Tijd van leven

Om kwart over zes was de Marktpleinkerk open, ik liep achter wat mensen aan naar binnen en kreeg aldaar een folder in handen gedrukt.  Er weerklonk vanachter de kerk trompetmuziek en ik nam plaats op een stoel. 
Naast me kwam een man te zitten die het nodig vond om te vertellen dat hij de oorlog had meegemaakt, en ik niet.   Daarna begonnen en eindigden de gedichten, die ik mee kon lezen in de folder, en tussendoor muziek.
Prachtige gedichten, prachtige muziek, in een prachtige kerk.

Om zeven uur was het opgehouden met regenen en liepen we naar het Joods monument op de Venne.
Daar sprak een dominee en legden mensen kransen.

Om twintig over zeven begon de stille tocht, onder klokgelui en een mars, onderweg naar het monument aan het Winschoter Zuiderveen.
In de Bosstraat bij de voormalige synagose en rabinaatswoning is een optreden, dat ziet u alhier.

Daarna verder naar het Zuiderveen.

Ik zag allerlei bekenden meelopen, maar degene die me het meest opviel was een Tweede Kamerlid die voor de PVV alles stemt zoals Wilders het wil, dus tegen de wet die dieren beter zou behandelen, dus hij stemde voor het voortzetten van het onverdoofd afsnijden van  varkensstaartjes, koeienhoorns, en eenden zien water pas als ze om zeep gebracht worden.
En hij haat moslims, moslims zijn de schuld van alles zoals honderd jaar geleden de Joden de schuld waren van alles, en zo iemand liep dus mee met de stille tocht.
Hij legde geen krans en haalde het eind, uiteindelijik weer terug in de Marktpleinkerk, vlakbij zijn voormalige werkgever, niet.  

Hier de twee minuten stilte en de muziek er voor en er na.




En daarna weer naar de Marktpleinkerk voor een kopje koffie.

Rene Zaterdag 04 Mei 2024 at 11:24 pm | | Smurf

twee reacties

Rietepietz

Een waardige herdenking, zoals het hoort.

Rietepietz, (URL) - 05-05-’24 18:11
Hans

Je kan niet alles blijven herinneren,
maar wel alles blijven herdenken. (geleend van Di Mario) Hans

Hans, (URL) - 05-05-’24 21:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.