Coupe du Elger

Nederland is een merkwaardig land.
Aan de ene kan zeer progressief, anderzijds zeer bekrompen.

In Nederland mag je van alles, een snor dragen of afscheren, blowen en naar de hoeren gaan, en alle sporten uitoefennen die er maar zijn.
Ook piercings , neusringetjes, hoofddoekjes  en punkhaar is toegestaan.

Maar: als je een leuke gozer bent en je wilt gaan werken bij bijvoorbeeld de JUMBO, dan mag je geen hippe paarse of oranje kapsel.
Dat is aanstootgevend, niet acceptabel en jaagt klanten weg!

Is dat nou wel zo?
Het kan mij absoluut niks schelen wat voor haar de medewerkers hebben, zolang ze maar niet stinken.
Een vrolijk gekleurde felle kapsel hoort bij die persoon zijn identiteit.
Werken doe je met je hoofd en met je handen, niet met je haar!
(Misschien verkopen ze daar zelfs wel haarverf)

Kortom, in Nederland mag je van alles, behalve als je wat centjes wil verdiennen.
Hierbij open ik het grote Renesmurf.nl-lezersonderzoek, deponeer en motiveer uw mening!
Rene Donderdag 25 Maart 2004 at 5:02 pm | | Smurf

40 reacties

Chris

De kleur van je haar maakt net zoveel uit als de kleur van je huid.

Chris, (URL) - 25-03-’04 17:39
DarK RaiN

Bij de AH waar ik werk maakt het volgens mij ook niet uit of je nou paars haar hebt of blond. Piercing ook geen probleem, voor zover ik weet.
Mij zou het als baas ook niet zo gek veel uitmaken, als degene goed zijn/haar best doet, waarom dan niet.

DarK RaiN, (URL) - 25-03-’04 17:40
Irma

Het is een vorm van discriminatie. Op grond van ‘haarkleur’, in dit geval ontstaan uit een identiteit. Het zegt iets over het betreffende bedrijf dat graag behoudendheid wil uitstralen. Maar je kunt het ook omdraaien. Wil je dan in zo’n bedrijf wel werken als ze zo behoudend zijn? Als ik morgen weer eens voor een bankfiliaal moet spelen dan weet ik dat dat op chique moet. Als ik dat niet wil, dan moet ik daar ook niet willen werken. Wij willen ook niet ‘overal’ spelen en zeker niet als het ten koste gaat van ons zelf of onze identiteit. Maar dat zijn persoonlijke keuzes. Ik vind bovengenoemd voorbeeld bekrompen en geen voorbeeld van meegaan met je tijd. Dat is duidelijk, maar dit soort bedrijven zijn er nou eenmaal. Nogmaals, ik zou daar dan ook niet willen werken.

Irma, (URL) - 25-03-’04 17:40
daisy

@chris: je hebt helemaal gelijk!

daisy, (URL) - 25-03-’04 18:03
peer

Ik vind het altijd wel leuk om ergens te winkelen waar mensen met paars haar rondlopen, of dat nu klanten of medewerkers zijn. Maar ik denk dat ze bang zijn dat omaatjes daar van schrikken.

peer, (E-mail ) (URL) - 25-03-’04 18:18
Jerry

Het is inderdaad bijzonder vreemd. Men wordt geacht representatief te zijn, maar dat ben je toch ook met verschillende kleuren haar?

Anderzijds valt er natuurlijk niet te ontkennen dat een uiterlijk meespeelt in het algemene (voor)oordeel van personen. Als iemand in Gothic kleren loopt als manager bij Ahold, is zijn overkomen toch anders dan als deze strak in pak zou lopen, niet?

Jerry, (URL) - 25-03-’04 18:33
Rene

Wat maakt dit in godsnaam uit dan…
Ik denk dat het de supermarkt niets uit maakt, maar er zijn genoeg mensen die er dan over willen klagen omdat ze toch niets beters te doen hebben…
Maar opzich iemand kaal, helemaal getatoeerd en overal piercings is alleen niet zo fris als ik dan weer eerlijk ben, maar klagen over haar is weer ben ik het mee eens.

