Niet kunnen!

Ik lees op weblogs wel eens een melding van een verschrikkelijk nieuwsbericht.
Zoals bijvoorbeeld over de moord op Belgische meisjes of de een of andere verschrikkelijke verkrachting.
Dat is erg, en niet zo prettig om te lezen.
Maar het gebeurt wel, en dat blijft helaas ook gebeuren.

Soms vindt een logger het nodig om er onder te zetten wat hij/zij vindt dat er allemaal met de dader moet gebeuren.
En daar schrik ik dan wel eens van, want wat die mensen een ander mens allemaal toewensen is erg akelig.

Een moordenaar of verkrachter is niet helemaal lekker in zijn hoofd (of compleet gestoord / knettergek)
En van een logger mag je toch meer verwachten.

Een dader van een misdrijf moet voor de rechter komen, en die moet maar bepalen wat er moet gebeuren.
Martelen en doodmaken mag in dit deel van de wereld gelukkig niet meer.

Ik ben eens in een museum met martelwerktuigen geweest, en het is vreselijk wat mensen elkaar in vroeger tijden allemaal aandeden.
Ik dacht dat we nu wat beschaafder waren en dat we blij mochten zijn dat zulks waanzin niet meer voorkomt.

Maar her en der lees ik op sommige weblogs nog wel eens dingen die me wel zorgen baren.
Vooral omdat vele reageerders het dan ook nog eens met de logger in kwestie eens zijn.
Rene Zondag 02 Juli 2006 at 11:00 pm | | Smurf

49 reacties

Brillie

Ik dit geval ben ik het ook met je eens. Een mens mag je niet martelen. Maar is opsluiten ook niet martelen? Is het toedienen van medica, om iemands gedrag te veranderen ook niet martelen?

Brillie, (E-mail ) (URL) - 02-07-’06 23:03
marlis

je moet er niet aan denken… er is veel agressie en frustratie onder de mensen. Helaas.

ik ga nu een beetje vakantie houden. Heel veel zomerplezier gewenst!

marlis, (E-mail ) (URL) - 02-07-’06 23:44
Leidse Glibber

sommige mensen zien het verbamd niet meer en laten zich drijven door hun emotie.

Leidse Glibber, (E-mail ) (URL) - 02-07-’06 23:48
rob

Ik ben het helemaal met je eens, maar weet wel dat de oude Romeinen al zeiden dat “de ene mens voor de andere een wolf is.”

rob, (URL) - 03-07-’06 00:11
Pasula

Het is erg makkelijk om mee te gaan met de mening van de logger terwijl iedereen er juist een eigen duidelijke mening op nahoudt. Ik schrik ook weleens van de agressie die van sommige logs afstraalt. Die bezoek ik dan niet meer. Ze zitten daar echt niet te wachten op mijn mening. De meeste mensen luisteren niet eens naar wat je te zeggen hebt.

Pasula, (URL) - 03-07-’06 00:11
Leibele

Er zijn een hoop “primitievelingen” in onze samenleving.Mensen die zonder enige schaamte een beschaafde rechtspraak willen vervangen door een middeleews-barbaars spektakel.Gelukkig hebben ze het niet voor het zeggen.

Leibele, (URL) - 03-07-’06 00:16
Terrebel

@Leibele: worden die mensen soms niet “ouders” genoemd? Laatst nog horen zeggen (in een aflevering van StarTrek: The Next Generation) “Het meest gevaarlijke dier is de moeder die haar jongen beschermt”. Ofwel: wanneer het een ander overkomt is het makkelijker om weloverwogen te oordelen dan wanneer het jezelf of iemand die jij liefhebt overkomt.

Terrebel, (URL) - 03-07-’06 00:28
Hansje

Tja, ook loggers zijn wel eens een beetje dom. Maar gelukkig trekken de rechters zich daar niks van aan.

Hansje, (URL) - 03-07-’06 00:30
Ster

Ik hebhet idee dat Internet het gemakkelijke maakt om dit soort dingen hardop te zeggen. Net als met MSN pesten. Mensen hebbe vaak niet ineens door wát ze dan zeggen.

