Uniek

Op 4 januari 1997 was de laatste Elfstedentocht, toch alweer tien jaar geleden!
Reden voor de VPRO voor dit : http://www.elfstedenwiki.vpro.nl/
En reden voor mij om eens wat herinneringen en bevindingen te loggen.

Op zich hou ik niet zo van schaatsen. (scheuveln, zoals we in Groningen zeggen)
Als ik schaats is het op natuurijs, zomaar ergens of misschien een toertocht.
Nadeel vind ik dat het zo koud is, en dat het ijs zo glad is, dat ik telkens val en nogal vaak in scheuren terrecht kom.
Het is dus niet gezond voor mijn lichaam en geest, en bevroren veters strikken met koude vingers vind ik ook niks.

Ik kan het dus wel, maar niet zo goed, en plezierig is het ook niet echt.
Maar goed, de laatste keer dat ik op de schaatsen voortglibberde was dus eind vorige eeuw.

De elfstedentocht was op een zaterdag.
De TROS had toendertijd de zaterdag op 3fm, en besloot vanuit Friesland uit te zenden.
Wij hadden voornamelijk de tv aan, de NOS deed rechtsreeks verslag.

Ik herinner me dat het nogal een Friese aangelegenheid was, dus op zich heb ik er dan al niet zoveel meer mee.
Ik herinner me ook dat een schaatser een stempelpost miste (Piet Kleine), en ondanks dat tv camera`s (en dus iedereen) zagen dat hij de hele ronde had geschaatst werd hij toch gediskwalificeert.

Regels zijn regels, en wie een stempel mist telt niet meer mee.
Dat vind ik nog steeds onterecht, van zulke koppigheid ben ik niet gedient.
Zoiets haalt de hele sportieve gedachte onderuit.

Regels zijn er om de boel in goede banen te lijden, dus om mensen te helpen.
Regels moeten niet belangrijker zijn dan datgene waar ze voor staan, en al helemaal niet mensen tegenwerken.

De eindsprint heb ik niet gezien, het was toen net tijd voor een wandeling met mijn toenmalige hond (Karzan)
En het was inderdaad doodstil in het bos en op weg er naar toe, dat was wel prettig.
De eindsprint ging om Erik Hulsebos en Henk Angenent, de spuitjeskweker, en de laatste werd eerste, en Erik barste in tranen uit.(later in de vaak op tv getoonde hoogtepunten gezien)

Ik kende die mensen helemaal niet.
Erik Hulsebos was de allereerste gast in de allereerste aflevering van BenW, het toenmalige hagelnieuwe tv-programma van Sonja Barend.
Ik vond Erik maar een lul, dus ik was wel tevreden dat ie niet gewonnen had.
(toen ging die ook nog een lelijk plaatje opnemen en dat werd ook nog een hit)

Nou, dit is wat ik te melden heb over de Elfstedentocht.
En nu mag u uw herinneringen delen.
Rene Woensdag 03 Januari 2007 at 11:00 pm | | Smurf

39 reacties

Brillie

Ik heb helemaal niets met de elf stedentocht. Dat komt ook vooral doordat ik de koude dagen niet buiten doorbreng. Maar bij de open haard. Ik kan zelf dan ook niet eens schaatsen.

En allee programma’s over schaatsen gaan dan ook geheel aan mij voorbij. Of het nu buiten of binnen is. Kunst of kracht.

Brillie, (URL) - 03-01-’07 23:02
patrick

Ik heb niets met 11 steden…

patrick, (URL) - 03-01-’07 23:05
ria

Oh, heerlijk, ik zou het wel leuk vinden hoor, weer een ouderwetse elfstedentocht, als het dan ook maar lekker vriesweer is, mèt zon! Ik kan wel schaatsen maar heb het al jaren niet meer gedaan. Met kampioenschappen en rondjes rijden heb ik ook niets, kunstschaatsen vind ik dan weer wel mooi.

ria, (E-mail ) (URL) - 03-01-’07 23:29
Pasula

ijn herinnering was dat de Elfstedentocht op tv kwam en we gewoon moesten werken. We werkten toen met 3 personen op 1 afdeling. De ene meldde zich ziek, en dat betekende extra werk voor ons twee. Máár die ander wilde ook kijken en zette een tv-tje neer.
Dusssss de elfstedentocht ging totaal aan mij voorbij, teveel werk.

