Winschoten

Soms liep ik door Winschoten zonder te weten welke panden nou wel monumentaal zijn en welke niet.
Van sommige panden is het logisch dat ze beschermd zijn, en sommige panden staan er geeneens op waarvan ik dat wel verwacht had.

Dit is nu een pand waarvan ik nooit eerder wist dat het de beschermende status had.
Maar nu dus wel:VILLA met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1936 onder architectuur van Kruijer en Visker in een Interbellum-architectuur. Opdrachtgever was de heer H. Heuvel, toentertijd rector van het Gymnasium te Winschoten. In het pand hebben in de loop der jaren enkele wijzigingen plaatsgevonden. Met name op de begane grond zijn de salon en de woonkamer doorgetrokken en gewijzigd.

Het huis is markant gelegen aan de Burgemeester Schönfeldsingel, deel uitmakend van een klein villagebied dat vanaf 1931 tot ontwikkeling kwam na het dempen van de Oosterhaven.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwde GARAGE opgetrokken in een gele baksteen op een trasraam van rood-bruin gesinterde klinkers. Het samengestelde dak, gedekt met een groen geglazuurde Romaanse pan, heeft een overstek met rechthoekige goot. De gevels worden geleed door overwegend liggende vensters, deels met glas-in-lood. De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel in een doorgetrokken geveldeel met plat dak en bestaat uit een tweedelige, rondboogvormige deur met ovaal kijkgat; aan weerszijden een iets uitspringende "zijlicht" bestaande uit een smal staand venster met gekleurd glas-in-lood, van de deur gescheiden door een houten beschot; onder de zijlichten gesinterd metselwerk in koppenverband, afgesloten door een ezelsrug; voor de deur een gemetselde stoep (twee treden) met rood-bruine tegels in het bordes en een gemetselde bloembak aan weerszijden. Een houten overstek die doorloopt over de westgevel en een deel van de zuidgevel, sluit de entreepartij af. Boven de entree een liggend venster met twee zijlichten, alle met gekleurd glas-in-lood. Links van de entree een dubbel venster met bovenlichten met blank glas-in-lood; drie smalle staande glasstroken van gekleurd glas-in-lood, oplopend in lengte; een keldervenster met diefijzers.

De voorgevel (west) heeft een uitgebouwd geveldeel onder een gebroken steekkap, waarin een erker met in het midden een groot venster tussen twee hoekvensters van blank glas-in-lood, samengevat onder een gepleisterde latei. In de topgevel een loggia met houten bloembak, bereikbaar via openslaande balkondeuren en een enkele balkondeur, alle met deurlicht van blank glas-in-lood. Op de gevel in metalen? letters: "NIA DOMO". Rechts in de voorgevel een erkerachtige uitbouw waarin een terrasdeur met deurlicht van blank glas-in-lood en een hoekvenster, bestaande uit een groot raam en een blank glas-in-loodraam met bovenlicht (zuidzijde), samengevat onder een gepleisterde latei. Ervoor een terras van leisteen, toegankelijk via een gemetseld trapje, en aan de zuid- en westzijde afgesloten door een muurtje met bloembak bovenin. Op de verdieping een groot hoekraam met zijlichten van blank glas-in-lood.

In de zuidgevel een erker met een groot raam tussen twee zijlichten van blank glas-in-lood, een raam aan de zijkant (west) van blank glas-in-lood. Op de verdieping twee grote vensters. In de achtergevel (oost) stalen openslaande deuren onder een uitspringende gepleisterde latei, gemetselde stoep; op de verdieping een deur met deurlicht en roedenverdeling en een zijlicht; in het dakvlak een platte houten dakkapel met een dubbel raam, en een hoge gemetselde schoorsteen die doorloopt over de gevel en eindigt op het platte dak van de aan de achtergevel vastgebouwde GARAGE.

Aan de westzijde van de garage dubbele korfboogvormige garagedeuren met twee ovalen kijkgaten onder een korfboog. Aan de oostzijde een houten deur met vierruits deurlicht en gemetselde stoep, en twee H-vensters. Aan de zuidzijde twee kleine staande vensters.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de vestibule de decoratieve tegellambrizering. Op de verdieping de deuren. De nog aanwezige dorpelstenen.

Waardering

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met aangebouwde garage uit 1936 in een Interbellum-architectuur

- vanwege het opvallende materiaalgebruik (groene dakpannen) en de detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging aan de Burg. Schönfeldsingel, in een gebiedje met overwegend middenstandswoningen uit de jaren dertig van deze eeuw

Rene Woensdag 05 Oktober 2011 at 12:00 am | | Smurf

zes reacties

Gisella

En zo kan je toch nog hele mooie panden zien.

Gisella, (URL) - 05-10-’11 07:33
Sjoerd

Ik had dat ook wat nieuwer gegeven.

Sjoerd, (URL) - 05-10-’11 07:41
Marjolijn

Ja van deze soort zie je ze in elke stad of dorp.
Een echt jaren 30 huis.

Marjolijn, (URL) - 05-10-’11 08:00
Chantal

Elke stad kent ze wel, verborgen in het straatbeeld. Mooi opgeknapt en onderhouden is het zeker door de eigenaren.

Chantal, (URL) - 05-10-’11 09:40
Daan

Hastalapasta, dit is de Villa, in Hilversum wordt je doodgegooid met dit soort panden.

vind de luifels en de vitrage flink afbreuk doen aan het pand, dat zouden ze ook beter moeten beschermen.

Daan, (URL) - 05-10-’11 17:28
oma

Ha Rene,

Ik las goed nieuws op de NOS site,
http://nos.nl/artikel/279686-oostgroning..

Ondernemers, corporaties, de Rabobank, gemeenten en de provincie strijden in Oost-Groningen tegen de leegstand. Dat lieten ze weten tijdens de noordelijke woondag in Winschoten. oma

oma, (URL) - 06-10-’11 23:26
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.