Rene, (URL) - 25-03-’04 18:59
Rene

owh,,,
Maar opzich iemand kaal, helemaal getatoeerd en overal piercings is alleen niet zo fris als ik dan weer eerlijk ben, maar klagen over haar is weer wat anders, er moet wel een middenweg zijn…

(miste iets net geloof ik :-S)

Rene, (URL) - 25-03-’04 19:00
nathalie

Guess what?? Je hebt een stokje…!!! ;-)

nathalie, (E-mail ) (URL) - 25-03-’04 19:25
De Schulpjes

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

De Schulpjes, (URL) - 25-03-’04 19:33
DeKLEINeMAN

Ik zeg niks (met stropdas om)!
Maar ik denk gepast kleden en eruit zien naar je werkzaamheden doe je doet. Dus afhankelijk van wat je doet!!

DeKLEINeMAN, (URL) - 25-03-’04 19:40
Frederieke

Je haarkleur is je eigen keus. Wat niet mooi is naar jouw mening hoeft toch niet per definitie stom of niet representatief te zijn!Ik zou het overigens ontzettend gaaf vinden om een leraar te hebben met knalgroen of blauw haar.

Frederieke, (E-mail ) (URL) - 25-03-’04 19:43
Karlijn

Ik werk bij de AH, en toen ik daar net begon kwam er ook een ander meisje. Bij haar sollicitatie had ze geen hoofddoek om maar ze kwam er wel telkens mee werken. Mijn baas was er niet echt blij mee, maar vond dat hij het niet mocht weigeren. Niemand durfde er trouwens wat van te zeggen.

Karlijn, (URL) - 25-03-’04 20:11
Anouk

Je hebt helemaal gelijk. Toch zou ik zelf me even aanpassen om een baan te krijgen en dan weer lekker mezelf worden. De meeste werkgevers zijn toleranter als ze je kennen en begrijpen dat er een knappe kop en een goede werker achter die gele hanenkam steekt. Zeg nou zelf, jij gaat toch ook eerst op iemands uiterlijk af?

Anouk, (URL) - 25-03-’04 20:16
peter

het is eigenlijk heel simpel .er staat nergens in je werkovereenkomst dat je geen piercing of gekleurd haar mag hebben .

peter , (URL) - 25-03-’04 20:19
Orangez

Mag je bij de jumbo geen paars kapsel? Ah! Nee, tuurlijk niet! Groen is de huisstijl!

Orangez, (URL) - 25-03-’04 20:52
Chippie

Tja…het is behoorlijk raar ja. Maar goed, de baan die ik hopelijk krijg…daar mag ik ook geen “vreemde” haarkleur hebben. Piercings ed mag wel…

Chippie, (URL) - 25-03-’04 21:06
Sis

Ik vind dat ieder bedrijf mag bepalen wat hij wel of niet aanvaardbaar vind. Deze bepaling zegt wat over de Jumbo. Aan jou de keus wat ermee te doen.

Sis, (URL) - 25-03-’04 21:14
nathalie

Ik heb er allemaal niet zoveel problemen mee…

nathalie, (E-mail ) (URL) - 25-03-’04 21:15
Bart

binnenkort bij de Gamma, de coifurelijn…

Bart, (URL) - 25-03-’04 21:19
K-Noord

Dan mag ik vast ook niet bij de Jumbo werken:) Ik accepteer trouwens alle kleuren haar, zolang het er maar een beetje verzorgd uitziet

K-Noord, (URL) - 25-03-’04 21:20
Sproet

Ik denk dat je baas daar wel degelijk iets over te zeggen heeft. Wat jij thuis doet moet je zelf weten, maar op het werk is het een andere zaak. Helaas kun je je haar niet steeds veranderen, of je moet een pruik opzetten. TPG Post schrijft ook bepaalde bedrijfskleding voor en eist van ons dat we er verzorgd uitzien etc. Als je je daar niet aan wilt houden, ga je maar ergens werken waar ze geen regeltjes hebben over dit soort dingen. Ik vind wel, dat een dergelijke regel op papier moet staan, anders geldt het niet…tenzij er op papier staat dat mondelinge afspraken over zulke dingen ook gelden. Moeilijke zooi allemaal…als het je echt irriteert, zorg je toch gewoon dat het voor de rechter komt. Dan weet je meteen hoe het volgens de wet zit en word je misschien nog wel een geval van jurisprudentie!