Pasula, (E-mail ) (URL) - 03-01-’07 23:32
CasaSpider

Mijn herinnering gaat terug naar ergens begin jaren ’80. Toen werden er twee 11-stedentochten vlak achter elkaar gehouden. Beiden gewonnen door de fameuze Evert van Benthem die volgens mij nu in Canada woont.
Twee woorden zijn me daarvan bijgebleven die ik voordien niet kende: Klunen en Bartlehiem… :-)

CasaSpider, (E-mail ) (URL) - 03-01-’07 23:41
Tresi

op 4 januari was ik geboren! …..jaar geleden alweer!:-)

Tresi, (URL) - 03-01-’07 23:44
rob

Nou, wat ik me nog goed kan herinneren dat wij de hele eerste Elfstedentocht die Evert van Benthem won, was het nu ’84 of ’85, met de hele familie hebben zitten bekijken met, je raadt het al, erwtensoep erbij.

rob, (URL) - 03-01-’07 23:46
Roelof

OP die 4e januari stond ik met mijn toenmalige schoonfamilie ‘s oxhtends vroeg, in het pikkedonker, in the middle of nowhere, langs de kant om de jongens en meiden aan te moedigen. Je hoorde de schaatsers van verre al aankomen ook al zag je ze niet. Dat geluid van die schaatsen, ik vergeet het nooit meer.

Roelof, (URL) - 03-01-’07 23:50
Martin

De 11 stedentocht..heb ook ik een aantal keren mogen aanschouwen..ik weet nog goed dat de prins mee deed onder zijn pseudoniem naam..en natuurlijk dat Evert Van Benthem..2 keer won klasse was dat..!!

Martin, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 00:13
Hansje

Ik vind de Elfstedentocht heerlijk om naar te kijken! Lekker warm bij de tv, natuurlijk. :-)
En de toertocht vind ik honderd keer leuker dan de wedstrijd. Fantastisch al die amateurs die het puur voor hun lol (hoewel het er lang niet altijd uitziet als lól) doen en alles op alles zetten om de toer uit te rijden. Dát zijn de helden voor mij!

Hansje, (URL) - 04-01-’07 00:42
drizzeling

Herinderingen waren nietzo leuk dit jaar voor mij.
andere keer zak het beter zijn.
ik hoop wel op sneeuw dat mis ik echt! dat geef een heele ander ambiance/gevoel/sfeer er is dan meer licht en stent vrolijk.

ik ken me nog wel herinereren dat ik op mn slpaakamer naar en zwartwitje keek met een binnen antenne toen evert van bethem won.gut dat was die tijd dat ik de top twee duizend ook toto die in de nacht nog volgde.
en zo oud ben ik nog nieteens, ben nog niet een 40

drizzeling, (URL) - 04-01-’07 02:09
V@nM@n

Het wort gewoon tijd dat we weer nieuwe helden krijgen op het ijs. En met Piet, ook hij wist wat de regels waren en de daarbij behorende consequenties…

V@nM@n, (URL) - 04-01-’07 06:34
Joanna

Regels moeten er zijn Rene, als men ze niet inhoud heb je pech gehad.;-)
Leuke link ik heb met vergenoegen gesurft in die artikel!
Love Joanna

Joanna, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 07:46
Chantal

wat een toeval, ik open jouw log en zie je stukje en tegel;ijkertijd heeft het journaal op TV het er ook over……

Chantal, (URL) - 04-01-’07 08:43
Marnix

Zelf heb ik niet zo veel met schaatsen, maar vind het wel een hele prestatie als mensen zo’n tocht uitrijden

Marnix, (URL) - 04-01-’07 09:39
<span class='registered'>fialas</span>

wat een prachtig origineel stuk: “from the utside lookig in”, daar lever ik alle beschouwingen van deskundigen op radio en tv voor in.