Ster, (URL) - 03-07-’06 06:45
Carola

Vaak kun je er ‘bij wijze van spreken’ bijzetten denk ik, (HOOP ik), dat als het erop aan komt dat er dan nog wel even over nagedacht moet worden. ‘Als ik hem in mijn kladden krijg dan vil ik hem levend’ is ook zo’n voorbeeld wat nooit ten uitvoer gebracht wordt maar wel op het heetst van de strijd geroepen wordt.

Carola, (URL) - 03-07-’06 07:10
V@nM@n

Het lijkt allemaal erger dan het is. Dat zijn die mensen die niet ingrijpen als er echt iets gebeurd…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 08:48
SillyCrazyMe

Je moet wel kijken naar in welke sfeer iets geschreven is en door wie. Dat mensen zich op dat moment mee laten slepen door hun emoties en onderbuikgevoelens wil niet zeggen dat als het puntje bij het paaltje komt dat je het er dan ook mee eens bent. En als het gaat over een of ander walgelijk mannetje die kinderen ontvoerd, verkracht en vermoord dan is het natuurlijk heel begrijpelijk dat alle ouders er een wat radicale mening over hebben. Immers, zij hebben ook een kind rondlopen en ze willen er niet aan denken dat het ooit hun kind is. Als ik dingen lees als laatst dat geval weer in Belgie dan is mijn eerste reactie ook, hartstikke afknallen die man, legerpeleton neerzetten, man tegen de muur beginnen vanaf onderen en net zo lang doorgaan totdat het afgelopen is. Ik heb ik weet niet hoeveel oppaskindjes gehad, ik heb een pleegzusje van net 8, ik kan er simpelweg met mijn hoof dniet bij. Als ik eenmaal weer ben afgekoeld vind ik dat ons rechtssysteem zoals het nu is goed is en dat dit niet moet veranderen. En hoewel ik wel voor zwaardere en langere straffen ben, ben ik niet voor martelen en tegen de doodstraf.
Dus voordat je mensen voor “niet helemaal lekker in zijn hoofd” aanziet, moet je wel eerst even kijken naar de situatie an sich. Het is volkomen menselik dat je bij bepaalde nieuwsberichten even heel emotioneel en totaal niet rationeel reageerd. Daarvoor gebeuren er gewoon te veel zieke dingen op deze wereld.

SillyCrazyMe, (URL) - 03-07-’06 09:57
Bloggie

Ik geloof dat elk woord teveel is bij dat soort uitlatingen. De enige die kunnen bepalen wat er met zo’n idioot moet gebeuren zijn rechters.

Bloggie, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 10:03
henriette

Dat ben ik met je eens.

henriette, (URL) - 03-07-’06 12:01
Patricia

Ik ben het net SillyCrazyMe eens, maar ik vind ook dat je je gevoel mag uiten op het worldwudeweb…en niet alles serieus moet nemen van een logger of iemand die daarop reageert schrijft op dat moment.

Patricia, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 12:55
Bart

Dat heb ik zo vaak op deze log ;-)

Bart, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 14:43
Chantal

Jij laat anders ook vaak DUIDELIJK je mening horen, wel met respect dat moet ik erbij zeggen, maar toch.

Chantal, (URL) - 03-07-’06 14:48
jager

Ik laat zulke nieuws feiten aan de profs over en een mening verkondigen op je log moet kunnen, want je hoeft niet te reageren en kunt het gewoon wegklikken…

jager, (URL) - 03-07-’06 15:01
Citizen Kane

ben het met renee eens.

Citizen Kane, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 15:09
RI@&BERT

Ik ben blij dat ik geen rechter ben, want dat lijk mij soms een heel zwaar beroep, maar ik ben wel heel blij dat ze er zijn!

