Qualiteit in het zuiden

Omdat ik wel eens een kasteel wil zien die niet bewoond is en ik niet van te voren online een kaartje wil kopen wordt de keus beperkt en blijft er een ruine over.  Kasteel Schaesberg in Landgraaf.
De navigatie wees me de weg er naar toe, maar aldaar was het niet overdreven duidelijk aangegeven.   Ik vroeg even aan de serveerster en die zei me dat ik op het juiste adres was.  Het koste wel vijf euro per persoon.

Of we ook een rondleiding wilden, was de vraag.  Dat ligt er aan hoe laat die begint, was het antwoord.  Dat begon meteen, drie anderen stonden al klaar, en snel kwamen er nog twee bij en op gepaste afstand volgden we de gids.
Zij deed het voortreffelijk, was erg enthausiast en had alle tijd.   Ze zijn aldaar bezig om de boel weer te herbouwen zoals het eens was en dat moet over een jaar of vijfentwintig af zijn.

Daarna aldaar nog even de toren beklommen om van het uitzicht en de muren te genieten en daarna een kop koffie en een vlaai.

Daarna maar met de auto naar het rijksbeschermd gezicht Rimburg.   Nou ja, het zal zo zijn, erg indrukwekkend vond ik het niet.  Ik heb nog wel even de rivier en daarmee ook de grens overgestoken om het kasteel Rimburg van de buitenkant te bekijken.

Daarna zijn we nog even naar Gulpen geweest om te kijken en wat te eten en voorts weer terug naar de camping.
Onderweg kwamen we overigens ook nog langs het terrein waar ik twee maal Pinkpop heb meegemaakt.

Rene Woensdag 29 Juli 2020 at 10:14 pm | | Smurf | Zeven reacties

PRachtige stad in het zuiden

Vandaag Sittard maar eens aangedaan, en ik was aangenaam verrast.  Wat een leuk stadje is dat, tenminste de oude binnenstad.   Ik koos er voor om dit keer te parkeren nabij Fort Sanderbout, dan hoefde ik daar niet apart meer naar toe te lopen.  Prachtig al die oude stadswallen die er al eeuwen zijn en bewaard gebleven.  Het centrum bestaat uit nauwe straatjes met wel heel veel kerkgebouwen.

Toen ik het VVV kantoor binnenliep werd ik snel weer naar buiten gestuurd, wachten aub!   Toen er mensen buiten kwamen mocht ik binnenkomen.  De één neemt de maatregelen serieuzer dan de ander, want zo hrel druk was het toch niet.  Hoewel ik natuurlijk wel elke keer waar mogelijk mijn handen was, zo ook hier.  Met aanvaarde excuses voor het wachten en twee folders kwam ik weer buiten.  De folder met de stadswandeling bevatte mij veel te veel informatie.  Ik hoef niet elk detail beschreven te hebben, ik kijk liever zelf wel wat ik zie, daardoor liep ik ook een paar keer fout waarschijnlijk.

Toon Hermans, ik heb er nog nooit om gelachen, ik vond hem geen bal aan, heeft hier gewoond en zijn sporen nagelaten.  Ik zag zijn hoofd, zijn tekening, zijn huis.   De winkelstraten kennen zo ook hun leegstand, maar het meerendeel was wel gevuld.   Op een terras nog een kop koffie met Limburgse vlaai gehad.

Rene Dinsdag 28 Juli 2020 at 10:14 pm | | Smurf | Zes reacties

Op vakantie in het zuiden

Vandaag nam ik eens een kijkje in Heerlen, onderdeel van de stadsregio Parkstad Limburg.  In de provincie Groningen is ook een dorpje dat zich Parkstad noemt en dat is haast wel net zo lelijk als Heerlen. We parkeerden in een parkeergarage waar we met de lift uitkwamen in een winkelcentrum.
Dat was op zich wel aardig, maar de andere gebouwen buiten: Wat een lelijkheid bij elkaar zeg.  En dat is geen belediging, want op zich kan ik wel genieten van lelijkheid. Bovendien maakt dat wat wel mooi is nog mooier. 

Hier was alleen nog een middeleeuws torentje, en overal waar mogelijk schitterende muurschilderingen.  Maar de architectuur is totaal niet mijn smaak, allemaal strak en blokkerig en recht en sfeerloos.
Anderen zullen wellicht smullen waar ik van gruwel.  Ook het imposante stationsgebouw, het maankwartier, met veel woningen en kantoren en winkelruimtes, waarvan veel leeg, kon me niet echt bekoren.  Leuk om te zien, dat wel. 

Daarna nog even gewandeld naar Kasteel Eyckholt, dat is meer een ruine.  Want kaartjes van te voren online bestellen doe ik niet, en mondkapje dragen ook niet, dus was dit de beste optie.  Alleen was het niet bereikbaar.  Er zat wel een opening in de afrastering, maar zoveel brandnetels dat ik er met mijn blote benen niet doorheen ging.  Dan maar even van een afstandje koekeloeren.

