Verlopen

Oud en Nieuw is dit jaar rustig verlopen, melde het nieuws, aangevuld met een hele opsomming "rustige" gebeurtenissen.
Een dikke twee dagen later ontwaakt er een politieagentje en roept dat dat helemaal niet zo rustig was.
Dit natuurlijk omdat dat de politie graag gevarengeld wil vangen, en dat op de politieke agenda wil krijgen.

Vroeger was de politieagent iemand waarbij men veiligheid zocht en vond.
En je kon hem nog de weg of iets anders vragen.
Tegenwoordig is de politie niemands vriend meer.
Oom agent let of die ook een bekeuring kan schrijven, waarschuwen is er niet meer bij.

Neem nou al die vuurwerk slachtoffers:

Hier in Winschoten veegt de gemeente gelijk de hele stad schoon op 1 januari.
Maar op tv zag ik dat ze er elders kinderen voor inzetten.
Kinderarbeid in Nederland, hoe diep kunnen we zinken.

Dat zijn kinderen die zogenaamd straf hebben.
Hun misdaad was dat ze te vroeg met vuurwerk rondliepen, en betrapt zijn!
Kreeg je vroeger nog een waarschuwing, tegenwoordig is het zero-tollerance = niks mag meer.
Kinderen worden naar het HALT buro gestuurd, en die zet ze aan het vuurwerkresten verzamelen.
Dat is ook nog eens gevaarlijk, want het is wel ontplofbaar spul waar ze mee werken.

Dan zijn er ook nog kinderen die het vrijwillig doen, maar wel in ruil voor geld.
Betaalde kinderarbeid!

Voor straf of tegen betaling dus gevaarlijk werk doen.
Dat maakt de politie niet populair.
Het gezag van vroeger heeft plaats gemaakt voor afkeer.
Men kotst op de politie, en dat wordt er als kind al ingepompt.

Rene Donderdag 04 Januari 2007 at 11:00 pm | | Smurf

54 reacties

agnes

Ik zou het mijn kind verbieden om te gaan doen! Van de zotte dit!

agnes, (URL) - 04-01-’07 23:21
R van InR

Toen ik vroeger op mijn opgevoerde brommer rondreed was de Politie niet echt mijn vriend. Nu vind ik ze juist veel sympathieker :-)

R van InR, (URL) - 04-01-’07 23:27
Kees

Hmmm… afkeer van de politie… nee, heb ik niet. Mijn beste vriend… zijn ze ook niet.

Eigenlijk kom ik nooit met ze in aanraking. En dat wil ik maar zo houden.

Kees, (E-mail ) (URL) - 04-01-’07 23:31
Tabitha

Nee inderdaad, gebeurt vaak dat ze naar het HALT bureau worden gestuurd.

Tabitha, - 04-01-’07 23:31
Brillie

In mijn ogen worden kinderen te weinig naar bureau halt gezonden. Maar je moet ze niet gevaarlijke dingen laten doen. Maar naar een bejaardenhuis sturen. Daar met de oudjes in de weer laten gaan. Of gewoon laten praten, dat kan ook. Ze pakken in hun vrije tijd. Niets met games spelen… niets xbox, of mp3 dlen. Maar ze opleiden tot sociale mensen.

Brillie, (URL) - 04-01-’07 23:40
rob

En weet je waar de ellende echt begonnen is? In Den Haag. Waar men de prestatiecontracten heeft uitgevonden. Je weet wel onze vrienden van het CDA en de VVD. Meneer Remkes voorop, je weet wel, die Groningse vrijgezel die altijd vakantoe moet vieren in Thailand……

rob, (URL) - 05-01-’07 00:14
Roelof

MEN kotst op de politie? En waar haal jij die wijsheid vandaan?

Roelof, (URL) - 05-01-’07 00:21
<span class='registered'>fialas</span>

Ik ken toevallig een buro vol aardige smerissen! Bij ons in Eijsden wordt ook direkt geveegd, en dat krijgen wij direkt doorberekend in de gemeentelijke heffingen, ook als we de pest hebben aan vuurwerk.

fialas, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 00:35
Renesmurf
Ik denk dat de agressie tegen de politie voortkomt uit de agressieve manier van wetgeving hanteren van diezelfde politie.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 00:52
Brillie
De mensheid verzet zich altijd al tegen elke regel. Of de politie agent nu sociaal is of niet. De mensen moeten juist sociaal gaan worden. Dan hoeft de politie minder in te grijpen.
Brillie, (URL) - 05-01-’07 01:34
Martin
Zo Rene het heeft geholpen wat je gisteren zei..hihi gelijk een reactie erbij!!..maar hier waren ze er ook vlot bij met schoonmaken.. daar doen ze wel een aantal dagen(weken)over..immers Apeldoorn is behoorlijk groot!!
Martin, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 01:49
CasaSpider

Men heeft steeds minder respect voor de politie (en andere overheidsdiensten).
Uiteindelijk is het gevolg hiervan dat de instanties zich steeds harder gaan opstellen.
Actie=Reactie.