RI@&BERT, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 15:11
jetje

Ik ben van mijn 5de tot mijn 8ste met regelmaat verkracht. De dader is er mee weggekomen, omdat er geen 2de getuige te vinden was. Ik wens die man veel toe, maar veel goeds zit daar niet tussen. Ik weet hoe ik met mijzelf heb moeten vechten om alles een plaats te geven en verder te kunnen. Er is geen enkele straf die recht doet aan een verkrachter. Ik weet dat ik erg emotioneel reageer op stukken over verkrachtingen. Door niet te zwijgen help ik mijzelf, maar ook anderen die door mijn praten ook begonnen te praten en hun verleden konden beginnen te verwerken. Ik blijf erbij dat een verkrachter geen straf genoeg kan krijgen. Berichten over een taakstraf na verkrachtingen geven mij een enorm gevoel van onrechtvaardigheid en onmacht. Een paar maandjes zitten na jarenlange verkrachtingen, dat is toch niet evenredig.

jetje, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 15:19
Erik

Een warme cel met meer comfort dan menig bejaarde kan verwachten vind ik een beetje te goed voor iemand die twee van die jonge meisjes afslacht. Noem mij maar primitief maar de dader kreeg van mij de strop.

Erik, (URL) - 03-07-’06 16:05
Cornette

Je hebt helemaal gelijk.

Cornette, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 16:21
Alice

En daarom is het goed dat we een rechterlijke macht hebben, hoewel ik soms vind dat er niet zwaar genoeg gestrafd wordt.

Alice, (URL) - 03-07-’06 16:44
Struikel

Ik ben het niet met je eens.

Zo beter?

Struikel, (URL) - 03-07-’06 17:17
paola

ik ben het helemaal met SCM eens….ik uit dit soort dingen niet op een log or whatever maar denk het wel eens tot ik weer weet dat het ook niets oplost en ik blij ben met ons rechtsysteem……. van mij mogen de straffen ook gerust zwaarder… als ik dan zo’n reactie van jetje lees schiet ik vol….het rechtsysteem faalt ook helaas…….

paola, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 17:21
Maurice

Als je dat van Jetje leest, dan word ik daar niet vrolijker van. Dan zou ik – mede door dit weer – de dader ook graag met hetzelfde willen vergelden. Of dat zin heeft, nee natuurlijk niet!
Maar een paar lullige jaartjes zonder of met behandeling lost ook niets op.

Gelukkig, wat jij al meldde Rene, er zijn rechters die dat maar moeten uitmaken.

Maurice, (URL) - 03-07-’06 17:55
Youke

Soms heb ik echt een hekel aan mensen die loggen en dan alleen een nieuwsbericht plaatsen en verder niks. Geen dan op z’n minst je eigen mening!

Youke, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 19:05
peer

Kijk, dat is nog eens een wijs stukje.

peer, (URL) - 03-07-’06 20:02
Jolanda

ik denk dat dat soort reacties vaak in emoties worden geschreven. ook loggers zijn mensen
En als ik jouw mening wel eens lees denk ik daar ook wel eens het mijne van…maar dat is niet erg…daar zijn we mensen voor.

Jolanda, (URL) - 03-07-’06 20:02
Erik Bolhuis

Ik ben het voor een groot deel met je eens, maat toch vind ik dat voor sommige misdrijven wel een hele lichte straf wordt gegeven.
En dan kan ik mij voorstellen dat er mensen die daar wel eens heftig op reageren.

Erik Bolhuis, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 20:18
Kees

Volgens mij zijn dat soort reacties vaak ondoordacht. Omdat mensen ontdaan of boos zijn over een voorval. Later zullen ze dat zelf ook wel beseffen en hebben ze spijt van hun reactie.

Helaas blijft er dan nog een groep over die wél achter hun mening staat. En blijft staan. Ze willen de doodstraf (of erger nog, een marteldood) voor een moordenaar. Maar is doodstraf niet ook moord? Ik vind van wel. Gelukkig is dit bij ons afgeschaft.

