meningen

Het Lagerhuis.
Tja, dat zal allemaal wel.
Ik verzin zelf wel wat.

Ik ben tegen de doodstraf, voor wie dan ook!

Ten eerste weet niemand met 100% zekerheid wat de dood inhoudt, dus lijkt mij dat geen straf.

Ten tweede is zo`n straf onomkeerbaar.
Men zegt wel dat ze het bijvoorbeeld alleen moeten doen als er zekerheid in het spel is.
Maar dat geldt al voor alle vormen van straf.
Bij elk geval van twijfel wordt de verdachte vrijgelaten.

Ten derde vind ik dat niemand iemand anders mag doden, dus ook de overheid niet.

Zo, iedereen die dit gelezen heeft is nu ook tegen de doodstraf.
Of niet?

Rene Zaterdag 13 Maart 2004 at 10:10 pm | | Smurf

40 reacties

Aad

Yep! Maar dat was ik al. Dus…

Aad, (URL) - 13-03-’04 22:29
Sis

Ik ben tegen de doodstraf, want het lost niets op, je leert er niets van en het is geen voorbeeld. Het is het toppunt van machteloosheid en falen.

Sis, (URL) - 13-03-’04 22:44
peter

Ja tegen de doodstraf dat ben ik dus ook , maar ik word de laatste jaren toch regelmatig aan het twijfelen gebracht , ps beviel de uitzending je niet ?

peter , (E-mail ) - 13-03-’04 22:46
Renesmurf

@Peter: Jawel, maar de onderwerpen vond ik niet log-geschikt.

Renesmurf, (URL) - 13-03-’04 22:58
Karlijn

Ik ben er niet tegen, maar je zet me wel aan het denken. Vooral de zin “ten eerste..-..geen straf”.

Karlijn, (URL) - 13-03-’04 23:26
Chippie

Ik ben altijd tegen de doodstraf. Altijd al geweest en dat zal altijd zo blijven. Omdat ik precies hetzelfde vind wat jij hebt opgeschreven.

Chippie, (URL) - 13-03-’04 23:48
Rafke

Ik ben altijd al tegen de doodstraf geweest. Maar het wil niet zeggen, dat ik niet kan begrijpen, waarom sommige mensen wel voor de doodstraf zijn. Moesten de ouders van die vermoorde meisjes (slachtoffertjes van dutroux) de doodstraf eisen, dan zou ik dat heel goed begrijpen.

Rafke, - 14-03-’04 00:14
Brillie

Ik ben dat al jaren. Tegen de dood straf. Omdat na de regen dan snel de zon weer gaat schijnen voor deze mensen, als het dan 100% bewezen is. In mijn geloof dan.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 14-03-’04 00:20
Lammert

Ik ben ook anti-doodstraf. Uiteindelijk lost het niets op. Als nabestaande kan ik me indenken dat je op een aantal momenten inderdaad de dader het liefst (ook) niet meer levend ziet. Het zou de verwerking in gang kunnen zetten, maar ik denk dat het toch gaat wringen. Want ook hun familie moet dan door dat hele proces en als je dat gaat beseffen….Het lost echt niets op!

Lammert, (URL) - 14-03-’04 00:28
CasaSpider

Net als Karlijn vind ik de zin “Ten eerste weet niemand met 100% zekerheid wat de dood inhoudt, dus lijkt mij dat geen straf” erg diep!
Ik zou bijna zeggen een “ReneSmurf-klassieker”… :-)
Dat bedoel ik positief trouwens.
Echter, wat er ook na de dood gebeurt, zelfs al zou het een groot feest zijn in de hemel, toch geloof ik niet dat er iemand op aarde is die dat wil uitproberen.
Of de dood nu een straf is ja of nee, het wordt in ieder geval als een straf gezien door degene die de ‘straf’ moet ondergaan…

CasaSpider, (URL) - 14-03-’04 00:50
Gien

Ik hoefde dat niet te lezen om tegen te zijn. Doodstraf is te gemakkelijk: je leven lang vastzitten lijkt mij persoonlijk veel erger.

Gien, (URL) - 14-03-’04 08:37
Sudesh

Ik ben tegen. Wat Gien zegt, je leven lang (maar dan ook écht levenslang) vastzitten is erger!

