Op zondag

Afgelopen zondag werd stil gestaan bij vier voormalige bewoners van de Engelsestraat in Winschoten, niet te verwarren met de Engelstilstraat of de Engelselaan of de Burgemeester Engelkenslaan.

Het gaat daarbij om de in de oorlog vermoorde Joodse familie Frank, die tot oktober 1942 een huis bewoonde op nummer 39. De woning werd na de oorlog afgebroken. 
Het verhaal dat er bij hoort kan u hier lezen.
De onthulling van de Stolpersteine voor de familie Frank vond plaats op zondagmiddag 17 september tussen 15.00 en 16.00 uur met een plechtigheid die met muziek werd omlijst.

Tegenover dat huis dat afgebroken is woonde een familie.
Die familie is gevraagd om een dochter op te nemen om deportatie te voorkomen.
Moeder wilde wel, vader durfde niet, uit angst voor de gevolgen van een ontdekking, dus het gebeurde niet en dat koste het meisje haar leven, en dat heeft moeder nooit meer losgelaten, en diens na de oorlog geboren zoon ook niet, en die heeft er nu voor gezorgd dat hier deze blijvende herinnering is gekomen.

Rene Donderdag 21 September 2023 at 11:23 pm | | Smurf

vier reacties

די מריו

Heftig verhaal hoor, ik snap aan de ene kant die vader wel, die wil natuurlijk zijn gezin beschermen, maar ik snap ook die moeder wel dat het haar nooit heeft losgelaten. Mooi dat ze er een vervolg aan geeft. Zo worden ze niet vergeten.

Love As Always
Dimario

די מריו, (URL) - 22-09-’23 06:57
francky

Goed dat dit herinnerd wordt. Geen idee of ik zoiets zou gedurfd hebben tijdens die oorlog.

francky, (URL) - 22-09-’23 09:33
Rietepietz

Tja, ook in oorlogstijd is niet iedereen even heldhaftig. En je zóu dan door je onzekere houding ook mensen in gevaar kunnen brengen.

Rietepietz, (URL) - 22-09-’23 20:32
Hans

Om nooit te vergeten Rene.
Maar gezien de ontwikkelingen heeft de mensheid er niks van geleerd. Hans

Hans, (URL) - 22-09-’23 22:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.