GestooRd

Nederland ontkomt niet aan uit de lucht halen van CO2, maar mogelijkheden beperkt.

Nederland is zó snel door de hoeveelheid CO2 heen die het nog mag uitstoten, dat het ook CO2 uit de lucht zal moeten halen. Maar Nederland heeft hiervoor maar beperkte mogelijkheden en dus moeten overheden en bedrijven zich daarmee niet rijk rekenen. Dat zeggen klimaatexperts tegen de NOS.

De vergelijking met de stikstof-discussie dringt zich op, zeggen ze. Want ook daarbij is lang vertrouwd op compensatie van te veel stikstofuitstoot in de toekomst.

Met het huidige niveau van de wereldwijde uitstoot, is 1,5 graad opwarming binnen negen jaar bereikt. Alom wordt die 1,5 graad als belangrijke grens gezien, omdat de klimaateffecten daarboven naar alle waarschijnlijkheid flink ernstiger worden. Om te voorkomen dat die grens overschreden wordt, moet de uitstoot vanaf nu elk jaar fors naar beneden, om rond 2040 op nul uit te komen. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als China en India.

Omdat de wereld tot nu toe te traag is met uitstootreductie, wordt er in vrijwel alle klimaatscenario's ook gerekend op technieken waarmee in de toekomst CO2 uit de lucht wordt gehaald. Daarmee krijgt de wereld 10 tot 15 jaar extra de tijd, tot 2050-2055. Dat blijkt ook uit het recente rapport van het VN-Klimaatpanel IPCC. Maar op Nederlands grondgebied bestaan maar weinig mogelijkheden.

Tot zover dan de berichtgeving op de NOS, en daarna gaan ze in op de mogelijkheden.
Ik heb zelf dus helemaal geen vertrouwen in die mogelijkheden.
Zorg eerst dat de boel schoon is voor je er verder mee gaat, lijkt mij.
Nu wordt alles maar vooruitgeschoven met alle gevolgen van dien.

Ik wil ook helemaal niet dat ze aan gaan sturen op 1,5 graden warmer, ik pleit voor nul graden warmer.
Maar goed, wat ik vind kan ik wel onder mijn schoenzolen schrijven, of op mijn weblog, het heeft geen effect, maar het staat er toch maar.

Voorkomen is beter dan genezen, wat je niet in de lucht stopt hoef je er ook niet uit te halen.

Rene Zondag 21 Mei 2023 at 8:23 pm | | Smurf

zeven reacties

John

Ben het met je eens. Overigens, er stond van de week op diezelfde NOS dat we in 2027 die 1.5 graden al voorbijgaan.

John, (URL) - 22-05-’23 08:00
די מריו

Als mensen nou eens stoppen met zoveel spullen kopen, dan hoeft er ook niet zoveel gemaakt worden, dat scheelt ook al bij de uitstoot.

Love As Always
Dimario

די מריו, (URL) - 22-05-’23 09:31
hanscke

Ik vind het zo’n modisch gelul, net zoals een flink aantal jaren dat gedoe over zure regen. Je hoort er niemand meer over raaskallen. En te veel kopen is nooit goed. Ik doe jaren met dezelfde kleding, heb al ruim 30 jaar dezelfde meubels en voedsel eten we op tot er niets meer van over is, behalve dat wat we uitscheiden.

hanscke, (URL) - 22-05-’23 11:18
Liesbethblogt

Tijdens covid kon iedereen opeens in de buurt op vakantie maar nu moet het allemaal de wereld weer over, nog niet gesproken over alle busjes met pakketjes. Het is te makkelijk en ik haat het dat ik er door gedwongen wordt omdat ze mijn bijna maat nergens meer verkopen. Dat ik met de fiets naar mijn werk wil kunnen is ook nog steeds heel raar, ik vind files en 50 kilometer enkele reis raar maar mensen doen het. Er is nog veel te behalen maar het ligt bij de mens. Geen huizen kunnen bouwen door die stikstof en ondertussen de boeren uit willen kopen om huizen neer te zetten terwijl Ter Apel vol blijft stromen, ook daar is genoeg te behalen.

Liesbethblogt, (URL) - 22-05-’23 14:43
francky

We gaan soberder moeten leren leven. Alles kan en mag zoals verre reizen, dure vakanties enz zal weldra tot het verleden behoren. Of dit echter de CO2 uitstoot zal verminderen is de vraag. Vele bedrijven zijn ook nog verkeerd bezig op dat gebied.

francky, (URL) - 22-05-’23 19:01
Hans

Iedereen zal aan luxe moeten inleveren.
Minder fossiele brandstof gebruiken, liever helemaal niet meer.
Met dit mooie weer leveren mijn zonnepanelen meer dan genoeg op om de hele dag energie neutraal te leven.
Dan kun je ook een warme maaltijd op de dag gebruiken in plaats van de avond.
Eindelijk zit er ook een financiële stijging in het vliegverkeer. Hans

Hans, (URL) - 22-05-’23 22:37
Rietepietz

Zelfs wanneer men hier álle slechte zaken uit de lucht zou kunnen halen wordt het vanuit de de andere landen gewoon weer aangevuld, ténzij men er in andere landen net zo hard aan werkt.

Rietepietz, (URL) - 23-05-’23 12:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.