Ook nog een ijsje en een klein buitje gehad.

Rene Maandag 27 Juli 2020 at 11:04 pm | | Smurf | Vier reacties

NaaR Maastricht

Ik wilde ook eens een kijkje nemen in Maastricht en dacht dat de zondag daar wel geschikt voor was in verband met rustigheid.  Dat bleek niet geheel juist, in Maastricht was het ontzettend druk.

Onderweg naar een parkeergarage kwamen we onderweg al een andere parkeergarage tegen waar nog plek was.  We draaien naar binnen en daar stond al een oude man te wenken waar nog plek was, en dat paste ook maar net.
Vlakbij het Vrijthof, waar we dus ook als eerste naar toe wandelden, op weg naar het VVV kantoor.

Onderweg al overal coronawaarschuwingen en afstand houden en in het kantoor ook beperkt toegang en door glas geen praten.  Ik kreeg twee folders mee, eentje met een historische stadswandeling en eentje over de boottochten over de Maas.  Ik moest achterom het gebouw weer verlaten. 

De historische route ging vlak langs de oudste brug van Nederland, de Servaasbrug.  Daar wilde ik sowieso eens over wandelen, en ook weer terug.  De brug ging ook nog gedeeltelijk open omdat er een schip onder door kwam.
Daarna direct maar even een kaartje gekocht voor een rondvaart over de Maas, over een uurtje was er nog plek.

Daarom kon ik eerst nog even een oude stadsmuur en de Helpoort bekijken.  En daarna een uurtje op de boot, even naar de Belgische grens en weer terug, en ondertussen allemaal toeristische informatie krijgen.   Gelukkig mocht dat allemaal mondkaploos, anders was ik ook niet meegegaan, ik wil wel genieten.

Daarna verder met de stadswandeling en toen we bij de Sint Janskerk  met zijn zeventig meter hoge rood geschilderde toren kwamen was er een plensbui in aantocht en gingen we onder een overkapping op het Vrijthof een hapje eten.  En daar was het toch zo druk dat de anderhalve meter niet meer leek te gelden.

Daarna de auto weer opgezocht en gevonden en weer naar de camping.

Rene Zondag 26 Juli 2020 at 10:02 pm | | Smurf | Zeven reacties

Mooi in het zuiden

Ik bevind me op dit moment op de camping in Colmont, dat is een plaatsje vlakbij Ubachsberg en ligt in de gemeente Voerendaal.  In de gemeente Voerendaal ligt ook een plaatste dat Voerendaal heet, en dat plaatsje bezocht ik vandaag.   Voerendaal staat bekend om zijn vijf kastelen en een hele oude kerk, met name de toren. 
De toren was snel gevonden, het winkelcentrumpje ook en we maakten een wandeling naar een kasteel.  Maar ondanks dat ze bekend zijn om de kastelen zijn die niet te bezoeken.  Tegenwoordig worden ze bewoond, dus we konden niet veel meer dan er om heen lopen en het van een afstandje bekijken.

In het bos er achter viel het me weer op, waar ik me ook bevind, overal hoor ik het geraas van het snelverkeer op de snelweg.  Echt stille plekken zijn hier niet.  

We namen nog een aardbeienijsje bij een ijssalon, en omdat de aarbeien op waren gingen ze die snel even halen, dus we moesten even wachten, en konden er daarna van gaan genieten.
In de avond op de camping wederom lekker gebarbecued.

Rene Zaterdag 25 Juli 2020 at 9:43 pm | | Smurf | Eén reactie

Lekker wandelen in het zuiden

Het viel me afgelopen nacht op dat het hier niet donker wordt.  Hier is Zuid Limburg waar ik momenteel op campeervakantie ben.   Er wonen hier zoveel mensen en er is zoveel activiteit dat de donkere nachten verdwenen zijn, net als in een groot deel van Nederland/Europa.  En ook zie en hoor ik af en toe een vliegtuig, coronaverspreidend de lucht verontreiningen, want dat moet kennelijk almaar doorgaan.  (volgens Rutte en de zijne)

Vandaag ben ik naar Kerkrade geweest, naar die straat waar Kerkrade beroemd om is, de Nieuwstraat
Ik begon bij de grenspaal aan het zuidelijkste punt, en liep naar het noorden tot het bedrijf dat pal op de grens staat, en daarachter de volgende paal, daar loopt de grens weer achter de huizen langs in plaats van er voor. 
Een unieke straat, met af en toe een informatiebord, best wat autoverkeer, maar leuk om eens te zien. 

We liepen aan de Nederlandse kant heen, en aan de overkant, wat Duits is, terug, en via Duits grondgebied weer naar Nederland alwaar mijn auto gratis geparkeerd stond.

