TheateR

Op Hoop Van Zegen

Met Bill van Dijk, Mariska van Kolck e.a.

Aangrijpende musical, naar het oer-Hollandse toneelstuk van Heijermans.

De oer-Hollandse musical ‘Op Hoop van Zegen’ is gebaseerd op het onverwoestbare stuk van Herman Heijermans. Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren, laat dan ook niemand onberoerd. Zeker wanneer Knier voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven, gebukt onder sociale misstanden, leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.
Deze musicalversie uit 2008 laat zien dat het vissersdrama nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een zorgvuldige en nieuwe bewerking ontstaat indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk theater. Precies zoals Heijermans het bedoelde.
Dit wilde ik wel eens meemaken, en ik zat weer op mijn vaste plek.
Ik vind het altijd een fijn idee dat ze zoveel voorbereiding treffen en dat ik dan het eindresultaat mag zien.
Tijdstip en plek staan vast en dan is het moment dat het gaat gebeuren en alles is voor elkaar, zoals ze dat elders ook nog vaak gaan doen.
De zaal was redelijk gevuld maar bij lange na nog niet uitverkocht.
Voor mij is 33 euro wel te doen, voor tien spelende mensen op het toneel.

Op Hoop van Zegen is ook een prachtig verhaal natuurlijk, vol met mensen die elkaar iets opdringen en overhalen en altijd achteraf gelijk of ongelijk krijgen, of het is eigenlijk beide van dat, en over het absurde klasseverschil, en de hoop die men heeft totdat het vervlogen is.

Ik zat naast een mevrouw die verkouden was, hopelijk heeft ze mij niet aangestoken, en achter me zaten mensen die elkaar de namen van de acteurs toefluisterden, zodat ik ook wist naar wie ik nou precies zat te kijken.

Prachtig om de meesterlijke stemmen eens echt te horen in deze mooie zaal.
Er werd tussendoor gelukkig niet geklapt zodat het verhaal lekker door kon gaan.

Net toen ik dacht dat er waarschijnlijk geen pauze in zat werd het pauze, en in de pauze zag ik dat het geheel zou duren tot half elf.
Ook een leuk besef is dat dit gezelschap dit vrijwel elke avond rond en in het weekeinde doet.
Net als vele andere gezelschappen door het hele land.

En ik ging tevreden weer naar huis, nog geen kilometer verderop.

Rene Zaterdag 11 Mei 2019 at 10:22 pm | | Smurf

zes reacties

Hans

De vis wordt duur betaald.
Op yt. staat de film ooit door de tros uitgezonden. Hans

https://www.youtube.com/watch?v=I1VGQAi0okM

Hans, (URL) - 11-05-’19 23:28
די מריו

Lijkt me schitterend. Door je beschrijving tijdens het filmpje gelezen leek het net of ik er bij zat.

Love As always
di mario

די מריו, (URL) - 12-05-’19 00:10
Suske

Interssant onderwerp. Nog steeds komen mensen om op zee.

Suske, (URL) - 12-05-’19 10:57
Noortje

Ik had al gehoord dat het mooi was. Verschillende kennissen van me en familie zaten ook in de zaal.Eigenlijk wel jammer dat ik het gemist heb.

Noortje, (URL) - 12-05-’19 13:27
Rietepietz

Het verhaal ken ik wel maar dus nog nooit op toneel gezien. Niet alleen de vis wordt duur betaald maar de theaterkaartjes ook vaak.

Rietepietz, - 12-05-’19 16:45
Villasappho

Ik kijk de film wel, als ik die al niet eens gezien heb.

Villasappho, (URL) - 12-05-’19 19:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.