Sproet, (URL) - 25-03-’04 22:14
Arjan

Wij zijn sinds vorig jaar vrijwillig-verplicht om in uniform te lopen.
Begrijp best dat dit in een heleboel branches goed werkt maar als
vrachtwagenchauffeur hecht ik misschien net iets meer waarde aan
m’n “vrijheid”. (Directie heeft inmiddels de moed opgegeven)

Arjan , (URL) - 25-03-’04 22:23
Eé

Als jongen heb ik altijd lang haar gehad. Toen ik de horeca begon heb ik het af moeten knippen en jarenlang met een gekortwiekt koppie rondgelopen. Nu ik geen representatieve functie meer heb is het weer lang en ben ik gelukkiger dan ik ooit in de horeca was. Het is dus maar wat voor vak je kiest…

Eé, (URL) - 25-03-’04 22:45
Brillie

Bij sommige zaken kan je niet als een reclameopjekt rond lopen. Waar stemming moet zijn, moet die er ook zijn. Alleen soms snap ik het ook niet wat uiterlijk te maken heeft met een ster zijn. Idols is daar een goed voorbeeld van. Die ene jongen met zijn puisten kon toch ook wel een ster worden?

Brillie, (URL) - 25-03-’04 22:48
Sproet

Off-topic: Rene, check dit hier eens…schitterende smurfenhuizen ter download op http://www.troyboydesign.com/fun/icons/s..

Sproet, (URL) - 25-03-’04 23:10
Roelof

Mijn baas ziet me aankomen met een piercing en paars haar. Not done.

Ik vind dat een baas van zijn personeel mag eisen dat ze er represtatief naar gelang de functie bijlopen.

Roelof, (URL) - 25-03-’04 23:27
Kees

Voor mij persoonlijk maakt het geen ene meter uit hoe iemand er uitziet. Als deze persoon het werk goed doet is het OK.

Toch is het in de maatschappij wel zo dat je in bepaalde functies wèl een representatief voorkomen moet hebben.
Een vertegenwoordiger met paars haar… dat kan niet… dat verkoopt dus niet.
Een bankmedewerker die verschillende piercings heeft en misschien ook nog wel een een zichtbare tattoo… de klanten zullen er van schrikken.
Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken.

Een ander uiterlijk dan standaard is nog niet geaccepteerd in Nederland. Zeker niet bij bepaalde werkgevers.

Kees, (E-mail ) (URL) - 25-03-’04 23:49
Evelyne

Zeg nou zelf ziet er toch niet uit zo’n hoofddoek..kijk liever tegen paars of groen haar aan…en nederland is vèe`l te tollorant met die stomme hoofddoeken…ach ja moslims ze lopen ook 5 eeuwen achter….

Evelyne, (E-mail ) (URL) - 26-03-’04 07:29
TheBlackWidow

Ik geef je gelijk, zolang er geen snot aan je neusbel zit, je zweet niet over mijn vers gesneden rosbief loopt vind ik het prima. En een meisje of een jongen met paars haar die mij vriendelijk te woord staat heb ik veel liever dan één of andere chagerijnige ‘netjes’ opgeprikte meneer of mevrouw!

TheBlackWidow, (URL) - 26-03-’04 10:24
B@rt

Hoe gaan we om met de hoofddoekjes bij de kapper ? De halve wereld zeikt over Balkenende z’n haar, dus blijkbaar is het wel iets wat mensen (wel of niet) stoort….

B@rt, (URL) - 26-03-’04 12:14
Paola

waarom zou een vertegenwoordiger geen paars haar mogen hebben?… ik begrijp het niet…dat is niet representatief?….. wie maakt die norm dan?…wij toch zeker zelf of zie ik dat verkeerd…. soms moet je de norm aanpassen….. en dat duurt soms even…. of lang…… for the record…we hebben hier geen jumbo gelukkig….

Paola, (URL) - 26-03-’04 16:06
Kevin Nugter

Hoe gaan we het doen met de turkse mensen?

Kevin Nugter, (E-mail ) (URL) - 26-03-’04 16:35
zwaantje

Zolang ze maar goed hun werk doen kan het mij niet schelen hoe ze eruit zien, als het maar schoon is.

zwaantje, (URL) - 26-03-’04 16:55
Erwin

Als de Jumbo dat in de regels zet, dan zet de Jumbo dat in de regels. Als je daar niet aan mee wilt doen, dan moet je niet bij Jumbo solliciteren.

Mij persoonlijk maakt het niet uit, maar ik kan me bij een winkel voorstellen dat ze het risico niet willen lopen bepaalde klanten af te schrikken met het uiterlijk van het personeel.

