Winschoten

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet vindt in Winschoten voor de tweede keer plaats en wordt georganiseerd door Cultuurhistorisch Centrum Oldambt. Er zijn herdenkingen op drie locaties.

Dat is allemaal tijdens werktijd, en dan werk ik.
Ik had er natuurlijk wel vrij voor kunnen nemen, maar mijn tijd en moment komt nog wel.
Het heeft wel degelijk mijn interesse en het is goed dat ze het doen.
`sAvonds ben ik wel vrij, en het wordt mooi weer en dit staat er op mijn programma:

Winschoten 18.15 uur: Markpleinkerk open
18.30-19.00 uur: Korte herdenkingsbijeenkomst in de Marktpleinkerk met muziek en gedichten, georganiseerd door de Raad van Kerken.
19.00 uur: Joods monument, Venne De heer Chin A Paw, lid van het Genootschap Nederland-Israël, zal kort spreken bij het Joods monument dat herinnert aan de bijna 400 Joodse medeburgers die zijn omgekomen. De loco burgemeester legt, samen met de heer Kötz van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans Ook andere organisaties en individuen krijgen de gelegenheid hier een krans of bloemen neer te leggen.
19.20 uur: Stille Tocht Onder klokgelui wordt vanaf het Joods monument vertrokken voor de traditionele ‘Stille Tocht’ naar het monument aan het Winschoter Zuiderveen. Alle inwoners van de stad worden uitgenodigd aan deze ‘Stille Tocht’ deel te nemen.

Route: Joods monument – Venne – Bosstraat << performance bij voormalige Joodse synagoge >> Het Boschplein – Garstestraat – spoorwegovergang – Garst – Zuiderveen.

19.57 uur: Monument Zuiderveen Bij het monument verzorgen scouts, wanneer alle mensen die meelopen in de zwijgende stoet staan opgesteld, de vlagceremonie. Aansluitend Taptoe door kornettist van ‘De Harmonie’.
20.00 uur: Om 20.00 uur wordt een ogenblik (2 minuten) stilte in acht genomen, waarna het muziekkorps ‘De Harmonie’ het Nederlandse volkslied speelt. Aansluitend hierop – onder koraalmuziek – legt de loco burgemeester, samen met de heer Menger van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans. Ook de overige deelnemers krijgen de gelegenheid meegebrachte bloemen neer te leggen. Tevens leggen Duitse burgemeesters een krans. Korte speech door de loco burgemeester en voorlezen van gedichten door leerlingen van obs ‘De Waterlelie’. De plechtigheid wordt besloten met koraalmuziek.
20.15 uur: Overvliegen mustang, door Tom van der Meulen. Aansluitend lopen de deelnemers aan de ‘Stille Tocht’ respectvol gezamenlijk terug naar het Marktplein, waar de stoet wordt ontbonden.In de Marktpleinkerk is er gelegenheid voor een afsluitend kopje koffie.

Route: Zuiderveen – Garst – Garstestraat – Liefkensstraat – Venne – Marktplein.

Rene Donderdag 03 Mei 2018 at 10:22 pm | | Smurf

negen reacties

Hans

Het is verstandig om niet te vergeten, veel mensen hebben het mee gemaakt, als zijn ze de tweede of derde generatie.
Ook hier een heel programma, vooral kamp Amersfoort is heftig.
2 minuten stil ben ik op 4 mei. Hans

Hans, (URL) - 03-05-’18 23:01
די מריו

zoals het hoort Rene. Zoals het ook dat ik het doorgeef aan mijn kinderen. Geef het door, zodat het nooit vergeten wordt.

Love As Always
Di Mario

די מריו, (URL) - 03-05-’18 23:19
Francky

Dit wordt een drukke avond voor jou.
Goed dat er herdacht wordt.
Dit mag niet vergeten worden.

Francky, (URL) - 04-05-’18 07:29
John

Ik ga niet naar dit soort georganiseerde events, maar ben zeer zeker wel 2 minuten stil. Zeker nu 4 mei gekaapt lijkt te worden door 2 groepen mensen die van lotje zijn..

John, (URL) - 04-05-’18 08:50
Rietepietz

Mooi georganiseerd deze avond, ik kijk gewoon thuis op de TV naar de herdenking op de dam.

Rietepietz, (URL) - 04-05-’18 09:31
Villasappho

Jammer dat het zo ver weg is!

Villasappho, (URL) - 04-05-’18 10:16
ria

Ik heb net de vlag buiten gehangen, we blijven herdenken, dat moet.

ria, (URL) - 04-05-’18 18:07
willy

om nooit te vergeten René

groeten

willy, (URL) - 04-05-’18 20:07
Frank-103

Onze Marrokkaanse buren hebben de volle twee minuten lopen schreeuwen, zoals ze de hele dag lopen te schreeuwen. Wat was het heerlijk rustig in de wintermaanden!

Frank-103, - 04-05-’18 20:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.