Ultiem

De VPRO had weer eens een thema avond, en dit keer ging het over wraak.
Grote wraak, kleine wraak, wraak elders op de wereld en wraak door de geschiedennis heen.
Fictie, non fictie, en alles wat er tussen hangt.

Hier in het westen houdt men niet van wraak.
Tenminste officieel niet.

Gedurende de uitzending werd bevestigd wat ik al wist van mezelf.
Ik ken wel eens wraakgevoelens, maar ik doe er niks mee.
Ik voel ook niet de behoefte om terug te pakken.
Ik sta overal boven.

In snap ook nooit dat mensen roepen om hardere straffen tegen grote misdaden.
Want daarmee wordt de misdaad niet teniet gedaan.
Waar zit die voldoening dan in?

Wie slaat kan een klap terug verwachten en dan kan het eind zoekraken.
En wie zich maar van alles laat aandoen zal ook nooit gelukkig worden.
Kortom, het is allemaal heel complex.
Wel stof tot nadenken.

Rene Maandag 18 Mei 2009 at 12:00 am | | Smurf

26 reacties

Annemarie

Zeker weten stof tot nadenken.
Ik heb ook wel wraakgevoelens maar meestal doe ik daar niks mee. Totdat iemand echt de lijn overgaat, dan wil ik nog wel eens uithalen. Nee geen fysiek geweld… Ik sla niet!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 00:20
Hanry

Geweld in wat voor vorm dan ook lost naar mijn idee nooit iets op.

Hanry, (URL) - 18-05-’09 03:24
Frank

Wraak gevoelens kent iedereen wel denk ik. Tis alleen hoe ga je er mee om? De een kan het omzetten naar iets positiefs de ander gaat over tot geweld. En dat laatste is jammer natuurlijk.

Frank, (URL) - 18-05-’09 07:12
gerdaYD

Dat heb je knap beschreven, René. Helemaal met jou akkoord!
Moest iederéén er zo over denken, dan zag de wereld er heel wat mooier uit…
Maak er een fijne dag en dito week van hé!

gerdaYD, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 08:06
CasaSpider

Wraak is een negatieve emotie en kan ook nog eens gemakkelijk escaleren.
Daar boven staan getuigt van kracht, zowel voor personen als landen.
Maar die kracht is niet iedereen gegeven.

CasaSpider, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 08:09
Me!

Ik moet toegeven dat er mensen zijn die me het bloed onder de nagels uithalen, en waarbij ik dan denk ik zou je graag een recht in je gezicht meppen. Gelukkig heb ik dat echter nooit gedaan…

Me!, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 08:19
Bart

Wraak is zelden zoet.

Bart, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 08:49
Di Mario

Wraakgevoelens omzetten in een goede grap kan nog weleens bevrijdend werken.
Maar wraakgevoelens kunnen ook je eigen tekortkomingen blootleggen.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 09:00
<span class='registered'>Marco</span>

In dit land wordt al keihard gestraft. Rij maar eens 5 km/u te hard en zie wat de boete is. Vergelijk die boete eens met de straf die je krijgt als je echt crimineel gedrag vertoont door bijvoorbeeld het nodige uit een winkel te jatten of als je stelselmatig je handjes niet thuis kan houden van jonge kinderen.

Marco, (URL) - 18-05-’09 09:24
Monique

Wraakgevoelens? Nee, die heb ik niet. Natuurlijk voel je je wel eens flink gekwetst, maar ik koester geen haat en/of wraak. Daar heb je niets aan. Ik zie het dan maar als een tekortkoming van diegene die mij boos heeft gemaakt of verdriet heeft gedaan.

De straffen in dit land zijn zo krom als een hoepel. Voor 6 km te hard heb je een boete van ruim 30 euro te pakken en voor moord krijgt men soms maar 2 jaar o.d. De minimum straffen voor het plegen van een misdrijf mogen wat mij betreft omhoog.

Monique, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 10:25
Mannie

Wraak kan wel zoet wezen, maar je moet natuurlijk geen wraak nemen omdat het zoete er gauw vanaf gaat. Wel zwaardere straffen overigens, want de huidige straffen stellen niet echt veel meer voor, de misdaad wordt harder dus moeten de straffen daarop worden aangepast

Mannie, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 10:26
mysterycouple

Je hebt wraak en wraak natuurlijk

Wraak met een beetje humor en wat kwinkslagen ertussen moet kunnen.

