Schoonheid van de nacht

Deze nacht is door de Milieufederaties uitgeroepen tot ’Nacht van de Nacht’.
Voor het elfde achtereenvolgende jaar willen de Milieufederaties aandacht vragen voor de schoonheid en het belang van de (donkere) nacht.

De gemeente Oldambt biedt u zaterdagavond 24 oktober een programma aan waarbij u kunt ervaren wat rust en donkerte betekenen in de gemeente Oldambt.

Programma Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom in de kinderboerderij aan Bovenburen 96 in Winschoten.
Hier wordt u ontvangen met een kopje koffie, thee of limonade.
Na een welkomstwoord van wethouder Ricky van den Aker wordt er een lezing gehouden door André Eijkenaar over nachtdieren.

André Eijkenaar is werkzaam bij Landschapsbeheer Groningen, voorzitter van de kerkuilenwerkgroep en verwoed fotograaf van de ‘dieren op ons erf’.

Vervolgens vertrekken we met de bus naar de grote spuisluis in Nieuwe Statenzijl die de Westerwoldse Aa en de Dollard scheidt.

Bij de sluis worden we ontvangen door het Waterschap Hunze en Aa’s.
Na enige uitleg over ‘vistrek door de seizoenen heen’ gaan we de dijk op waar onderweg een optreden wordt verzorgd door de dansgroep van de muziekschool Oost Groningen/ kunstencentrum de Klinker onder leiding van Ina Possel.

Rob Rosendahl, de stadsdichter van de gemeente Oldambt, zal tijdens de Nacht van de Nacht een gepast gedicht ten gehore brengen.
Na het beleven van de stilte en donkerte in het gebied rond de sluis vertrekken we weer naar Winschoten.

Wij verwachten daar om 22.30 uur weer terug te zijn.
Aan de deelname van de Nacht van de Nacht zijn geen kosten verbonden.

De gemeente organiseert deze “Nacht van de Nacht” in samenwerking met de Club Oldambtster Groen, de KNNV Oost-Groningen (Veldbiologie), IVN-Bellingwedde, de Natuur- en Milieufederatie Groningen, de muziekschool Oost Groningen/ kunstencentrum de Klinker en Waterschap Hunze en Aa’s.


Dat boven de streep las ik allemaal hier, en ik heb me aangemeld.

Vorig jaar was ik er ook bij, toen gingen we vleermuizen luisteren en fietsen, er waren eveneens optredens, en ditmaal gaan we dus met de bus, vandaar dat aanmelden.

Hier kan u zien waar ze allemaal iets doen.
En een verslag zal nog volgen.

Doet u ook iets aan lichtvervuiling of laat het u koud?

Rene Zaterdag 24 Oktober 2015 at 10:22 pm | | Smurf

negen reacties

Di Mario

Ja mooi.. jammer dat dit bestaat eigenlijk, want het moet niet nodig zijn, maar omdat het nodig is.. juich ik het toe. Zelf doe ik er aan zo verre aan. Niet te veel lichten aan, helemaal niet op plekken waar ik niet bij. Dus zeker niet in de tuin nu ik daar niet zit.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 24-10-’15 22:55
Frank-103

Ik doe er helemaal niks aan, ik let er alleen op dat de fietsverlichting van het grut het doet en dat ze het ook gebruiken.

Frank-103, - 25-10-’15 00:21
Marjolijn

Geen licht aan wat niet nodig is in huis, dat is eigenlijk het enige.

Marjolijn, (URL) - 25-10-’15 04:59
gerdaYD

Zelf vind ik dit natuurlijk een knap initiatief, het zou alleen niet voor één nacht moeten zijn… Lichtvervuiling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook de verspilling van energie zou nodig eens aangekaart moeten worden hé…

gerdaYD, (URL) - 25-10-’15 07:34
Sjoerd

Leuk idee, dat zou navolging moeten krijgen in andere gemeenten. Ik denk ook dat er veel te veel licht in de nacht brand.

Sjoerd, (URL) - 25-10-’15 08:06
John

Hier is het nooit donker. Te veel industrie in Vlissingen oost.

John, (URL) - 25-10-’15 09:04
Rietepietz

Nou het laat me niet koud maar ik ben bang dat ik niet veel invloed heb wat er in stedelijk gebied in de nacht aan lichtvervuiling is. Mijn enige bijdrage is een buitenlamp met censor , zodat die lamt niet de hele nacht brandt maar alleen als er iets of iemand in de straal van de censor komt. Want voor de veiligheid móeten we dan weer buitenlicht hebben.

Rietepietz, (URL) - 25-10-’15 16:17
Hans

Zolang met de energierekeningen kan betalen, zal er veel lichtvervuiling zijn.
Vraag me ook regelmatig af waarom sommige verlichting blijft branden. Hans

Hans, (URL) - 25-10-’15 19:17
Albert y Mara fotoblog

Doet u ook iets aan lichtvervuiling of laat het u koud? In Spanje kent men deze actie niet. Thuis laten we niet onnodig lampen branden in ons appartement. Onze bijdrage aan het voorkomen van lichtvervuiling.
Grtz Mara

Albert y Mara fotoblog, (URL) - 25-10-’15 23:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.