CasaSpider, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 02:12
Leibele

Het past allemaal keurig in dit tijdsbeeld.We hebben het met z,n allen samen gecreeerd.Ouders hebben de opvoeding uitbesteed aan meesters en juffen en de politie.Da,s makkelijk en zo blijft er tijd over om geld te verdienen.

Leibele, (URL) - 05-01-’07 02:42
Youke

Er zijn genoeg jongeren die naar da bureau zouden moeten alleen komen die er nooit.

Ik ben het wel eens dat er meer is gebeurt dan eerst werd gezegd over de jaarswisseling. Er werd een schot gelost en er blijken meer mensen overleden.

Youke, (URL) - 05-01-’07 06:09
V@nM@n

Ik denk dat het met d politie wel meevalt in vergelijking met vroeger. Het is de maatschappij die dit veroorzaakt.

V@nM@n, (URL) - 05-01-’07 06:56
Maurice

Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.
En wie goed doet, goed ontmoet.
Laten ouders eerst hun kinderen maar weer eens opvoeden en niet afschuiven!
Gelukkig is er politie anders werd het echt een zooitje hier.

Maurice, (URL) - 05-01-’07 08:32
Chantal

Gezag is niet meer vanzelfsprekend en dat is een slechte zaak bij politie-autoriteiten.

Chantal, (URL) - 05-01-’07 08:44
Theo

Ahaa! Dus daar gaat het mis.

Theo, (URL) - 05-01-’07 10:18
Bart

Gelukkig hebben we Renesmurf nog :-)

Bart, (URL) - 05-01-’07 10:50
Suffie

- De agent die roept dat het niet rustig was met oudjaar heeft helemaal niets te maken met de HC die het over gevarengeld heeft. – Halt is niet van de politie, maar van justitie en bedoeld om kinderen niet meteen aan een strafblad te helpen. – Een politieman die waarschuwt zegt feitelijk dat je mag doen wat je wilt totdat je een keer gewaarschuwd bent.

Te moeilijk, deze materie?

Suffie, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 10:50
mysterycouple

Wij hadden hier ook van die gassies.. die liepen eind november te knallen met illegaal Belgisch spul,
Strijkers naar mensen gooien etc.. nou die mogen van mij best even een HALT toe geroepen worden hoor.

mysterycouple, (URL) - 05-01-’07 11:00
Renesmurf
Halt is bedoeld voor crimineeltjes, vuurwerk dragen is niet iets crimineels, kinderen daarvoor naar halt sturen is kleinzielig. Politie waarschuwd niet, die straffen meteen, dat werkt averechts. Niks moeilijks aan.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 11:58
Redstar

Ik vind de politie helemaal niet zo fris. Aanzetten tot moord zit ook al in het taken pakket

Redstar, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 12:49
travelagent

Ja vind ik ook jammer, vroeger wist ik wie de politie was hier in het dorp zolang mensen maar niet weten waar hij woont.

travelagent, (URL) - 05-01-’07 13:20
Sanne

Ik ben het helaas niet met je eens. Ik ben het eerder met Suffie eens.
De kinderen die vuurwerk bij elkaar moeten vegen, zijn kinderen (??) die te vroeg met vuurwerk liepen te knallen. En dat is tegen de wet in en dus in principe crimineel. Dat dat gevaarlijk is kan niemand ontkennen. Maar het afsteken van die rotzooi is nog veel gevaarlijker, dus ben het er niet mee eens dat ze dat werk niet mogen doen omdat het gevaarlijk is, want het afsteken is nog veel gevaarlijker en daar hebben ze kennelijk ook geen moeite mee.

Dan bureau HALT. Dit heeft wel degenlijk een effect op de kinderen. Mensen die de wet op een bepaalde manier overtreden moeten gestraft worden. Kinderen krijgen bij bureau HALT een taakstraf om een strafblad te ontlopen. Bureau HALT geeft ze juist de kans om hun gedrag te verbeteren, zodat ze later niet zonder werk zitten, omdat ze een strafblad hebben. Kinderarbeid is arbeid voor kinderen onder de 14 jaar geloof ik. Kan me niet goed voorstellen dat er kinderen onder de 14 jaar aan het werk waren op tv. Boven de 14 jaar heb je volgens de wet toestemming om een bepaald aantal uren te werken.

