Televisie

Het VPRO-programma Zondag met Lubach van zondagavond is slechts beperkt terug te kijken op de website van de NPO. De uitzending is alleen beschikbaar van 22.00 uur tot 06.00 uur. Door het item over het slachten van dieren in Nederland, vindt Kijkwijzer het programma ongeschikt voor kinderen onder de zestien jaar. Dit betekent dat ZML overdag ‘op slot’ gaat op de website om te voorkomen dat kinderen de beelden kunnen zien.

In het item bespreekt de presentator het slachten van dieren in Nederland. Volgens de wet is het doorsnijden van kelen van kippen en het verstikken van varkens met CO2 een humane manier van slachten. Arjen liet beelden van deze praktijken zien en zette vraagtekens bij de wet die dit als humaan bestempelt. Ook besprak hij het tekort aan keuringsartsen waar de waakhond NVWA mee kampt, onder meer door bedreigingen van slachters.

De VPRO kon de beelden zondagavond wel voor tien uur uitzenden omdat ZML een semilive programma is. Maar maandag had de omroep overleg met het NICAM, de organisatie die toezicht houdt op de Kijkwijzer. De VPRO bepleitte dat het item maatschappelijke waarde heeft en de beelden ook door kijkers onder de zestien gezien moeten kunnen worden. Toch heeft NICAM besloten dat de keuring van zestienplus moet worden gehanteerd. Het programma mag ook niet worden herhaald op woensdagmiddag op NPO1, zoals normaal wel gebeurt.


Op de VPRO televisie kan en mag alles, dat is altijd zo geweest en dat is juist waar de VPRO voor bedoeld is.
Dat er dan nog weer een organisatie achter zit die gaat bepalen wat wel en niet mag is uit den boze.
Maar aan de herhalingen zitten ze wel te morren.

Het slaat werkelijk nergens op.
Als reclame voor vlees op de televisie mag dan mag het vergassen van varkentjes ook vertoond worden, vind ik.
Het meest idiote nog wel is dat het wel gewoon de hele dag door te zien is op youtube.

Let op: beelden in deze video kunnen als schokkend worden ervaren.

In Nederland worden ruim 1,7 miljoen dieren per dag geslacht. Dat slachtproces is verschrikkelijk, maar in slachthuizen is nog meer aan de hand dan alleen dierenleed. De instantie die moet controleren of alles goed gaat doet zelf niet alles goed: er is een groot onderzoek gedaan waaruit blijkt dat niet alle controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich aan de regels houden.

Ik vind bovenstaand filmpje niet zo schokkend, ik vind het gedeeltelijk verbieden van vrije uitzending wel schokkend.

Bij Jiskefet werd Sinterklaas al eens gepijpt en bij Toren C stierf hij al een keer, beide programma`s voor volwassenen, maar die werden wel beide overdag herhaald, dat kon toen nog.

Rene Donderdag 28 November 2019 at 12:00 am | | Smurf

zeven reacties

די מריו

Ik heb het niet gezien, maar ik vind ook dat iedereen dat moet kunnen zien als ze dat willen. Geloof me, kinderen gaan echt niet lubach kijken. Hij begint toch ook niet meteen met die beelden.

love As alwyas
Di mario

די מריו, (URL) - 28-11-’19 07:09
John

Daarnaast was hij zeer bescheiden en netjes in de uitzending. Ik vind hem een held dat hij het aankaart!

John, (URL) - 28-11-’19 08:35
Rietepietz

Dieren doden is nooit een pretje, dat kan ik ook zonder dat filmpje wel bedenken. Maar ik eet nog wel vlees dus kan er eigenlijk geen kritiek op geven.

Rietepietz, (URL) - 28-11-’19 16:36
ria

Eergisteren kwam ik een kar met schapenrammen tegen waarvan ik wist dat ze de dood tegemoet gingen. Ze hebben een hele zomer lekker lopen peuzelen misschien wel twee zomers dat weet ik dan weer niet, maar die rammen die geboren worden daar kunnen we dan verder niets mee dus die worden afgemaakt en opgegeten. Prima toch! En nu mogen de poezen ook alweer geen muizen meer vangen echt van de gekke zoals alles aan het doorslaan is, terwijl het toch echt normaal is hoor dat we beesten doden om op te eten.

ria, (URL) - 28-11-’19 19:18
Renesmurf

@Ria: Daarom kan je ze nog wel normaal doodmaken, dit is kwelling en dat laten zien mag niet verboden worden!

Renesmurf, (URL) - 28-11-’19 22:36
Hans

Op Yt wel te zien, maar die heeft ook een filter aangebracht om kinderen te beschermen.
Vind ook dat ouders hier een taak in hebben.
Maar toen ik als zevenjarig kereltje in het slachthuis was maakte daar niemand een probleem van, maar dat is al 55 jaar terug. Hans

Hans, (URL) - 28-11-’19 23:10
Villasappho

Ik kan vanuit mijn huis de varkens horen schreeuwen als ze de vrachtwagen in moeten. Neem van mij aan dat als de wind verkeerd staat ik niet thuis ben. Ik kijk geen enkel programma van de vpro maar ik kijk deze straks even terug. Bedankt voor de tip.

Villasappho, (URL) - 30-11-’19 19:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.