Mijn oudste schaatsherinneringen zijn uit de zeer strenge winter van 1947 en dat was in de sloten tussen Amsterdam en Abcoude. met aan mijn zijjde en soms ver voor mij uit Dirk Koomen, een klasgenoot die steeds mijn bandjes opnieuw moest vaststrikken. Dirk was heel goed in wiskunde, en zwaar verliefd op mij; maarik was daar in 1947 nog niet aan toe, vond dat maar lastig. Zijn vader was tramconducteur en communist, dat maakte hem interessant. Ik zou Dirk zo graag nog eens willen ontmoeten. Als u hem tegenkomt mag u hem mijn logadres geven.

fialas, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 09:40
RI@&BERT

Ik heb helemaal niets met schaatsen;-)

RI@&BERT, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 10:27
Bart

Aan de buis gekluisterd ! Maar ik was met name een GROOT fan van Evert van Benthem !

Bart, (URL) - 04-01-’07 10:33
Patricia

O ja dit roept inderdaad herinneringen op! Toen ik een jaar of 6 was mocht ik een keertje thuisblijven van school van mijn ouders om naar Evert te kijken…bord snert voor mijn neus en genieten maar…nog steeds schaats ik graag…alhoewel heb wel een paar botbreuken opgeleverd heeft de afgelopen jaren….

Patricia, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 10:45
Leibele

Ik weet me vaag wel wat elfstedentochten te herinneren.Het heeft mij echter nooit geboeid,het schaatsen ook al niet.Ijs gebruik ik alleen om op te lopen.En om af en toe door te zakken als kind.Bijvoorbeeld op de Prinsengracht in Amsterdam waar ik op school zat.Mocht ik naar huis om iets droogs aan te trekken.

Leibele, (URL) - 04-01-’07 10:48
Frank

zelf schaatsen is aan mij niet besteed. Zeker niet met een eigen risico in de zorg polis. :-.

Kijken naar schaatsen bevalt me beter. Bij de laatste elfstedentocht met een flinke club collega’s in de kantine gekeken en feestje gebouwd. Was prachtig!

Frank, (URL) - 04-01-’07 12:21
Sandra

In 1985 was ik bij de start van de Elfstedentocht, in alle vroegte. Manfred de Graaff – uit Zeg ns Aaa – deed toen mee. Alle toeschouwers brulden zijn naam toen hij voorbij liep. In de Frieslandhal lag een enorme berg schoenen die de schaatsers na de start hadden laten liggen. Tien jaar geleden bleef ik lekker in bedje liggen terwijl vriendlief voor de buis zat.

Sandra, (URL) - 04-01-’07 12:22
Redstar

Het schijnt een herinnering te worden die 11 steden tocht volgens het KNMI

Redstar, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 12:26
Belinda

Ik kom veel logjes tegen over de elfstedentocht. Ze zitten in de war dat er met die klimaatsveranderingen nooit meer een tocht gereden zal worden.

Ik denk dat dat nogal meevalt want toen ik geboren werd (1963) werd er een elfstedentocht gereden en 22 jaar later (1985) was pas de volgende!! Het komt wel goed, ik heb er vertrouwen in dat er echt nog wel een nieuwe elfstedentocht gereden gaat worden (waarschijnlijk niet dit jaar maar zeg nooit, nooit!)

Belinda, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 12:57
Mikebollo

Mikebollo heeft liever 11 provincies. En Hulsebos is inderdaad heel vervelend met zijn gemaakte accent…

Mikebollo, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 13:08
peer

Twas net carnaval.

peer, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 18:18
agnes

Ik las het vanmorgen ook in de krant. Ik heb toen de hele dag voor de buis gehangen. Mijn herinnering eraan is ongeveer dezelfde als die van jou + dat mijn broer met vrienden zijn wezen kijken en beerenburg gebruikten om warm te blijven. Tip voor als het ooit nog een keer weer schaatsweer is? Ik hoop toch wel van harte dat er nog een keer een elfstedentocht komt hoor! Vind het sfeertje toch wel erg leuk! Kan me ook herinneren dat ik er een keer vrij voor kreeg van school. In ’85 ofzo? Dat heb je als je in Friesland woont(de)

agnes, (URL) - 04-01-’07 19:14
Ster

Ik ben er expres heel vroeg voor opgestaan om de start te kunnen zien.