Ik vind het een goede manier van aanpak. Als je je kinderen al niet meer aan het werk mag zetten, hoe moet je ze dan nog straffen? Klusjes mag dan niet meer, corrigerende tik mag niet meer, schelden doet geen pijn. Wat doe je dan? Als je kinderen niet laat inzien dat ze iets fout doen, zullen ze het gedrag ongetwijfeld vaker vertonen.

Maar als de politie niet meer mag straffen waar gaat het dan naartoe met de criminaliteit? Als jij fout geparkeerd staat, moet je dus eerst een waarschuwing krijgen, voordat ze je een boete geven. Dus als jij de volgende keer fout geparkeerd staat moeten twee totaal andere agenten weten dat jij al eens een waarschuwing gehad hebt en nu toch echt een boete moet krijgen. Dat werkt niet.

Bureau HALT is niet voor crimineeltjes, maar om ervoor te zorgen dat de kinderen niet crimineel worden. Ik vind dat een heel goed initiatie van justitie. Bureau HALT is mijn inziens een stap in de richting van een sociale maatschappij. Bureau HALT is juist een voorzorgsmaatregel.

Maar toch nog heeeel veel liefs,
Sanne

Ps: Na nieuwjaar werd er bij onze Edah nog even vuurwerk in de prullenbakken gegooid door 15jarige poeten. Je kunt me niet wijsmaken dat die niet weten wat ze fout hebben gedaan. Iedereen die ouder is dan 12 jaar weet verdomd goed wat er wel en wat er niet mag in NL. Houden ze zich daar niet aan, dan maar naar bureau HALT. Doe je het nog een keer. Een strafblad aan je broek en dat vind ik terecht!

Sanne, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 13:26
Hette

Renesmurf, de beste wensen voor 2007! Logse!

Hette, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 13:57
Mikebollo

Misschien moet je eens een praatje maken met een agent, dan zul je zien dat het gewoon mensen zijn die het werk doen dat ze bovenaf wordt opgedragen…

Mikebollo, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 14:04
jager

Dat is toch het beleid? Meer blauw op straat….
Kinderen mogen van mij best werken hoor, als ze het vrijwillig doen voor een zakcantje, leren ze al snel omgaan met geld. Onze jongste dochter van 14 brengt folders rond en dat doet ze met plezier…;-)

jager, (URL) - 05-01-’07 16:03
Renesmurf
Alleen al het bij zich dragen van vuurwerk is strafbaar, knallen hoeft niet eens. Zelf gevaarlijke dingen doen is wat anders dan in opdracht. Men is kind tot de 18e verjaardag, vanaf 14 mag er gewerkt worden, maar dit is dwangarbeid.

Ik vind dat ouders kinderen moeten straffen, en niemand anders, ouders zijn verantwoordelijk.
Een strafblad wordt kwijtgescholden als ze 18 zijn, en niet werken is ook niet zo erg overigens.

Ik had eens een trekhaak die volgens meneer agent in de weg zat en kon 70 euro betalen, geen weerwoord mogelijk!

HALT is waanzin, laat het opvoeden aan de ouders over.
Als mensen kinderen hebben dient een ouder zich daar voor in te zetten, dat lijkt me beter dan buitenshuis werken en de kinderen in de opvang dumpen.

@Hette: Daar heb ik het niet over.

@Mikebollo: Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat agenten meteen bekeuren alvorens ze waarschuwen.

@jager :Als ze ze gratis rondbracht zou ik geloven dat ze het met plezier deed.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 16:17
Belinda

Bureau Halt vind ik niet zo’n verkeerd fenomeen.
De politie is nooit mijn grootste vriend geweest en zal het nooit worden ook!

Belinda, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 16:37
Jokie

ik denk dat het goed is om het te vroege geknal hard aan te pakken. Nou ja, hard…beetje vegen gaat niemand aan onderdoor. In nederland hebben we denk ik uberhaupt te mil;de straffen. Je flikt het maar, en de straf valt wel mee. Dan wordt er een loopje genomen met de wet…

Jokie, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 17:06
Brillie
Ik kan mij wel voorstellen dat ze bij jullie beginnen. Dat was ook de smeerigste wijk van Apeldoorn in de verkiezingen. ;)
Brillie, (URL) - 05-01-’07 17:57
Jetje

Als agent mag je helemaal niets meer zonder het eerst in 3-voud ingediend te hebben. Mocht je dan wél toestemming hebben gekregen, dan mag je naderhand 4x zoveel tijd steken in het invullen van formuliertjes. Hoe moet een agent dan respect krijgen? Van hogerhand krijgt-ie opdracht om te gaan speuren naar mensen die bv 3 km te hard rijden.

