Youtube

Gisteren liet ik horen hoe beroerd de VPRO op radio 3 tegenwoordig klinkt, vandaag laat ik horen hoe het in de jaren 80 klonk, en hoe dus ook kan en eigenlijk zou moeten.

Een fragment van bijna 9 minuten uit Ronflonflon.  En dan geen optreden of hoorspel of andere ongein, nee, dit keer een zeer inhoudelijk gesprek, want dat zat er ook tussendoor.

Jacques Plafond had altijd een heel rommelige aanpak, maar was zeer grondig voorbereid en zei wat er gezegt moest worden.

De Telegraaf had toen ook al schreeuwende misplaatste leugenachtige koppen.
Hij praat met iemand van de kijk en luisteronderzoek die de luistercijfers meet en doorgeeft, en Plafond heeft zo zijn bedenkingen hoe de media er mee omgaat.  Nog steeds is er niks veranderd, dit gesprek zou heden ten dage zo weer uitgezonden kunnen worden. 
De geinterviewde kan niet alles beantwoorden, hij krijgt de kans niet eens, maar het wordt toch allemaal maar even gezegd.

Meer luisteraars wil niet zeggen dat iets beter is, en dat kon Ronflonflon makkelijk beweren, want dat werd zeer goed beluisterd.  Als hier niemand naar zou luisteren kreeg je dat weer als argument, dat ging nu dus niet op.
En ga nou niet hier in de reageerdoos reclame maken voor de commerciele zenders van tegenwoordig, daar vraag ik toch niet naar.  Ik vraag naar uw mening over datgeen wat ik log.

Ik gun elke generatie zijn eigen Jacques Plafond, maar heden ten dage zit men in de wurggreep van de NPO en dat is dodelijk.
En natuurlijk zullen er vast wel bejaarden zijn die dit weer niet kunnen waarderen, maar ja, die hebben dan meestal ook wel een bekrompen geest.

Nog steeds wil men graag de mensen doen geloven dat wie de meeste luisteraars heeft ook meteen de beste is, terwijl dat dus nergens op slaat.  Radio is meer dan cijfertjes, alhoewel dat helaas steeds minder beseft wordt.
Echte waarde is niet in getallen uit te drukken.
Dat zie je ook weer in de radioring, men wordt opgeroepen om daar op te stemmen en zo winnen steeds de verkeerde mensen en bevinden we ons op een glijdende schaal, en er is niks tegen te doen.

De VPRO bestaat sinds 1926, en tot 2020 hadden ze nog nooit één weerbericht op de radio gedaan, en vanaf toen dagelijks en dat voelt als een verloren strijd.

Rene Woensdag 20 Januari 2021 at 9:21 pm | | Smurf

acht reacties

די מריו

Dingen veranderen en niet altijd ten gunste. Gelukkig hebben we wel allemaal onze eigen smaak.

Love As always
Di mario

די מריו, (URL) - 21-01-’21 07:36
Rietepietz

Ik heb het geleuter 4 minuten aangehoord en ik weet ook meteen weer waarom ik zelden VPRO luister.

Rietepietz, (URL) - 21-01-’21 15:54
Renesmurf

@Rietepietz: Dat vermoeden had ik al: ,,En natuurlijk zullen er vast wel bejaarden zijn die dit weer niet kunnen waarderen, maar ja, die hebben dan meestal ook wel een bekrompen geest.”

Renesmurf, (URL) - 21-01-’21 19:42
frank-103

“En natuurlijk zullen er vast wel bejaarden zijn die dit weer niet kunnen waarderen, maar ja, die hebben dan meestal ook wel een bekrompen geest.”
Iedereen met een andere smaak is een bejaarde met een bekrompen geest? Dat vind ik van een bekrompen geest getuigen!

frank-103, - 21-01-’21 22:10
Hans

Helaas is alles onderhevig aan veranderingen, niet altijd positief.
Vind soms ook wel dat de publieke de commerciële omroepen kopieert.
De publieke moet zich juist onderscheiden van de commerciële. Hans

Hans, (URL) - 21-01-’21 22:33
Terrence

Veranderingen accepteren is nooit makkelijk, René. Dus gelukkig maar dat wij altijd weer kunnen genieten van dingen van vroeger.

Terrence, (URL) - 22-01-’21 00:10
Renesmurf

@Frank-103: Wie de schoen past trekt hem aan. Jij bent dan niet bejaard, je geest is al wel zeer bekrompen, dat heb ik al wel gemerkt aan je eerdere reacties.

Renesmurf, (URL) - 22-01-’21 09:43
ria

Vroeger was alles beter en daar zal ook jij steeds meer mee geconfronteerd worden, accepteer het maar, niets blijft en ja ik ben bijna bejaard, daarom weet ik dat ook.

ria, (URL) - 22-01-’21 19:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.