Sudesh, (E-mail ) (URL) - 14-03-’04 08:56
Tinmar

Ik ben tegen de doodstraf als straf, maar als ‘oplossing’ kan ik het verwijderen van bepaalde individuen wel voorstellen.
Wat Gien zegt, vind ik discutabel. Daarom zijn die twee gevangenisdirecteuren opgestapt. Het gaat er in het Nederlandse rechtssysteem niet om (althans, tot voor kort), om de straf zo gevoelig mogelijk te mkane, maar om de daders inzicht te verschaffen in wat er gebeurd is. Als we ergere straffen moeten verzinnen, kunnen we net zo goed de lijfstraffen weer invoeren het afhakken van ledematen, stokslagen, etc.

Tinmar, (URL) - 14-03-’04 09:10
Erwin

Soms is de straf niet alleen maar bedoeld om de gestrafte te straffen, maar ook om de maatschappij beter af te laten zijn. En dat is zo wanneer sommigen opgeruimd worden.

Iemand die mijn kind verkracht verdient de doodstraf. Is het niet van rechtswege, dan wel van mijn eigenrechtswege.

Erwin, (URL) - 14-03-’04 10:19
TheBlackWidow

Ik had er laatst ook een stukje over, ik ben zeker tegen! Daarom was ik zo verbolgen over die vrouw die stond te janken als een klein kind die haar zin niet kreeg. (Over die scherpschutters uit Washington).
De doodstraf is geen straf.

TheBlackWidow, (URL) - 14-03-’04 10:22
peer

Ik ben vooral tegen het Lagerhuis. Discussiëren om het discussiëren zonder dat het ergens toe leidt. Daar kan ik helemaal niet tegen.

peer, (E-mail ) (URL) - 14-03-’04 12:20
Renesmurf

@Peer: Het leidt er toe dat mensen over onderwerpen na gaan denken: Tv zoals tv behoort te zijn. Oplossingen geven kan vaak niet.

Renesmurf, (URL) - 14-03-’04 12:57
marian

Ja!
Maar niet omdat jij het schrijft, ik ben er nooit voor geweest.

marian, (URL) - 14-03-’04 14:03
Arjan

Moeilijk onderwerp, de doodstraf.
In principe zeg ik natuurlijk dat ik net als ieder goed nadenkend mens tegen de doodstraf ben.
Toch weet ik niet wat ik zou doen als men (zoals Erwin ook al zei) mijn kinderen iets ergs aan zou doen.

Arjan , (E-mail ) (URL) - 14-03-’04 14:07
Befrenk

Wat vinden jullie van Volkert van der G. dan? Moet die ook de doodstraf krijgen?

Befrenk, (URL) - 14-03-’04 14:22
zwaantje

Tegen. de doodstraf is te gemakkelijk……..

zwaantje, (URL) - 14-03-’04 14:40
K-Noord

Ik ben tegen de doodstraf omdat ik vind dat wij niet het recht hebben om over het leven en de dood van een ander te beslissen. Er zijn de laatste dagen wel weer mensen actief die daar heel anders over denken.

K-Noord, (URL) - 14-03-’04 15:21
Eppo-Flappie

ik ben tegen de doodstraf behalve als het zeker is dat de dader ook de echte dader is en het heeft verdiend…

Stel je voor je heb een dochter die wordt vermoord, ik zou niks liever willen dan dat de man of vrouw die hier verantwoordelijk voor is er zelf ook aan ging. (ik denk dat het proces van de eeuw hier een goed voorbeeld van is)

Daar tegenover staat dat je inderdaad niet weet wat er na de dood is. Maar ik denk dat ik liever de doodstraf krijg dan dat ik nog 100 jaar in de gevangenis moet zitten.
(niet dat ik depressief ben maar hoe vaak hoor je niet dat mensen in de gevangenis zelfmoord proberen te plegen. Nee, laat mij dan maar doodmaken voordat ik het zelf doe, omdat er in de gevangenis niks is te beleven en je weet dat je daar voor altijd zit.)

Eppo-Flappie, (E-mail ) (URL) - 14-03-’04 15:47
DeKLEINeMAN

Doodstraf is ouderwets. (punt)

DeKLEINeMAN, (URL) - 14-03-’04 15:50
davy4all

En stel je eens voor dat reincarnatie bestaat!

davy4all, (E-mail ) (URL) - 14-03-’04 16:33
DarK RaiN

toch tegen de doodstraf, maar als mijn kinderen later iets gebeurt in de vorm van verkrachting dan is levenslang voor mij niet genoeg, misschien met iets van marteling ofzo.