Jetje, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 19:49
Linda

Nou als je leest wat er allemaal gebeeurdt is dan was het echt geen rustige oud en nieuw…hier in Apeldoorn mogen kinderen ook oud vuurwerk inleveren voor geld, nou ik vind dat echt link, maar ik zag dat de meeste het met hun ouders deden maar toch….een afkeer van de politie heb ik niet….

Linda, (E-mail ) (URL) - 05-01-’07 20:06
HKH

Voorwaar hebt u een punt, ga zo door ReneSmurf!

HKH, (URL) - 05-01-’07 20:15
Petra

Ik laat mijn kinderen zelf opruimen. Ik hoop niet dat dat ook kinderarbeid is…

Petra, (URL) - 05-01-’07 21:26
Brigitte

Heb goeie ervaringen met
HALT Vind het wel goeie leergeldt voor ze! Wereld is veranderd dus maatregelen moeten wel strenger worden.

Brigitte, (URL) - 05-01-’07 21:32
Hanscke

Halt zou er alleen voor heeluitzonderlijke gevallen moeten zijn. Ouders moeten zelf hun kinderen opvoeden. En kinderen vuurwek op laten ruimen is misdadig. Moet er dan eerst een ongeluk gebeuren zodat er dan een diepgaand onderzoek ingesteld kan worden?

Hanscke, (URL) - 05-01-’07 21:34
Suffie

Rene, hoe vaak moet een agent waarschuwen dan?

Suffie, - 06-01-’07 01:57
Renesmurf
Net zo vaak tot het niet meer nodig is.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 06-01-’07 02:00
henriette

Ik zie niet in, wat er mis mee is. Het is toch goed om je steentje bij te dragen aan de maatschappij.

henriette, (URL) - 06-01-’07 08:55
Sanne

Dus als een kind van 16 een moord pleegt, is de ouder verantwoordelijk en moet de ouder gestraft worden? Hmm … vreemd idee hoor. Tot je 18e verjaardag ben je kind en word je berecht als een jeugdige. Ook jeugdigen kunnen volgens de wet een werkstraf krijgen. Reken maar dat ze er wat van leren, want het is echt geen pretje om in de regen rotzooi op te gaan ruimen. Misschien moet je anders in de politiek gaan en een wetsvoorstel indienen om werken onder de 18 te laten verbieden.
Ik heb trouwens gisteren een uitzending gezien van die kinderen die bij bureau HALT terecht zijn gekomen. Die wisten verdomd goed dat ze wat fout hadden gedaan en vonden het zelf terecht dat ze een straf hadden gekregen. Als je oud genoeg bent om vuurwerk af te steken, ben je ook oud genoeg om de verantwoordelijkheid ervoor te nemen. En dat zeiden die kids zelf. Dus misschien maak jij je er meer druk om, dan de kinderen die de straf verdiend hebben.

En als jij kinderen hebt … en eentje pakt een snoepje zonder het te vragen. En jij zegt alleen: Dat mag niet! Probeert hij het nog een keer. Zeg jij nog een keer: Het mag niet! En zo blijf je doorgaan? Ik studeer gezondheidswetenschappen, waar een heleboel aspecten van gedrag naar voren komen en daar heb ik geleerd dat de beste methodes om iets aan- of af te leren dmv beloning OF straffen plaatsvind. Waarschuwen kan, maar een waarschuwing is eenmalig, daarna is het namelijk geen waarschuwing meer. Constant blijven waarschuwen heeft geen zin, omdat het dan niet meer als bedreigend gezien wordt. Maar als je het daar niet mee eens bent, dan zou ik dat maar eens tegen alle psychologen en wetenschappers vertellen die dit onderzocht hebben :P

En wat betreft die trekhaak. Vind ik ook erg vervelend voor je. Zo heeft mijn vader eens op een rottige manier een boete gekregen voor het gebruiken van zijn mistlampen. Maarja, niemand is perfect. Ook een agent kan een slechte dag hebben. Ieder mens maakt fouten, dus ook een agent. Ik denk dat we blij kunnen zijn dat er mensen zijn die dat werk willen doen, want ze hebben heel wat te voorduren hoor. Denk dat een agent niet minderwaardiger is dan ieder ander mens dat een ander beroep uitoefent.

