bij anderen moet ik toch altijd weer constateren dat je een wijs man bent.
Je argumenten zijn over het algemeen niet van tafel te vegen en stemmen mij altijd tot nadenken. Hier waren zelfs de winkels op oudejaarsdag open. Te gek voor woorden !

Cornette, (URL) - 01-01-’07 13:48
Ster

Amen!

Veel betere toespraak dan van de koningin ;-)

Ster, (URL) - 03-01-’07 08:36
Niels

Hallo iedereen!

Vind niets aan die koopzondagen! En k ben pas 19! Maar t zijn nutteloze dagen die koopzondagen, t is niet zo
dat je dan opeens meer of beter kan kopen, en t fueled alleen maar de nutteloze hebzucht van mensen!
Het is leuk om te winkelen, maar dan moet t nog een beetje uniek blijven, en als je 24/7 kan winkelen (niet via t internet)
is echt alle fun er vanaf!

Mvg,

niels

Niels, - 19-02-’08 16:30
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.