Erwin, (URL) - 26-03-’04 17:50
Sis

En Elger??
Hij zwijgt in digitale kleuren :-D

Sis, (URL) - 26-03-’04 17:53
Elger van der Wel

@All: In mijn overeenkomst staat dat ik verzorgt haar moet hebben. Dat heb ik. Ik ben aangenomen met blauw/paars haar. Toen het rood werd moest ik bij de baas op kantoor komen. Dat dit echt niet kon. Alleen zwart, bruin en blond mochten nog. Ik ben hier mee akkoord gegaan, omdat ik blij ben dat ik werk hebben. Het werkt ligt niet voot het oprapen en zeker niet met mijn kapsel…

Elger van der Wel, (E-mail ) (URL) - 26-03-’04 23:52
Ralph

Het is inderdaad een vorm van discriminatie, dat klopt. Maar er wordt meer gediscrimineerd dan je zou denken. Normaal gesproken is er voor levensverzekeringen (met name overlijdsrisico-verzekeringen) een verschillende premie voor mannen en vrouwen bijvoorbeeld. Is dit dan ook discriminatie? Ik vind van niet, omdat er met sterftetafels gewerkt wordt. Mannen worden doorgaans minder oud dan vrouwen. Dus hier wordt onderscheid in gemaakt voor de premie.

Volgende. Als je een verzekeringsadviseur over de vloer krijgt, hij zal altijd in pak zijn. Als hij in een overall aan zou komen zetten, zou je hem nog serieus nemen? Het doet niet af aan iemands kunde.

En een Islamitische vrouw. Zij weigerde haar hoofddoekje af te doen en daarom kon zij geen rechter worden. Een hoofddoekje suggereert dat je vanuit een ander (en niet objectief) standpunt recht spreekt. En geloof hoort niet bij de wet. Dat zou gescheiden moeten zijn.

Ik vind het lastig hier een mening, laat staan oordeel over te vormen. Maar ik kan me enigszins voorstellen dat een supermarkt een bepaalde marketing-formule hanteert, waarin volgens de protocollen bepaalde haarkleuren niet gewenst zijn. Let wel dat niet iedereen in Nederland ruimdenkend is. Voor sommige ouderen van dagen bijvoorbeeld kan het best aanstootgevend overkomen, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is.

Ik durf dus niet te zeggen waar een lijn getrokken moet worden, of wanneer er daadwerkelijk sprake is van discriminatie. Ik vind wel dat iemand niet beoordeeld mag worden op zijn uiterlijk.

Ralph, (URL) - 27-03-’04 14:02
keekstar

Ik vind het logisch dat je geen paars haar mag als je bijvoorbeeld secetaresse bent. Of een ander beroep waar je met klanten in contact komt. Er zijn grenzen. Als je lekker jezelf wilt zijn doe je dat toch gewoon in je vrije tijd. Ik kom ook niet in een trainingspak op mijn werk en doe mijn best om netjes te verschijnen. Dat ik thuis mijn broeken op half zeven heb hangen met een roze boxershort erboven is mijn zaak. Thuis mag ik zijn wie ik wil zijn en daar heb ik vrede mee. Er zijn gewoon waarden en normen en gedragsregels en ook al zijn ze ongeschreven je hoort je er gewoon aan te houden.

keekstar, (URL) - 27-03-’04 15:20
Karo

Ik vind het onzin dat bazen zo bekrompen zijn dat ze mensen met leuk gekleurd en creatief haar niet aannemen, of met piercings en tattoos.

Ikzelf heb ook piercings en dit kan soms ook gedoe met baantjes geven. Als iemand mij niet wil omdat ik piercings heb heb er 4 in mijn gezicht en een tongpiercing dan hoef ik het niet eens meer. Ik ben best bereid me netjes te kleden etc, maar ik zet mijn piercings niet alleen omdat ik het mooi vond. Ik had een operatie en toen moesten ze dus ook uit en ik heb zo erg gehuild dat ze eruit moesten, in die tijd had ik nog maar 1 lippiercing en die was na de operatie ook dichtgegroeid. Elke keer als ik een slechte periode af wil sluiten heb ik eigenlijk een piercing gezet. Er zit dus ook nog een betekenis achter, het nieuwe begin idee.

Zoiezo als we nooit eens mensen aannemen met piercings zal het ook nooit geaccepteerd worden, ik merk dat in andere provincies het wel steeds meer geaccepteerd wordt dan in friesland. En dan zijn die arme omaatjes maar geshockeerd, dat ben ik van hun ook als ik ze in de lelijke mantelpakjes en afschuwelijke schoenen zie, met van die veel te grote lelijke goude oorbellen. In mijn ogen zijn zij niet representatief. Maar dat maakt me ook geen zak uit.

Karo, (E-mail ) - 13-06-’07 11:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.