Liefs van Sanne

Sanne, (E-mail ) (URL) - 06-01-’07 15:09
Renesmurf
Een moord is wat anders dan met vuurwerk op zak lopen. Kinderen oppakken vanwege niks en dan straffen met HALT vind ik verkeerd.

Maar goed, ieder zo zijn mening.
Het zal wel even duren voor ik in de politiek zit, een wet maak en dat uitgevoerd krijg.

Ik wil eerst mijn 70 euro terug voor ik een agent respecteer.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 06-01-’07 15:59
Sanne

Ik laat deze discussie voor wat het is … maarja het begint met vuurwerk op zak dragen en voor je het weet is het kind een volleerde crimineel.

Het is en blijft een rotstreek. Maar je kunt niet alle agenten over 1 kam blijven scheren. Of misschien toch wel …

Sanne, (E-mail ) (URL) - 08-01-’07 02:23
Suffie

@Rene: “Net zo vaak tot het niet meer nodig is”, oftewel, als je maar vaak genoeg tegen iemand zegt “niet meer doen, hoor” dan stopt hij vanzelf een keertje??

Uit wat voor ei kom jij eigenlijk??

Suffie, (E-mail ) (URL) - 08-01-’07 11:14
Renesmurf
Als je maar vaak genoeg zegt: “niet doen, hoor”, dan is het vuurwerk op en is de rust wedergekeerd. Op die manier krijgt de jeugd geen hekel aan de politie en zal die over een jaar of tien niet met vuurpijlen op de politie mikken, zoals nu wel gebeurd is.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 08-01-’07 13:15
Suffie

Hopeloos….

Suffie, - 08-01-’07 13:42
Aletta

Nou sorry, hoor, maar ik ben het met Sanne eens! Ik sta zeer positief tegenover Halt en ook met de politie heb ik geen moeite. Als je 15 bent weet je echt wel wat je doet en ook echt wel wat wel en niet mag! Niets dan ellende met vuurwerk, bij ons vroeger werd er regelmatig vuurwerk naar dieren gegooid, eenden opgeblazen en dat soort “leuke” dingen. En dan zijn zogenaamd paps en mams verantwoordelijk? Belachelijk, dacht t niet.

Aletta, (E-mail ) (URL) - 08-01-’07 22:50
Renesmurf
Kinderen die eenden opblazen zijn slecht opgevoed.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 08-01-’07 23:03
Angélika

Ik ben het met René eens, kinderen zijn een product van hun opvoeding. Ouders moeten vooral hun verantwoordelijkheid niet afschuiven.

Het is trouwens ook belachelijk dat er mensen zijn die de politie, brandweer en ambulancepersoneel hinderen bij het doen van hun werk. Geheel terecht dat daar zware straffen op komen te staan.

Angélika, (E-mail ) (URL) - 08-01-’07 23:31
Sanne

Inderdaad Renesmurf. Je hebt gelijk dat kinderen die eenden opblazen slecht zijn opgevoed. En dat is de schuld van de ouders. De ouders zijn dus de boosdoeners en niet de politie. Die vervullen alleen hun plicht.

Als de kinderen trouwens goed opgevoed waren, hoefde de politie niet in te grijpen. Maar in dit soort gevallen is het kwaad al geschied en moet de politie wel ingrijpen. Want een slechte opvoeding kan niet opeens door een paar keer waarschuwen ongedaan gemaakt worden.

Politie en HALT zijn niet meer nodig zodra de wereld perfect is en alles en iedereen luistert naar waarschuwingen en voorwaarden en deze ook in acht neemt. Helaas is de wereld nog lang niet perfect en kunnen we blij zijn dat er oplossingen zijn voor kinderen met ouders die niet weten wat opvoeden is.

Sanne, (E-mail ) (URL) - 09-01-’07 00:35
Renesmurf
Helaas is de wereld nog niet perfect en zijn er mensen die het nodig vinden om kinderen vuurwerk te laten opruimen als straf voor iets wat ik geen misdaad noem.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 09-01-’07 02:22
Aletta

Dus als een kind van 15 eenden opblaast, bushokjes vernielt, met vuurwerk naar bejaarden gooit, steelt of iemand neersteekt dan is dat de schuld van de ouders?? Dat vind ik een heel bijzondere conclusie, waar ik het absoluut niet mee eens ben. Lekker makkelijk!! En jongetjes, die meisjes verkrachten… is dat ook de schuld van de ouders????

Aletta, (E-mail ) (URL) - 09-01-’07 20:30
MacPhisto

Beetje late maar oprecht gegunde beste wensen voor 2007! :-D

MacPhisto, (URL) - 15-01-’07 14:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.