Kees, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 20:42
Aletta

Ik vind de straffen in Nederland veel te laag. Levenslang moet levenslang zijn, waarom heet het anders levenslang. Dat soort mannen gaan altijd weer de fout in. Waarschijnlijk reageren inderdaad veel mensen emotioneel. Ik heb hard gehuild toen ik het nieuws hoorde. Van kinderen blijf je AF!!!!! Die arme meisjes!! Zo’n man mogen ze van mij levenslang opsluiten. En ook ik heb erge dingen geroepen, die ik deze man toewenste, maar levenslang is toch wel het minste! Voor een ieders veiligheid!!

Aletta, (URL) - 03-07-’06 21:23
Miss Marple

Kwaad mag je niet met kwaad vergelden. Soms heeft iedereen wel eens de neiging tot. Je moet jezelf ook nooit verlagen tot de misdadigers niveau…laat dan aan rechters over. Al hoewel sommige straffen te mild zijn….

Miss Marple, (URL) - 03-07-’06 21:27
Theo

Dat je boos wordt over dat soort vreselijke berichten kan ik begrijpen, dat je vreselijk boos wordt ook, dat je de dader van alles verwenst ook, maar zet het niet zwart op wit. Daarmee geef je een totaal verkeerde uiting aan je woede. Euh.. ik ben het dus met je eens!

Theo, (URL) - 03-07-’06 21:38
roel pot

Ik moet zeggen, als er iemand aan mijn geliefden komt, ben ik ook niet erg humaan :-S

roel pot, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 22:08
Liz E.

We moeten kwaad niet met kwaad vergelden want dan verlagen we ons tot hetzelfde niveau. Uiteraard begrijpt Liz E. als geen ander dat wanneer iemand je zoon of dochter iets aandoet, je blind wordt van woede. Daders moeten gestraft worden, maar laten we niet het recht in eigen handen nemen.

Liz E., (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 22:10
Angélika

Ik hoef geen daders op te hangen aan de hoogste boom of te vermoorden, zolang er een passende straf wordt uitgesproken vind ik het best. Maar als iemand die kinderen verkracht heeft vervolgens zomaar met kinderen kan gaan werken en dan weer de fout in gaat… Tja dat vind ik dan weer een grove fout van justitie. Sommige mensen moet je tegen zichzelf in bescherming nemen en anderen tegen hun vind ik.

Angélika, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 22:20
travelagent

Ja inderdaad ik herinder me een bericht over dat meisje uit belgie.
Ik heb toen gereageerd meer niet met dood wensingen maar weet ook even niet wat wel.
Maar ik denk ook dat je een hele mono tone reacties krijgt zoals ik daar al las.
Dus en je leest een beladen bericht en dan nog eens verschrikkelijke reacties kort om en dan spreek ik voor mij zelf sla ik ze nu maar even over.
Ik bedoel wie help je er mee.

travelagent, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 22:47
travelagent

@meer is maar op mijn reactie.

travelagent, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 22:48
Mireille

René, natuurlijk mag je iemand niets slechts toewensen, maar het is de eerste reactie. Het zal verdorie je eigen kind maar zijn. Niets is zo erg dan je kind te verliezen en dan nog wel vermoord.

Mireille, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 22:58
Mireille

Ik lees ff de reactie van Ria&Bert. Slachtoffer lijkt in dit geval de dader wel. Dat kan toch niet waar zijn! Knap dat zij dat hier durft te verkondingen. Echt weer zo’n voorbeeld dat er in NL veel te mild wordt gedacht. Dutroux mag voor mij part levenslang achter de tralies blijven! Kinderen zijn een GESCHENK en geen GEBRUIKSVOORWERP!

Mireille, (E-mail ) (URL) - 03-07-’06 23:03
Corinne

Nou nou overdrijfen is ook een vak. Door jouw reactie wist ik juist wat jij nu daadwerkelijk voor geitenwollen sokken type bent. Jij wilt de zieke criminelen nog even lekker verwennen en ik mag niet zeggen wat ik denk omdat renesmurf daar wel eens van schrikt? Man ik schrik iedere keer van die logjes van jou met je altijd negatiefe meningen en je linkse gekakel. En dan ga je ook nog een logje erover schrijven……..je mag trouwens best verwijzen naar mijn log waar het om ging hoor. En dit was tevens mijn laatste reactie bij jou dat begrijp je zeker wel.

