Geestelijk gedoe

Soms struin ik wat rond op wikipedia en dan blijf ik me verbazen.
Ik wist dat de Nederlandse Publieke Omroep uniek in de wereld is, en elke bevolkingsgroep moet bedienen.
(de kijker kijkt gewoon, en als het niet naar de zin is zapt het weer verder, en met luisteraars is dat al niet anders)

Omdat er in Nederland ook Islamieten wonen hebben we een Islamitische omroep.
Omdat er in Nederland ook Moslims wonen hebben we een Moslimomroep.

Maar Islamieten en Moslims zijn hetzelfde!
Dat zijn twee woorden met dezelfde betekenis.
En toch hebben we een Islamitische omroep en een Moslimomroep.
Hoe zit dat nu? 
Dat zit zo:

Bij de behandeling van de mediabegroting 2005 stelde de VVD voor om de zendmachtiging van de NMO af te nemen omdat de omroep niet representatief zou zijn voor de Nederlandse moslimgemeenschap. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat de NMO vanaf september 2005 de voor de islam beschikbare zendtijd moet gaan delen met de nieuwe Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). Maar nadat door gerechtelijke uitspraken duidelijk werd dat het niet mogelijk is om zendtijd voor één stroming aan meerdere partijen toe te wijzen, werd in september 2007 het samenwerkingsverband Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ) opgericht om de zendtijd in twee gelijke delen te verdelen tussen NMO en NIO.

En dat vind ik nou prachtig, zo ontzettend veel moeite doen.
Een heleboel raden en commissie`s en gedoe en gedonder, en omroepen.
En de kijker die zapt gewoon weg als het programma niet naar de zin is, en met luisteraars is dat al niet anders.

Rene Vrijdag 19 Juni 2009 at 12:00 am | | Smurf

21 reacties

Terrebel

Als een programma niet goed is trekt het geen kijkers of luisteraars en verdwijnt het vanzelf wel. Daar hoeven al die raden en commissies echt geen moeite voor te doen.

Terrebel, (URL) - 19-06-’09 00:13
Peter

De moslims kijken nagenoeg niet naar die zenders , en wel omdat deze zenders te vrij zijn het liefst kijken ze naar zenders uit het thuisland waar de dames voorzien zijn van wollen burka’s .

Peter, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 06:06
Di Mario

Ze weten het weer mooi te verzinnen, maar ik wil weleens weten wat de kijkcijfers zijn van dat soort programma´s. Want volgens mij heb ik nog nooit een moslim horen zeggen.. Ikke moet naar huis.. Ikke moet moslimtv kijken.

Love As always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 07:27
Mannie

Ja Ja, van mij mogen ze, ik kijk er alleen niet naar :)

Mannie, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 08:43
Bart

zap

Bart, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 09:35
Leibele

Er worden hier in de comments meteen een paar dingen gezegd waarvan het absoluut niet vast staat dat dat zo is. De èèn gaat er vanuit dat alle moslims hier orthodox zijn en de ander denkt dat iedere moslim het aan de grote klok zou hangen dat hij of zij naar een programma gaat kijken, alsof een jood of een boeddhist of een christen dat dan wel zou doen. Iedere belastingbetaler betaalt de omroepbijdrage, zo eenvoudig is dat. Of zou Geert Wilders het daar niet mee eens zijn? In dat geval zouden de moslims van hem minder belasting moeten betalen.

Leibele, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 09:41
Redstar

Het is prima dat Moslims hun eigen zenders hebben. Waarom ook niet. Niet dat ik er snel naar zal kijken.
Grappig wel dat er door een politieke partij zoveel moeite gedaan wordt ja :-)

Redstar, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 09:43
Redstar

Ow ja, en wat Leibele schreef dacht ik ook.

Redstar, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 09:44
Chantal

Ik beken dat ik Wikipedia eigenlijk alleen gebruik als ik ook echt op zoek ben naar iets, nooit zomaar…

Chantal, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 11:10
CasaSpider

Ach, hoeveel verschillende Christelijke stromingen hebben we hier niet? Diversiteit is een groot goed…

CasaSpider, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 11:20
Thérèse

Ik geloof dat dat nu bureaucratie is. (Ik wist ook niet dat je zomaar wat kon snuffelen bij Wikipedia; ik kijk ook alleen als ik iets opzoek)

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 16:32
Peter

Grappig dat het over het oosterse geloof gaat en er meteen alweer een reactie geplaatst wordt waarin ‘Geert’ genoemd wordt! Die kan wel een TV show beginnen…
Overigens ga ik misschien wel een Mohameddaanse Omroep starten. Of niet… :-)

Peter, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 16:50
Xiwel

Het steekt een beetje vreemd in elkaar. We hebben in NL 4x moslims als migranten mogen verwelkomen. De eerste groep kwam uit Indonesia (het land met de meeste (200 miljoen) moslims). Vervolgens kregen we Indische Surinamers die de Islam aanhingen. Toen kwamen de Turkse gastarbeiders en wat later de Marokkaanse. De kijk op de Islam verschilt niet eens zoveel, alhoewel er ook een groot verschil is tussen Amerikaanse Christenen en Nederlandse. Het verschil zit er in dat zij alle 4 hun cultuur levend willen houden. En die culturen verschillen wel. Binnen de Moslim-omroepen is dat ook nogal wat heisa geweest.

Binnen de Islam zijn wel echte verschillende stromingen zoals in het Christendom de Rooms-Katholieken en Protestanten. De bekendste zijn de Soenieten en Siïeten. Maar je hebt ook nog een veel liberalere groep in Turkije die geen hoofddoekjes wenst (en in Turkije vervolgd werden) en veel extremere als de Wahabieten, waar Osama een soort volgeling van is. Zover ik weet zijn er geen aparte omroepen voor al die stromingen.

Xiwel, (URL) - 19-06-’09 19:51
Me!

Ik geloof ook dat de meeste moslims een schotel op het dak hebben en naar zenders uit het thuisland kijken.

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 20:18
Annemarie

Uniek is het zeker! En ze zenden zo af en toe inderdaad goede programma’s uit. :-) Iig maatschappelijk verantwoord.

OT: hihihihi, iemand die echt technisch is.. Ik werk op de technische helpdesk van onze kabelaanbieder gniffel dus ik weet er alles van, hahahaha.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 20:23
frank-103

Van mij mogen ze, ik zal er waarschijnlijk niet naar kijken of luisteren. Tenzij het over voetbal, auto’s of treinen gaat, dan ben ik minder kieskeurig!

frank-103, (URL) - 19-06-’09 20:47
Yvon

Ik vind het allemaal wel best, is precies zoals je zegt ik zap weg of draai de radioknop op iets anders :D

Yvon, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 21:48
jager

Ik vraag me inderdaad serieus af of daar mensen naar kijken? Die hebben toch allemaal een schotel?

jager, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 22:09
Leidse Glibber

Wordt tijd voor een aparte Glibber omroep hahaha

Leidse Glibber, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 22:47
gerdaYD

Is lam, mo slim! wink, big smile
Ik weet het, een flauwe… en van mij mag iedereen zijn eigen zender hebben, zolang het dan ook voor iederéén is!

gerdaYD, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 23:17
Elmar

Vreemd, maar ze doen maar, er kijkt volgens mij haast niemand naar en dan verdwijnen ze ook weer!
Fijn weekend!

Elmar, (E-mail ) (URL) - 19-06-’09 23:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.