Bart

'Bart' heeft de volgende reactie geplaatst:

Weet je wat pas alarmerend is ?

Dit : http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/583221/2011/05/11/Alle-Smurfen-zijn-nazi-s.dhtml

En ... een mening heb ik altijd, overal over. Maar ik deel hem niet altijd.


En ook op de twitter werd ik op de hoogte gehouden.
Ik neem het eerste stukje even over, en van de moeilijke woorden heb ik links gemaakt, zodat u en ik ook nog eens kunnen begrijpen wat er precies beweerd wordt.


Totalitaire racisten, macho's en ook nog eens antisemieten: de Smurfen, die kleine blauwe opdondertjes die ergens op een onbekende plek in een soort paddenstoelendorp wonen, krijgen er in een binnenkort verschijnend Frans boek stevig van langs.

Dit meldt het AD vandaag. Je zou denken dat Fransen met hun hyperactieve president Sarkozy wel wat bemoeizucht zijn gewend, maar hij verbleekt bij de Grote Smurf, aldus schrijver en politicoloog Antoine Buéno in Le Petit Livre Bleu.

Grote Smurf
'De eerste van alle Smurfen is
autoritair en paternalistisch en leidt 'een totalitaire utopie doordrenkt van stalinisme en nazisme', aldus Buéno, die literatuur doceert aan de Sciences Po, de politieke faculteit.

Smurfin
De Smurfin met haar Germaanse trekjes kan bij hem ook al geen goed doen, en tovenaar Gargamel nog minder. Volgens de schrijver van Het Blauwe Boekje heeft hij een Joodse achtergrond, omdat hij qua uiterlijk sterk doet denken aan antisemitische afbeeldingen van kort voor de Tweede Wereldoorlog. Bovendien heet zijn kat niet voor niets Azraël.

'Grotesk'
Thierry Culliford, zoon van de overleden Smurfentekenaar Pierre 'Peyo' Culliford, noemt de aanval van Buéno 'grotesk en niet serieus'. ,,Mijn vader had niets met totalitaire systemen, zelfs niet met politiek. Als er verkiezingen waren vroeg hij aan mijn moeder wat hij moest stemmen."


Ik vind het toch wat, dat iemand er zo diep op ingaat.

Ik zie de smurfenwereld als een ideale communistische wereld, zonder geld, zonder rangen en standen, met een duidelijke leider: een baarddrager in het rood,  en dat doet me in alles weer denken aan Sinterklaas met zijn zwarte pieten.
Elke piet heeft, net als elke smurf, een duidelijke taak.
En het is enkel goedheid wat ze brengen en uitstralen, en dat kan ik van de nazi`s niet zeggen.

Rene Donderdag 12 Mei 2011 at 12:00 am | | Smurf

negen reacties

Thérèse

Is dit nu allemaal echt serieus bedoeld??? Ik heb eigenlijk niet veel met smurfen maar ik heb ook niet direct iets tegen ze. Smurf jij maar lekker door, Rene.

Thérèse, (URL) - 12-05-’11 01:01
curieuzeneuzemosterdpot

wat ne zever!

‘t zijn kromme geesten die zulke dingen ‘uitvinden’.

tjonge, zo ne kwatch is het lezen niet waard! ;-)

curieuzeneuzemosterdpot, (URL) - 12-05-’11 01:03
Redstar

Ik zie de smurfen als een strip en cartoon. Verder ga ik er niet over nadenken.
Men kan ook doorslaan!

Redstar, (URL) - 12-05-’11 07:33
klaproos

nu ja rene,

daar veeg je toch je gat aan af….
wat een onzin zeg

klaproos, (URL) - 12-05-’11 09:29
gerdaYD

Smurfen zijn voor mij wezens uit een sprookjeswereld, of ze moeten René heten! Die is één en al werkelijkheid… wink, big smile

gerdaYD, (URL) - 12-05-’11 09:43
Chantal

Ja, hoe serieus wil je jezelf nemen als je dit serieus gaat uitdiepen…

Chantal, (URL) - 12-05-’11 10:09
zuster_klivia

Pfffff, iets van zonde van je tijd en enerie om de Smurfen zo te ontleden en er een stempeltje op te plakken. Ga wat zinnigs doen meneer/mevrouw Buéno!

zuster_klivia, (URL) - 12-05-’11 17:46
 hanscke

De smurfen heef iets van een modern sprookje en aan sommige sprookjes wil men ook een diepere betekenis toedichten. Pfft. Ze doen maar. Wat mij betreft is het enige wat je uit sprookje kunt halen, de goe den de slechte endat kan ook bij de smurfen. Cargamel wil altijd iets saboteren waardoor het mooie vredige bestaan even verstoord wordt en zo heben alle smurfen, inclusief smurfin een gezamenliijke vijand. Een eenvoudiger wereld kan er bijna niet bedacht worden. Mooi toch? Voor iedereen te begrijpen.

hanscke, (URL) - 12-05-’11 19:24
Bart

Goed gesmurfd !

Bart, (URL) - 13-05-’11 12:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.