Wraak dat tot moord leidt natuurlijk niet, dat spreekt voor zich

mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 11:52
Erwinius

@ Marco. En wat als iemand die 5 kilometer te hard rijdt een kind doodrijdt omdat ie vanwege de snelheid niet op tijd kan stoppen ? Ook de snelheidslimieten zijn er niet voor niets
Verder een puik stukje Rene. Helemaal met je eens

Erwinius, (URL) - 18-05-’09 16:23
Jolie

Helemaal vrij van wraakgevoelens kan ik mezelf —helaas— niet àltijd noemen. Maar gelukkig ben ik aanhanger van het gezegde "Revenge is a dish best served cold" ;) Oftewel: pas als je je emoties verwerkt hebt, kun je overzien of iets nog wraak waard is ;)

Jolie, (URL) - 18-05-’09 16:29
Terrebel

“I don’t get mad, I get even” zegt men in New York. Ofwel:“Ik wordt niet kwaad maar pak je terug met gelijke munt.”. Persoonlijk vind ik kwaad worden en haatgevoelens koesteren veel te vermoeiend. Ik ben liever lui.

Terrebel, (URL) - 18-05-’09 16:32
Renesmurf
Wat spreek jij jezelf tegen zeg, je hebt geen wraakgevoelens maar de straffen moeten wel omhoog, en dat bijna in 1 zin!
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 17:48
Elmar

Geweld is geen oplossing, praten en zonodig straffen wel.

Elmar, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 17:50
Thérèse

Jazeker is het heel complex. Ik heb de uitzending niet gezien, maar ik zou niet van mijzelf kunnen zeggen, dat ik er boven sta. Aan wraak denken is natuurlijk een heel menselijk gevoel…..

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 18:25
ria

Het lost zo weinig op, het kwaad is dan toch al geschiedt en vaak geeft het toch niet de genoegdoening die je ervan verwacht

ria, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 20:50
frank-103

Bij straffen wordt rekening gehouden met de kans op fouten, daarom is de doodstraf heel vervelend, die kan niet meer (financieel) ongedaan gemaakt worden. Wetten zijn er vast gekomen om het’wraak nemen’ te regelen en tot een overheidstaak te maken. Anders zouden mensen zonder iemand die wraak voor ze neemt eenmakkelijker potentieel slachtoffer zijn dan iemand met een grote geweldadige familie.

Het is allemaal hachelijk!

frank-103, (URL) - 18-05-’09 22:27
Leidse Glibber

Heb het helaas niet gezien, kan me indenken dat het stogf tot nadenkemn geeft.

Leidse Glibber, (E-mail ) (URL) - 18-05-’09 22:33
Brillie

Die twee oudjes… wat heb ik daar om moeten lachen.

Brillie, (URL) - 18-05-’09 23:13
Theo

Wraak is een groot woord – hoewel slechts 5 letters. Maar er zijn nu eenmaal regels en wetten die we te samen hebben op gesteld. Dan is een straf wel op zijn plaats – en dat is ook een vorm van wraak.

Theo, (URL) - 18-05-’09 23:19
oma

Ha Rene,

Wij zijn als westerling al verder ontwikkeld.
Herken je gevoelens en reaktie, heb ik ook.
Maar als men mij aanvalt zal ik me wel verdedigen. oma

oma, (URL) - 18-05-’09 23:54
<span class='registered'>Marco</span>
Ik heb ook geen problemen met boetes voor te hard rijden. Ik heb er een probleem mee dat te hard rijden harder bestraft wordt dan wanneer iemand stelselmatig aan een kind zit op een manier dat het niet hoort. Als een automobilist een kind of een volwassen dood rijd dan moet deze gewoon gestraft worden en niet met een taakstrafje zoals nu vaak gebeurt, of die persoon nu 5 km/u te hard reed of 10 km/u onder de max. snelheid. De strafmaten liggen in dit land heel erg scheef, dat bedoelde ik dus even te zeggen. Straffen voor crimineel gedrag dus omhoog.
Marco, (URL) - 19-05-’09 00:21
Liesbeth

Je kan er wel boven staan maar ik denk wanneer je verteerd wordt door haat en wraak dat het dan moeilijk wordt. Het ligt eraan hoe sterk dat gevoel is..en straffen? ik zie net een stukje van gevaarlijk en gevangen of andersom, maar ik zie die man door zes kerels in een dwangbuis gestopt worden met een kap over zijn hoofd. daar werd ik toch even niet goed van, zo oneerlijk, dat is geen recht meer, maar onrecht

Liesbeth, (E-mail ) (URL) - 19-05-’09 00:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.