Ster, (URL) - 04-01-’07 19:15
Hanscke

Ik wil het helemaal niet over de 11stedentocht hebben. Als het ooit weer zover komt is het vroeg genoeg om er over te gaan mekkeren.

Hanscke, (URL) - 04-01-’07 20:10
René

Het was een lange zit voor de tv, maar wel de moeite waard !

René, (URL) - 04-01-’07 20:29
Jager

In 1985 was ik bij de finisch met mijn pa, toen woonden we nog in Friesland. De laatste heb ik via de tv meegemaakt, maar niet helemaal ;)

Jager, (URL) - 04-01-’07 20:30
henriette

Ik zag het op de tv. Ik was het bestaan bijna vergeten.

henriette, (URL) - 04-01-’07 20:41
Angélika

Ik heb een bloedhekel aan schaatsen. Als kind zijnde nog niet maar sinds de groeispurt heb ik hele zwakke enkels en kan ik dus niet schaatsen. Dat wil zeggen, in iedere schaats (hoe strak ook) klap ik dubbel met mijn enkel…

Mja het is ook gewoon koud en ik hou niet van kou!

Angélika, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 21:33
roel pot

Ik heb veel respect voor ze. Het lijkt me wel leuk, maar zo koud.

roel pot, (URL) - 04-01-’07 21:45
mysterycouple

Ik haat kou dus ook schaatsen…
Maar de Elfstedentocht ziet er wel gezellig uit.. thuis voor de tv met de verwarming op 21 graden

mysterycouple, (URL) - 04-01-’07 22:43
Kees

Die elfstedentocht van 1963… dat was er een… zwaar, erg zwaar. Niet normaal meer.

Okee… ik moet eerlijk bekennen dat ik me daar niets van herinner hoor (dat doe ik overigens van geen enkele elfstedentocht). Ik weet het alleen maar omdat het zo vaak in het nieuws kwam en dat ik er op tv wel eens beelden van gezien heb.

Ach, eigenlijk heb ik helemaal niets met de tocht der tochten. Ik heb zelfs niets met schaatsen. Ik kan het niet eens.

Kees, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 23:28
Linda

Ik weet het ook nog helemaal, ik lag toen tijdelijk in een verpleeghuis en heb van het begin tot het einde gekeken, ach ik had toch niets anders te doen ;-)maar mooi was het wel,het zijn bijzondere herinneringen.

Linda, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 20:08
HKH

Omdat ik de vrijdag ervoor een optreden bijwoonde in Simplon (een jongerencentrum in Grunn) en daarna de traditionele Swingavond heb gedaan, kwam ik (met Passie)laveloos thuis: op het moment dat het startschot geschoten werd. Tussen slapen en braken door heb ik de tocht beleefd. Ook ik was boos (heb nog gebeld met de NOS) over het Piet Kleine incident. Wat mij nog bij stond was de communicatie met mobiel telefoons van twee schaatser (ik weet niet meer wie). Ik was blij dat die Hulzenbosch niet gewonnen heeft. 25 KM uit de wind schaatsen, dan verdien je niet te winnen: wat een kater!

HKH, (URL) - 05-01-’07 20:23
Sjiraffe

Ik weet nog dat mijn vader wel altijd de elfstedentocht keek, maar ik er weinig mee had.
Stond het liefst zelf op het ijs…ik vond het geweldig dat natuurijs en dan zo lang mogelijke tochten maken!

En tja…koppigheid over regels…had je anders verwacht met Friezen dan?
Ik vond dat ook erg flauw toendertijd, maar ja, niks aan te doen.

Sjiraffe, (E-mail ) (URL) - 09-01-’07 16:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.