DarK RaiN, (URL) - 14-03-’04 20:20
Kees

Ik was al tegen de doodstraf nog voordat ik je stukje gelezen had.

Kees, (E-mail ) (URL) - 14-03-’04 20:58
Evelyne

Ik ben voòr de doodstraf..waarom?omdat kinderverkrachters/moordenaars pedofielen niks anders verdienen..en dan zijn wij er ook gelijk vanaf..in nederland mag alles ..helaas….

Evelyne, (E-mail ) (URL) - 15-03-’04 08:26
Hansje

Ik was altijd al tegen de doodstraf. Het is geen straf, het is wráák, het is ‘oog om oog, tand om tand’. Daar geloof ik niet in. En bovendien vind ik dat je jezelf tot moordenaar verlaagt als je iemand de doodstraf oplegt. Het is immers ‘opzettelijk iemand van het leven beroven’ – dus in mijn ogen regelrechte moord.

Hansje, (URL) - 15-03-’04 23:38
Irma

De doodstraf geven is een verantwoordelijkheid die eigenlijk geen mens of aardse ziel op zich mag nemen. Daar ben ik van overtuigd, al is het wel menselijk om het in sommige gevallen te willen zien uitvoeren. Wij hebben de mensheid niet ‘gemaakt’ en moeten dus ook van de ‘dood’ afblijven. Het is en blijft moord.

Irma, (URL) - 15-03-’04 23:41
Cleo

In sommige gevallen ben ik voor.

Cleo, (URL) - 16-03-’04 10:26
Muhammed

Ik vind dat de doodstraf alleen moet worden toegepast op uitzonderingsgevallen. Denk maar eens aan marc Dutroux . Als hij dood is zal er niemand om rouwen. Je moet dus een rechtzaal hebben met hoge rechters die alleen de doodstraf mogen uitspreken. Als je dan iets heel ergs hebt gedaan moet je naar die rechter, en alleen hun zijn bevoegt om de doodstraf te geven, niet “gewone” rechters. Want laten we eerlijk zijn, sommige mensen zullen nooit spijt krijgen in de gevangenis en ben je liever kwijt dan rijk…

Muhammed, - 16-05-’04 14:13
Renesmurf

@Muhammed: daar zit wel wat in, maar toch vind ik dat niemand over andermans leven mag beslissen.
Want wat er na de dood is weet niemand, dus is het geen straf.

Renesmurf, (URL) - 16-05-’04 18:58
veerle

Ik vind het moeilijk om te oordelen of de doodstraf al dan niet toegepast kan worden. Ik denk dat een gevangenisstraf beter is wanneer de dader een goed besef heeft van wat hij heeft gedaan. Maar sommige mensen zullen nooit spijt krijgen in de gevangenis, en daarbij vind ik dan ook dat een gevangenisstraf geen zin heeft. Ik vind dat in België en in ons rechtsysteem de doodstraf wel iets is dat moet kunnen, maar in landen als Japan, Amerika, etc word er op een onmenselijke manier met de doodstraf omgegaan.

veerle, (E-mail ) - 19-11-’04 17:34
duzzuh

ik ben voor de doodstraf want anders gaan die mensen die gestraft zijn gewoon door na hun vrijlating en dat is niet handig natuurlijk. wel moet er eerst heeeeeeel goed onderzoek gedaan worden…

duzzuh, - 14-03-’06 19:20
Wouter

Voor de doodstraf, de Guillotine

Wouter, - 20-05-’06 17:14
hmm...

ik ben voor de doodstraf

wat er na de dood is verschild per gedachte van mensen
de een denkt dat er leven na de dood is , de ander niet

ik vind de doodstraf toch de ultime straf die je kan bedenken,
levenslang opgesloten is erg , heel erg , maar ik zou niets liever willen dan leven, en/of sterven aan natuurlijke dood .

neem nou saddam hoessein ,
hij heeft zo veel mensen vermoord
hoe kan zo iemand nog het recht hebben om te leven ???

hmm..., (URL) - 29-05-’06 18:09
Renesmurf
En wie ben jij om te bepalen of hij mag blijven leven of niet? Als je hem doodmaakt ben je net zo fout als hij!
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 29-05-’06 18:24
Michiel

Waarom iemand doden om aan de mensen te laten zien dat iemand doden verkeerd is…?

Michiel, - 30-05-’06 10:12
budro

ligt geheel aan de situatie

budro, - 17-11-’06 12:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.