Corinne, (URL) - 04-07-’06 09:50
leidje

Ik denk dat de meesten onder ons wel een soort van vergeldingsdrang in ons hebben (maar ik spreek natuurlijk alleen voor mezelf).
Ik kan me voorstellen dat als mijn geliefden en fam. iets aangedaan wordt dat ik dan ook gedachten heb die ik eigenlijk niet mag spuiën, helemaal als er sprake is van sexueel(misbruik) en/of mishandeling.
Maar als ik eerlijk ben denk ik dan ook wel “van mij mogen ze z’n ballen eraf hakken (of nog erger)..”
Maar natuurlijk besef ik ook wel dat we niet in zo’n barbaars land leven en weet ik dat we rechtspraak hebben. maar toch.. het gaat om emoties en die zijn soms best moeilijk onder controle te houden.
Dus ik begrijp het wel.

leidje, (E-mail ) (URL) - 04-07-’06 13:02
agnes

veel geschreeuw, weinig wol van zulke lui. En dat is maar goed ook, want het is niet aan ons om het recht in eigen hand te nemen. Beetje doorheen prikken als je zulke reacties leest. Ben het verder wel met je eens

agnes, (URL) - 04-07-’06 13:33
Annette

……………………….quote……………
Zo, dat is een pittige opmerking.
Ik keur het af!

Als je dat goedkeurt ben je net zo fout, en wellicht nog fouter!
Iemand die anderen vermoord is ziek in zijn hoofd.
En als jij hem hetzelfde toewenst ben je zeer mensonwaardig!

Gevaarlijke uitspraken
…………unquote…………………….

Dit schreef jij bij Corinne. Dat is toch ook niet
netjes? Je kan het niet met haar eens zijn, maar om
haar dan gelijk mensonwaardig (= niet waard om een mens te zijn) te noemen gaat veel te ver! Je kan je naam beter veranderen in Moppersmurf. Die haat ook van alles en nog wat. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dat geldt trouwens voor ons allemaal!

Annette, (E-mail ) - 04-07-’06 16:03
Linda

OP zich ben ik het wel met je eens, zal dat zelf ook niet snel doen, maar de straffen in Nederland mogen wel een stuk omhoog wat mij betreft, er zijn nu zoveel daders die hun straf ontlopen of er met een schijntje afkomen…… daar heb ik geen goed woord voor over…

Linda, (E-mail ) (URL) - 04-07-’06 18:33
kurai

De nederlandse rechtstaat zit zo in elkaar om de onschuldigen te beschermen, daardoor komt het voor dat schuldigen niet schuldig genoeg bevonden worden door gebrek aan bewijs of erger, vrij worden gesproken, raar is dat in datzelfde systeem ook onschuldigen vast kunnen komen te zitten..

Ikben het met moppersmurf eens dat als mensen het recht in eigen handen nemen dir als onmenselijk(onwaardig gaat tever) bestempeld kan worden, een dierlijke behoefte om iemand te straffen en daarna zelf weer opgelucht verder gaan terwijl je zelf niet meer of minder bent dan wie dan ook, en waar blijft de grens? lopen we straks allemaal met wapens over straat en de eerste de beste die te lief naar onze kinderen glimlacht wordt zonder pardon overhoop geknald?

kurai, (E-mail ) (URL) - 06-07-’06 10:48
Drubibu

rene,iemand die wilens en wetens een paar kinderen verkracht en vermoord heeft het menszijn verlaten en dient derhalve ook niet als zodanig behandeld te worden, en wat mij betreft enkele weken na het gebeuren en er goed over te hebben nagedacht afgeschoten worden.

Drubibu, (URL) - 08-07-’06 23:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.