Rene Vrijdag 24 Juli 2020 at 10:20 pm | | Smurf | Drie reacties

Klimmen in het zuiden

Vandaag naar de Sint Pietersberg geweest, achter Maastricht.  De navigatie wist er geen raad mee en stuurde me via Belgie naar een fietspad aldaar.  Dus terug maar weer.  Wat een verschil in wegen.
Uiteindelijk toch bij een grot en een kasteel aangekomen.  Kaartjes kopen voor een rondleiding door de grot was niet meer mogelijk, alles zat vandaag al vol, en vast voor morgen bestellen had ik geen trek in.
Nou ja, dan maar geen grot. Het kasteel kwam ik ook niet in, er was geen ingang, maar omdat we toch al op de Sint Pietersberg waren maar proberen de top te bereiken.

De berg staat niet goed aangegeven, en op de berg heb je ook geen idee welke kant op de beste is.
Plotseling kwamen we bij een afgraving, waar ze tot maar liefst 2005 de berg aan het slopen waren.  Alles voor de economie natuurijk.  En nu is het een natuurgebied, maar eentje van natuurmonumenten en dat is niet best.  Het uitzicht is wel magistraal en gevogelte en vlinders vinden het er fijn. Ik niet zo. 

Na te hebben gekeken van een uitzichtconstructie konden we afdalen middels trappen en we konden langs de fabriek wandelen.  Helemaal aan het einde was een eet en drinkgelegenheid, alwaar we een cola namen, helaas geen echte.   Daarna maar via de andere kant teruggewandeld, dat was wel mooi, want veel bos en we zagen ook nog een kasteel.

`sAvonds op de camping speelde daar nog een carnavalsorkestje.

Rene Donderdag 23 Juli 2020 at 10:05 pm | | Smurf | Vijf reacties

Jezus in het zuiden

Jezus Christus hangt in zuid Limburg op bijna elke hoek, halfnaakt, gespijkerd aan een kruis.  Ik vind het geen gezicht.  In den beginne is het wat idioot, op den duur wordt het ergerlijk.  Ik heb niks tegen religie maar ben er ook geen voorstander van.  

Er zijn mensen die bij traag internet overschakelijken naar netwerkbundels die er genoeg schijnen te zijn, ik heb geen bundel voor mijn laptop, ik maak gebruik van de voorzieningen van de camping.  Er zijn ook mensen die beweren dat ik niet goed zoek, maar ik verzeker u, als ik zeg dat (het plaatsnaambord van) Kuttingen niet bestaat dan bestaat het niet.  En mensen die zeggen zich te verheugen op de door mij gemaakte foto`s moet ik teleurstellen, ik zal vast niet iets op de foto zetten wat niet al lang en breed en veel mooier en beter op het internet staat.

Vandaag eens het drielandenpunt aangedaan, het is nog ongeveer precies hetzelfde als toen ik kind was.  Het was er wel erg druk, ik zwaai soms flink met mijn armen om mensen op de anderhalve meter afstand te houden, maar ik besef ook, wie bang is om ziek te worden moet ook maar thuisblijven.  Ik heb vooralsnog niemand geraakt met mijn gezwaai met gebalde vuisten.

De Wilhelminatoren op Nederlands grondgebied heb ik overgeslagen, ik koos voor de Boudewijntoren in Belgie, pal naast het drielandenpunt.  Op gepaste afstand wachten in de rij en in de lift was het ook goed gescheiden middels plastic in het midden.  Een prachtig uitzicht natuurlijk. 

Het doolhof aldaar heb ik me maar niet aan gewaagd, wegens dat het me toch te druk was.  Ik ben nog wel even wezen wandelen naar de de eerste grenspalen vanaf het drielandenpunt.  Dus die tussen Nederland en Belgie, die tussen Belgie en Duitsland en die tussen Nederland en Duitsland.  Grappig genoeg beginnen de Belgen hier al Frans te praten.   Neutraal Morsenet behoort tegenwoord helaas toe aan Belgie, maar het heeft honderd jaar geleden toch honderd jaar bestaan.

Daarna Vaals maar eens in, even kijken.  Wat een drukke verkeersader dwars door de stad, en de stad loopt gewoon onder een andere naam verder en dan is het ineens Duits, een gekke gewaarwording.   Aan Nederlande zijde van de grens even koffie en een vlaai gehad, geholpen door een Duits sprekende mevrouw die me niet helemaal goed begreep maar uiteindelijk toch wel.

Daarna nog even vlees gehaad om in de avond lekker te barbecuen, en ik kreeg ook nog een lekke vouwfietsband, dat is inmiddels ook weer verholpen.
Onderweg ook nog even getankt, dat natuurlijk wel in Nederland, want hier mag dat nog zonder mondkapje.

Rene Woensdag 22 Juli 2020 at 10:06 pm | | Smurf | Vier reacties